PLAKÇILIK SEKTÖRÜNÜ İNEGÖL’E GETİREN METİN KINABAŞ VEFAT ETTİ

Türkiye’de 1970’li yıllarda insanların gözdesi haline gelen plakçılık sektörünün İnegöl’de ki ilk temsilcilerinden Metin Kınabaş hayatını kaybetti.

Yayınlama: 18.02.2020
1.004
A+
A-

Müzik albümlerinin CD olarak piyasaya çıkması, ardından da dijital platformların daha çok kullanılmaya başlanmasıyla birlikte tozlu raflardaki yerini alan plakçılık ve kasetçilik sektörünü İnegöl’ün bir dönem vazgeçilmez eğlence araçlarından biriydi.

 

Sektörün İnegöl’deki ilk temsilcilerden olan Taç Plak’ın kurucusu Metin Kınabaş daha yaptığı açıklamalarda nostaljik hikayesini şu şekilde anlattı;






 

MESLEĞE İSTANBUL’DA İLGİ DUYDUM

“1974 yılında İstanbul’a gezmeye gittim. Unkapanı’nda plak ve kasetçi dükkanlarını gördüm. Vitrinlerde yeni çıkmış plaklar ve sanatçıların şarkıları dikkatimi çekti. Kasetlerin doldurulmasını izledim ve bu mesleğe ilgi duydum. Bundan dolayı da İnegöl’de böyle bir dükkan açmaya karar verdim fakat kaset dolduran cihazları temin etmek mümkün değildi. O günlerde gümrüklerde ve ithal mallarda sıkıntılar yaşanmaktaydı. Bir kısım cihazları Almanya’da yaşayan akrabalarım vasıtasıyla, diğer cihazları da Suudi Arabistan’dan temin ederek İnegöl’e getirdim.”

 

 

SERÜVEN UZUN SOKAK’TA ‘TAÇ PLAK’ İSMİ İLE BAŞLADI

“Serüven böylelikle başlamış oldu ve Uzun Sokak’ta dükkanımı açtım. İnegöl halkının da isteğiyle dükkana ‘TAÇ PLAK’ ismini verdim. Her ay İstanbul’a giderek yeni çıkan plakları ve baş kasetleri alarak İnegöl’e getirdim. Bunun yanında müşterilerin belirlediği yaklaşık 20 şarkılık doldurma kasetler de yaptım.”

 

GENÇLER İÇİN BÜYÜK DEĞİŞİKLİK OLDU

“Yetmişli yılların başında bu sektör İnegöl gençliği için büyük ilgi uyandırdı. Bazı sanatçıları İnegöl’e konser vermek için de getirince gençler tarafından daha fazla ilgi gördük. Bu sektör, o dönemin gençleri için İnegöl özelinde büyük bir değişikli oldu. Tabi gelişen ve yenilenen teknolojiye bu sektör de kurban giderek tarihin tozlu raflarında yerini aldı.  Ben de o dönemde gençlere eğlenme konusunda yardımcı olduğum için halen daha çok mutluyum.”

 

İnegöl’e plakçılık sektörünü getiren Mümin Kınabaş önceki gün hayatını kaybetti. Bizlerde Okur Gazetesi Ailesi olarak merhuma Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınların başsağlığı diliyoruz.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş