OSMANLI GELENEĞi iNEGöL’DE HAYAT BULDU

İnegöl’de iki genç, Osmanlı döneminde ramazan ayında zenginler tarafından yoksulların esnafa olan borçlarını ödemesine dayanan “Zimem Defteri” geleneğini yaşattı. İsimleri açıklanmayan iki genç, Turgutalp Mahallesi’ndeki bir bakkala giderek, “zimem defteri” geleneğini yaşatmak adına bir kişinin borcunu ödedi.

Yayınlama: 17.05.2019
3.422
A+
A-

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ramazan Aylarında zenginler, bulundukları semtlerdeki bakkallara giderek ihtiyaç sahiplerinin borçlarını silerlerdi. Bu işlem yapılırken, ihtiyaç sahibi olan kişilerin ise bilgileri verilmezdi. Bu gelenek yıllar sonra Bursa’nın İnegöl ilçesinde hayat buldu.

 

Kimliği belli olmayan bir gurup genç, Ramazan ayı nedeni ile Turgutalp Mahallesi Mahmut Esatbey Caddesi üzerinde bulunan, gıda satışı gerçekleştiren bir iş yerine girerek, borcu olan bir kişinin borcunu ödemek istedi. İşyeri sahibi durum karşısında şaşkınlığını gizleyemezken, 620 lira borcu olan bir kişi olduğunu ifade etti.






 

Bunun ardından gençler ilk olarak işyeri sahibine 500 lira verdi. Paranın üstünü tamamlaya çalışan gençlere, işyeri sahibi destek oldu ve bu hareket karşısında 120 lirayı da kendisinin sildiğini ifade etti.

 

Bu durum video kaydına alınırken, daha sonra video kaydı sosyal medyada paylaşıldı.

 

Paylaşımların ardından açıklamalarda bulunan işyeri sahibi İsmail Cabir, “Yaklaşık 21 senedir İnegöl’de esnaflık yapmaktayım. Dün akşam başımıza gelen bu hoş hadise bizi öyle duygulandırdı ki; Osmanlı’dan kalma bir geleneği resmen canlandırdı. Genç bir arkadaşımız geldi, burada mağdur olan, borcunu ödeyemeyen bir kimse var mı dedi. İsmini soy ismini dahi sormadı çocuk. Söyledim, rakamı bize takdim edip gitti. Böyle bir günde, böyle bir olaya vesile oldukları için bu genç kardeşimize de ayrıca teşekkür ediyorum. İnsan bir tuhaf oluyor. Nasıl desem, bu devirde böylesi kaldı mı dedim. Borcu olan arkadaşımızın borcu 620 liraydı.  Arkadaş önce 500’ü çıkardı, üstünü de tamamlarken ona dedim ki; ‘500’ü bırak, böyle birşey yaptın sen, 120 lirayı da biz sildik. O şekilde kapattık arkadaşın hesabını” dedi.

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş