Topuklu ayakkabı sağlık düşmanı

Özel Aritmi İnegöl Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tunç Polat Edizsoy, ucu sivri, topuğu 4 santimi aşan ayakkabıların ayakta acı veren yaralara ve parmak deformasyonlarına neden olabileceğini belirterek uyarılarda bulundu.

Yayınlama: 24.06.2015
1.858
A+
A-

Kadınların topuklu ayakkabı tutkusu çoğu zaman ayakta acı veren yaralara ve parmak deformasyonlarına neden oluyor. Topuklu ayakkabılarıyla güne güvenle başlayan kadınların ayak çilesi yanlarında taşıdıkları babetler sayesinde bir nebze de olsa giderilse de toplumda en yaygın görülen ayak problemlerinin başında parmak deformasyonu geliyor. Özel Aritmi İnegöl Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tunç Polat Edizsoy, ne pahasına olursa olsun topuktan vazgeçmeyen kadınlara 4 santimi aşmamalarını öneriyor.

 

İLERLEME ENGELLENEBİLİR






Ayak başparmaklarındaki şekil bozukluklarını tarifleyen Halluks Valgus hastalığının ucu sivri, yüksek topuklu ayakkabılardan kaynaklanabildiğini kaydeden Op. Dr. Tunç Polat Edizsoy, geniş taraklı ve yumuşak derili ayakkabılarla deformitenin ilerlemesinin çok büyük ölçüde engellenebileceğini belirtti. 

 

YÜKSEK TOPUKLU AYAKKABI OMURGAYI BOZUYOR

Ayaktaki ağrıları ciddiye almanın gerekliliğine ve ayak sağlığın önemine dikkat çeken Op. Dr. Tunç Polat Edizsoy, “Toplumda en yaygın olarak görülen ayak problemlerinin başında başparmak deformitesi geliyor. Ayak sağlığı için kadınların giydiği ayakkabının topuk ve taban kısmı ince tabanlı (babet ayakkabı gibi) olmayacak. Yerden gelen tepkiyi emecek şekilde taban ve topuk kalınlığı olacak. Yüksek topuklu ayakkabılar omurgayı bozduğu gibi ayak sağlığına da zarar veriyor. Uygun ayakkabı dar olmayacak, parmak uçları sivri, dar burunlu, sert tabanlı olmayacak. Derisi yumuşak olmalı. Aslında en önemlisi ayağın kendini en doğal hissedebileceği ayakkabıdır. Bunun istisnaları da var. Bazı ayak durumları var ki onlarda sert taban önerebiliyoruz. Sentetik, naylon, lastikli çorap önermiyoruz” şeklinde konuştu.

 

“AYAKTAKİ AĞRILARI CİDDİYE ALIN”

Edizsoy, “Zamanla estetik problem haline gelmeye başlayan bu hastalık tedavi edilmez ise başparmak ikinci parmağın altına kayabilir ve başparmağın üzerine çıkan ikinci parmağın sırtında sürekli ayakkabı basısına bağlı ciddi nasırlar oluşabilir. Biyomekaniği tamamen değişen ayak tabanında da nasırlar görülebilir. Bu sebeple ayaktaki ağrıları ciddiye almak, ayak sağlığına önem vermek gerekiyor. Ayak sağlığını korumanın en temel ilkesi genel sağlığa dikkat etmek, kilo almamak ve uygun ayakkabı giymektir” ifadelerini kullandı.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş