Tavan fiyat uygulaması devam ediyor

Sigorta Acenteleri İcra Kurulu (SAİK) İl Delegesi, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Yönetim Kurulu üyesi Rıdvan Kocaağa, tavan fiyat uygulamasının 2018 yılında da devam edeceğini belirtti.

Yayınlama: 26.12.2017
552
A+
A-

2018 yılında da devam edecek olan tavan uygulamasını değerlendiren SAİK İl Delegesi, İTSO Yönetim Kurulu üyesi Rıdvan Kocaağa, “12 Nisan 2017’de trafik sigortalarında yeni bir uygulamaya geçildi. Bu uygulama tavan fiyat uygulamasıydı. Sigorta şirketleri belli bir fiyatın üstünde fiyat veremez hale geldi. Devlet bu sınırlama ile birlikte 12 Nisan’da başlayıp, 2018’de devam etmeyecekti. Sayın Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek’in yaptığı açıklamaya istinaden, bu uygulama 2018’de de devam edecek. Bu uygulama ile birlikte Nisan ayından itibaren her ay yüzde 1,5 oranında trafik sigortaları otomatik olarak artmakta. Nisan ayında getirilen uygulamada trafik sigortaları yüzde 25 civarında ucuzlamıştı. Ama bu 1,5’luk fark ile Nisan 2018’de fiyatın aynı noktaya geleceği tahmin ediliyor. Şuanda döviz kurlarındaki fiyat artışları, araç yedek parçalarında ki artış ve hasar rakamlarının artışı ile fiyatların belli bir seviyeye yaklaşması gerekiyor” diye konuştu.

 

SIKINTI AŞILDI






Uygulamanın başladığı dönemde bazı sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Kocaağa, “2017 Nisan’da başlayan uygulamada, sigorta şirketleri trafik poliçesinden daha fazla zarar etmeme adına poliçe kesmemeye başladı. Ekranına fiyat getirmeyen oldu. Fiyatlar ile şirketlerinin ne kadar zarar edeceklerini bilemedikleri için poliçe kesmediler. Artık fiyatlarda makul seviye geliyor. Şuan pek sıkıntı yaşanmıyor. Bundan sonra da şirketler poliçe kesme noktasında herhangi bir sıkıntı yaşatmayacaklar. Hatta bundan sonra ki beklentimiz, daha çok ürün satabilmek adına tavan fiyat uygulamasını ile makul fiyatlar da poliçe satmayı hedefleyecekler. Trafik sigortaları bir havuz. Burada ki havuzda bir şirketin aldığı payın oranı nispetinde daha rekabetçi olabilecek. Çünkü trafik sigortasının ömrü bir yılla sınırlı değil. Bazı teminatlarda 10 yıl gibi süreler vermek zorundalar. 10 yıl önce alınan prim, sigorta şirketlerinin önüne maliyet olarak çıkıyor. Sigorta şirketlerinin üzerine binecek yük hesaplanabilir hale getirildi. Poliçe kesen şirketler daha makul fiyatlar ile önümüze çıkabilir” dedi.

 

HAVUZ SİSTEMİ

Tavan fiyat uygulamasının ardından hükümet tarafından havuz sisteminin getirildiğini belirten Kocaağa, “Sigorta şirketleri, bu yıl 240 milyon lira zarar ettiler. Bu zararın şirketlerin üzerine daha fazla kalmaması adına, Hazine ile paylaşmak için havuz sistemi yapıldı. Otomobil ve kamyonet grubu hariç, hasarlı ya da hasarsız gruplarda havuz sistemine sokuldu. 2018’de eğer bu zararın daha düşük seviyesine gelmesini sağlayabilirse sektör, primler daha makul seviyelerde seyredebilir. Tersi olursa fiyatlar bu şekilde devam edecek” diye konuştu.

 

3,5 MİLYON SİGORTASIZ ARAÇ VAR

Türkiye’de 21 milyon civarında taşıtın trafikte olduğunu ifade eden Kocaağa, “Bu rakamın yüzde 54’ü otomobil, yüzde 16’sı kamyonet, geri kalanı ise traktör, motosiklet ve otobüs. Bu araçlardan 3 milyon 400 bine yakını sigortasız durumda. Bu rahatsızlık verici.  Şehir trafiğinin yoğun olduğu illerde sigortasızlık oranı daha düşük ama trafik yoğunluğunu az olduğu il ve ilçelerde durum tam tersi” dedi.

 

NOTERLER RUHSAT VERECEK

2018 yılında yeni bir uygulamanın daha başlayacağını belirten Rıdvan Kocaağa, “Araç ruhsatlarını artık Emniyet Müdürlüğü vermeyecek. 2018 yılında ruhsatları noterler verecek. Burada sigortasızlık oranı tekrar etkilenecek. Araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken nokta şu; noterden satın aldıkları aracın trafik sigortasını mutlaka bir acenteye giderek yaptırmaları gerekiyor. Yaptırmadıkları takdirde ruhsatı alamayacaklar. Tek değişen nokta emniyetten değil, artık noter aracılığı ile ruhsatları almış olacaklar” diye konuştu.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş