Celal Bayar, ölüm yıldönümünde anıldı

İnegöl’ün eniştesi olan Türkiye Cumhuriyetinin 3. Cumhur Başkanı Celal Bayar, vefatının 28. Yılında Gemlik Umurbey’de bulunan anıt mezarı başında anıldı.

Yayınlama: 26.08.2014
1.133
A+
A-

Anma programına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Bursa Vali Vekili Ahmet Hamdi Usta, Bayar’ın torununun oğlu Teoman Maskali ve eşi Yeşim Maskali, ve Umurbey’li vatandaşlar katıldı.

 

Saygı duruşu ile başlayan programda; çelenklerin konulmasının ardından, mezar başında dua edilerek Celal Bayar Müzesi ve Bayar’ın doğduğu ev protokol tarafından ziyaret edildi.






 

Ziyaretler sonrasında açıklama yapan başbakan Yardımcısı Emrullah İşler,”Celal Bayar tarihi bir şahsiyet, Atatürk’ün silah arkadaşlarından aynı zamanda istiklal savaşının galip hocasıdır. Diğer taraftan siyasi hayatına baktığımız zamanda; hem Atatürk döneminde Başbakanlık yapmış bir şahsiyet ve çok partili sisteme geçtiğimizde de ilk Cumhurbaşkanı olan zattır kendisi. Bu bakımdan Türkiye’nin ilk sivil Cumhurbaşkanı da rahmetli Celal Bayar’dır. O’nun demokrasi mücadelesini hepimiz saygı ile anıyoruz. Darbeye maruz kalan ilk Cumhurbaşkanı’da ilk kendisi olmuştur. 1960 darbesinin mağdurlarındandır, idamla yargılanmıştır ve mahkum edilmiştir. Cezası ileri yaşı sebebiyle müebbede çevrilmiştir. Dolayısıyla ciddi manada bir demokrasi mücadelesi verdiğini biliyoruz. Darbecilere karşı dik duruşunu da hatırlıyoruz. Dolayısıyla O’nun başlatmış olduğu demokrasi mücadelesini bugün bizler sürdürüyoruz. Ben kendisini ve bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum” dedi.

 

Cumhurbaşkanlığı Genel sekreteri Mustafa İşen ise Celal Bayar Müzesi’ni Cumhurbaşkanlığı Müzesi bünyesine alacaklarını belirterek, “Cumhurbaşkanlığı bünyesinde ki yeni bir yapılanma ile Türkiye’de ki eski Cumhurbaşkanlarından müze kuranların müzelerini de Cumhurbaşkanlığı bünyesi içine aldık. Bugün bu müzeyi kurmuş olan ve işletmesini sürdüren Celal Bayar Vakfı ile Cumhurbaşkanlığı arasında bir protokol imzalayacağız ve bu protokole bağlı olarak burada ki müzenin bundan sonra ki işletmesi Cumhurbaşkanlığı tarafından üstlenilmiş olacak. Celal Bayar’ın hem buralı olması hem de müzesi olması dolayısıyla buranın farklı bir cazibe merkezine dönüşmesi noktasında da önemli bir adım atıldığı kanaatindeyim” dedi.

 

Anma programı sonrasında devlet erkânı Umurbey’den ayrılırken, Cuma namazını müteakip Umurbey Çarşı Camiinde mevlit okutulacak.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş