TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLUYOR

İnegöl İshakpaşa Halk Kütüphanesi Müdürü Kenan Kahraman 22-28 Nisan tarihleri arasında kutlanan Dünya Kitap Günü ve Kütüphane Haftası nedeniyle gazetemize açıklamalarda bulundu. Kahraman açıklamasında, “Halk Kütüphanesi bölümümüzde 3.525 üyemiz ile 63.571 adet kitabımız var. Kütüphanemiz Türkiye’de ki bütün ilçelere örnek teşkil olacak çalışmalar yürütüyor. Bir çok ilde olmayan hizmeti ilçemizde kitapseverlere kazandırıyoruz” dedi.

Yayınlama: 23.04.2017
1.652
A+
A-

22-28 Nisan tarihleri arasında kutlanan Dünya Kitap Günü ve Kütüphane Haftası nedeniyle, İnegöl İshakpaşa Halk Kütüphanesi Müdürü Kenan Kahraman gazetemize açıklamalarda bulundu.

 

İNEGÖL’DE KİTAP OKUMA ORANI YÜKSELDİ






Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Halk Kütüphanesi Müdürü Kenan Kahraman, “23 Nisan Kitap Günü olarak UNESKO tarafından Dünyada kutlanan günlerden biri de dünya kitap günüdür. Bunu da 23 Nisana denk getirmişler, biliyorsunuz 23 Nisan dünyada sadece ülkemizde kutlanan çocuk bayramıdır. Dünya kitap gününde, dünya çocukları kitap okumanın gününü yaşayacaklar. Bu gün gelişmiş ülkeler okuyarak daha çok geliştikleri için çok önemli. Bizde özellikle İnegöl’de son yıllarda kitap okuma yaygınlaştı. Gerek halk kütüphanemizin, gerek milli eğitimin yaptığı çalışmalar kitap okuma oranını yükseltti.  Mesele Kültür Bakanlığımızın ve vatandaşlarımızın desteği ile birçok kitap kütüphanemize kaydediyoruz. Ben 30 senedir buradayım, her yıl artan bir oran var. Buda bizi çok mutlu ediyor. Gerek kitap, gerek dergi. Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı İnegöl Halk Kütüphanesi için 200 çeşit dergi aboneliği var, bu sadece illerde olan bir durum. Yayınlanan dergiler var ülkemizde, ilçemizde de 4 tane günlük gazete var bunlar okunmasa, takip edilmese yayınlanmaz. Her gün geçtikçe kitaplar yayınlanıyor, belediye ve STK’larda buna öncülük ediyor. Bu çok sevindirici gelişme, ilçemiz diyorum çok geniş bir nüfusumuz olmasına rağmen, İnegöl’ümüzde kitap okuyanı, araştıranı gördükçe ben bir yönetici olarak çok mutlu oluyorum” dedi.

 

84.152 ADET KİTAP BULUNUYOR

1962 yılında kurulan İnegöl İshakpaşa Halk Kütüphanesinin 84.152 adet mevcut kitabı bulunduğunu belirterek konuşmalarını sürdüren Kahraman, “Bursa’dan bir okuyucumuz kütüphanemize kitap bağışlamak istiyor, Bursa’daki tüm kütüphaneler müracaatta bulunmuş, ilgi ve alaka görememiş. Biz kendisi ile yakın temasa geçtik, kendisi kitaplarını kütüphanemize hediye etmeyi düşünüyor. Bu çok güzel bir şey, Bursa’da oturduğu halde İnegöl’e kitap bağışlaması bizi gerçekten çok mutlu etti. Gerçekten kütüphanemiz Türkiye çapında değerli bir kütüphane. Birçok kütüphanede bulunmayan kitapların burada bulunduğunu biliyoruz. O kitaplardan yararlanmak isteyen okuyucularımızın bizden kitap taleplerini alıyoruz. Bunlar güzel gelişmeler. Kütüphanemizin Halk Kütüphanesi bölümüne 63.571 adet kitabımız var. Bir ilçede 63.000 adet kitap var. Ayrıca çocuk kütüphanemiz var buda Bursa’nın ilçelerinde sadece bizde var. Çocuk kütüphanemizin kitap sayısı 20.581 adet. İnegöl bu konuda öncü bir kütüphane oluyor. Halk Kütüphanemiz ve Çocuk Kütüphanemiz 1962 yılında hizmete giriyor ve hiç kapanmadan İnegöl’de hizmet ediyor. Biz Kültür ve Turizm Bakanlığından yararlanırken kitap alımından, hem çocuk kütüphanesi adına hem halk kütüphanesi adına yararlanıyoruz. Buda İnegöl’ümüzün kitap koleksiyonunu genişletiyor” cümlelerini kullandı.

 

İLK’LERİN KÜTÜPHANESİ

İnegöl İshakpaşa Halk Kütüphanesi’ne 3729 kişinin üye olduğunu ve bu üyelerin kütüphaneyi faal olarak kullandığının altını çizen Kahraman, “ Kütüphanemiz her geçen gün okuyucusunu yükseltiyor. Çok güze bir bilişim programı kullanıyor KOHA isminde. Türkiye’de ki bütün kütüphaneler bu sisteme bağlı. Kars’ta ki bir kişiye kitap lazım olduğunda, sisteme yazdığı zaman hangi kütüphanede varsa görüyor.  Biz bu kitabı kanunen ilgili kütüphaneye gönderiyoruz, vatandaşımızda oradan alıp okuyor, okuduktan sonra ilgili kurum bize kitabı geri iade ediyor. Ayrıca biz kitabın fotoğrafını çekiyoruz, kütüphanemizde stüdyomuz var. O çekilen fotoğrafları dosyalayıp, dijital dosyayı okuyucuya gönderiyoruz.  Türkiye’de bu şekilde çalışan, kitap çekim stüdyosu olan ilk ve tek kütüphane İnegöl Halk Kütüphanesidir. O nedenle 1kütüphanemiz güzel çalışıyor üyelerimiz gün geçtikçe atıyor. Şuanda İnegöl Halk Kütüphanemizin üye sayımız 3525 kişi, ama üyeler 2 yıl da bir üyelik yenilemedikleri takdirde sistem otomatik olarak üyeyi siliyor. İnegöl Çocuk Kütüphanemizi faal olarak kullanan 214 üyemiz var.  Kütüphanemizde üyelik ücretimiz yok. Türkiye’de on yıldır sadece İnegöl’de uygulanan ve halen daha sadece bizde uygulanan her çocuğumuza, her üyemize bu çocuk ve halk kütüphanesi olarak ayrı dijital üye kartları veriyoruz. Bu uygulama sadece İnegöl’de 10 yıldır uygulanıyor. Bu kartı Türkiye’de sadece biz üyelerimize veriyoruz” dedi.

 

KÜTÜPHANE KURACAK VATANDAŞA KİTAP DESTEĞİ VERİYORUZ

“Vatandaşımız evinde kullanmadığı kitapları bize getirdiğinde biz o kitapları okullara veriyoruz” ifadeleri ile konuşmasını sürdüren Kahraman, “Yeni açılacak olan kütüphanelere veriyoruz, vatandaş kahvehanede kitaplık oluşturmak istiyor kendisine 1 koli kitap veriyoruz. Kimseyi kitapsız göndermiyoruz. Vatandaş mikro kütüphane oluşturmak istiyorsa biz ona da destek veriyoruz. Cami’ler de kurulan kütüphanelere veriyoruz. Biz bizde olmayanları seçip kütüphanemize koyuyoruz. Geri kalanını ise çeşitli şekilde dağıtımını yapıyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

DERS ÇALIŞMAR İÇİN SESSİZ BİR ORTAM

İnegöl’de öğrencilerin kütüphaneyi sadece kitap okumak için değil, çeşitli sınavlara hazırlanmak içinde kullandığını ifade eden Kahraman, “KPSS’ye hazırlanan öğrenciler kütüphanemizi faal olarak kullanıyorlar, burada derslerini çalışıyorlar. Burası nezih ve sessiz bir ortam ders çalışmak için en uygun yer. Ayrıca kütüphanemizde ki gazete köşemize Türkiye genelinde çıkan çeşitli gazeteler ve ilçemizde çıkan günlük tüm gazeteler bulunuyor” dedi.

 

TÜRKİYE’YE ÖRNEK KÜTÜPHANE

İnegöl İshakpaşa Halk Kütüphanesi’nin Türkiye’de ki tüm ilçe kütüphanelerine örnek olduğunu ve Türkiye genelinde birçok ilklere imza attığını söyleyen Kahraman, “Türkiye’de 1130 tane kütüphane var, bunların içinde sadece ilçelerde kitap yıkama makinesi hizmeti veren bir kütüphanemiz var. Türkiye’de 5 ilde olan uygulamanın i 6. İnegöl’de hizmette. Üyeler kitabını alıp eve giderken çeşitli mikroplar bulaşmış olabilir diye kitaplarını bir dakika içinde makine içinde koyuyor ve bir dakika içinde kitabın içindeki mikroplar temizlenerek parfüm sıkarak üyemize kitabını veriyor. Bu hizmeti ilçeler arasında sadece biz veriyoruz. Türkiye’de yine sadece bizde olan İnternet Kütüphanemiz var. 40 bilgisayarımız var öğrenciler burada derslerini yapıyor, araştırma yapıyor ve bu hizmet tamamen ücretsiz. Kütüphanemiz teknolojiyi takip ederek gelişmesini sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

 

KİTAPÇIDAN ÖNCE, HALK KÜTÜPHANESİNE GELİN

Kahraman son olarak Dünya Kitap günü ve Kütüphane Haftası nedeniyle ilçe halkına şöyle seslendi, “Kütüphanemize çok müthiş kitap geliyor. Geçen sene 7000 adet sıfır kitap kaydı yaptık, her çeşit kitaplar geliyor. Dünya Kitap Günü’nü vesile ederek tüm İnegöl’ümüzde yaşayan kitapseverleri, kitapçılara gitmeden önce kütüphanemize davet ediyorum. Gerçekten çok kaliteli kitaplarımız var ben herkesi önce buraya bekliyorum”

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş