Süte gelen yüzde 47’lik zam, büyükbaş hayvanların kesimini önledi

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, süte yapılan yüzde 47’lik zamla birlikte bir litre süt fiyatının 4 lira 70 kuruş olduğunu, yapılan zamla birlikte büyükbaş hayvanların kesiminin önlenerek, hayvancılığın çöküşünün önlendiğini ifade etti.

Yayınlama: 07.12.2021
464
A+
A-

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, süte gelen zam nedeni ile makamında açıklamalarda bulunarak, gelen zammın büyükbaş hayvanların kesime gitmesini önlendiğini ve bununla birlikte hayvancılığın sürdürülebileceğini belirtti.

 

‘Süt fiyatlarının ölü olması nedeni ile hayvanlar kesime gidiyordu’






 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Çelik, şu ifadeleri kullandı:

 

“Bildiğiniz gibi uzun zamandır süt fiyatları ile ilgili sıkıntılar yaşanmaktaydı. Bildiğiniz gibi uzun zamandır süt fiyatlarıyla ilgili sıkıntılar yaşamaktaydık. Yem fiyatlarına gelen zamlar süt üreticisi çiftçilerimizi, üreticilerimizi, hayvancılarımızı, özellikle büyükbaş hayvan yetiştiricilerimizi zor durumda bırakıyordu. Biliyorsunuz anası olmazsa, danası olmaz mantığıyla devletimizin zaman zaman 5 sene sıfır faizle vermiş olduğu destekler güzel destekler ama sonrasında süt fiyatlarının para yapmaması ile hayvanlar kesime gitmesiyle hayvancılığın çöktüğünü gördük. Ara sıra yapılan desteklerle yeniden canlanıyor daha sonra süt fiyatlarının ölü olmasıyla birlikte, kurtarmaması ile birlikte bu sefer yeniden hayvanlar kesime gidiyor”

 

‘Süt fiyatının yükselmesi ile peynir, yoğurt ve süt ürünlerinin fiyatı artacak mı?’

 

Konuşmalarını sürdüren Çelik; “Şimdi süt 4,70 liraya çıktı. Baktığınız zaman 1 kilo sütle 1 kilo yemi alamadığımız günleri biliyoruz. Son gelen zamdan önce gerçekten bir kilo sütle bir kilo yem alınmıyor. Süt fiyatları bu kadar ölüyken, peynir fiyatları ve yoğurt fiyatları, süt ürünleri fiyatları özellikle pandemi sürecinde başını aldı gitti. Bunun sıkıntısını hem üretici çekti hem de tüketici çekti. O zaman ben şunu soruyorum; yüzde 47 zam geldi, zaten süt ürünleri fiyatları şuanda çok yüksek görünüyor. Şimdi yeniden peynir fiyatlarına, yoğurt fiyatlarına ve süt ürünlerine zam mı yapılacak bu durumda?” dedi.

 

‘Tüketicileri mağdur etmemelerini umuyorum’

 

Süte gelen zammı olumlu bulduklarını belirten Çelik, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

 

“Bugün için çiftçimiz yeniden soluk almış durumda. İnşallah bunu kademeli sürdürürüz ve büyükbaş hayvanları kesimden kurtarırız, akabinde de hayvancılığın çökmemesini sağlarız. Burada bizim önemsediğimiz en önemli şey; küçük aile işletmeleri. Eğer Türkiye’de köylerimizde, kırsal mahallelerimizde küçük aile işletmelerimiz olmazsa, onlardan gelen et ve süt ürünleri olmazsa zaten gerçekten hayvancılık çöker. Süte gelen zammı olumlu buluyoruz. Bu yüzde 47 zamla birlikte büyük işletmeleri kast ederek söylüyorum; tüketicileri mağdur etmemelerini umuyorum”

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş