ŞEFTALi’Yi KDV VURDU

İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erhan Ulu, şeftali sezonunun bitmesine az süre kala şeftali fiyatlarının düştüğünü ve kilosu 2 liraya malolan şeftaliyi, KDV’den dolayı 1.80 liraya sattıklarını belirterek, KDV konusunda indirimin yapılması gerektiğini ifade etti.

Yayınlama: 15.08.2019
567
A+
A-

Şeftali hasadının ilk başladığı zamanlarda fiyatlardan çok memnun olduklarını belirten İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erhan Ulu, fiyatların 1.80 liraya gerilediğini ifade etti.

 

AŞIRI FİYAT DÜŞÜŞÜ OLDU






Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erhan Ulu, “Bundan yaklaşık 10 gün önce şeftalinin toptan fiyatı ortalama 3 ile 3,5 TL arasında gidiyordu. Şu günlerde aşırı bir fiyat düşü oldu. Şuanda şeftalinin fiyatı 1,80 ile 2 TL arasında alıcı buluyor. Üreticiler bu fiyatlara şeftali sattıklarına zarar ediyor. Şuanda yaptığımız hesaplamalarda şeftalinin maliyeti zaten 2 TL’yi buluyor. Biz üreticiler olarak şuanda 1,80 kuruşa şeftali satmaktayız. Bunun akabinde ihracat şuanda yok denecek kadar düşmüş durumda. İç piyasada da bir daralma söz konusu. Bu durumu çözme noktasında üreticiler olarak bizler bir türlü çözüm bulamadık. Çeşitli mercilere durumumuzu ilet sekte mevcut KDV oranlarından dolayı çiftçiler olarak bizler çıkmazdayız” dedi.

 

ÇÖZÜM İHRACAT

Şuanda ihracat olmadığı için mecburen iç piyasaya yöneldiklerinin altını çizen Ulu, “İç piyasada da mecburen %18 KDV kesmek zorundayız. Hal böyle olunca tüccarlara da fiyatlar ağır gelmeye başladı. Diğer ürünlerde olduğu gibi şeftali üretiminde de bizler KDV oranlarının düşmesini yetkililerden talep ediyoruz. Ayı zamanda kooperatiflere biraz daha destek bekliyoruz. Çünkü kooperatiflerde halan daha %18 KDV işliyor. Dolayısıyla da bu durum çiftçinin belini büküyor. İlaç ve girdi maliyetlerimiz çok yükseldi. Normal şartlarda üreticinin 3 TL’nin altında şeftali vermemesi gerekiyor. Maalesef şuanda bu rakamın çok altında ürün satıyoruz. Çözüm ise bir an önce ihracatın başlaması olarak görünüyor. Veya iç piyasada belli pazarların açılması çiftçiyi rahatlatacaktır” şeklinde konuştu.

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş