ÇKS KAYDI OLMAYAN ÇİFTÇİLERİN Borçları yapılandırılmayacak

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, geçtiğimiz gün makamında bazı açıklamalarda bulunarak, 2016 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kaydı olmayan çiftçilerin borç yapılandırılmasına tabi tutulmayacağını belirtti. Son yıllarda İnegöl Alası olarak Türkiye’ye nam salan ayçekirdeği’nin, bazı firmalarca sadece “Alası” isim olarak kullanıldığını ve İnegöl kısmının ise ötelendiğini söyledi.

Yayınlama: 06.09.2016
1.800
A+
A-

Başkan Çelik, İnegöl tarımının mobilyanın gölgesinde kaldığını ve biraz daha tarımı öne çıkarmak için fuarlar düzenlediklerini ifade etti.

 

ÇKS ŞART






Makamında ilk olarak çiftçi borçlarının yapılandırması ile ilgili açıklamalarda bulunan Çelik, “Yaklaşık 20 gün önce bir basın açıklaması yapmıştık.  Basın açıklamasını yaparken Tarım Kredi Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Külcü bey ile de görüşmüştük. Konu ile ilgili onunla da istişarelerde bulunarak açıklamalarda bulunmuştuk. Ama o zaman bir şeyler netleşmemişti. Ziraat Bankalar Türkiye genelinde çiftçilerin borçlarını 1 yıl süre ile erteliyor. Çiftçilerin bundan yararlanabilmesi için 2016 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi’nde olması gerekiyor. Olmadığı zaman bu borç ertelemesinden yararlanamıyor. Biz da biliyorsunuz ÇKS başladığı an ve biteceği ana kadar hep gündeme getiriyoruz. Bunun nedeni şimdi daha iyi anlaşılıyor. Çiftçi olan herkes ÇKS’ye kaydını yaptırması gerekiyor” dedi.

 

BORÇLAR 5 YILA YAYILACAK

Çelik, “Ayrıca Tarım Kredi Kooperatifleri, çiftçilerin borçlarını 5 yıla yaymak sureti ile erteledi. Bu da bizim için sevindirici bir olay. Köylerimizde kalkınma kooperatifleri var. Onların da aynı şekilde sıkıntıları var. Onların borçları da yaymak sureti ile yapılandırılıyor” ifadelerini kullandı.

 

FARKIMIZ HEM KALİTE HEM DE ERKEN HASAT

İnegöl Alası olarak ülke genelinde adından söz ettiren ayçekirdeği ile ilgili açıklamalarda bulunan Çelik, “Üretim anlamında bir artış söz konusu değil. Ancak bu sene rekoltede bir artış var. Havaların olumlu gitmesi ile. Ayrıca geçen seneki fiyatlara göre bu sene fiyatlar çok daha iyi. Kaliteye göre de değişiyor bunu da açıkça söylemeliyim. 6 liraya kadar ayçekirdeği satıldı. Türkiye’nin borsası olduk bu bir gerçek, Türkiye’nin ayçekirdeği borsası biziz. Bizim farkımız hem kalite hem de erken hasat” dedi

 

İSİM TAM YAZILMALI

Bazı firmaların İnegöl Alası ismini tam kullanmadığını ve sadece “Alası” ibaresini kullandığını belirten Çelik, “Geçen bir yerde otururken ayçekirdeği alıp yemeye başladık. Dış kabında “Alası Ayçekirdeği” yazıyordu. Bu İnegöl Alası’dır. Bir yandan bizim patentli olan ürünümüzün Alası’nı söylüyor ama bir taraftan İnegöl ibaresi yok. Ya İnegöl Alası yazacaksın ya da yazmayacaksın. Patentli ürünümüzün ismi tam olarak yazılması gerektiğine inanıyorum” dedi.

 

TARIMI ÖN PLANA ÇIKARMAK İÇİN FUARLAR DÜZENLENİYOR

İnegöl tarımının daha fazla ön plana çıkması için fuarlar düzenlediklerini ve İnegöl Belediyesi’nin de kendilerine destek verdiğini ifade eden Sezai Çelik, “Biliyorsunuz Hollanda Konya kadar bir yer. Ama bizden fazla tarım ürünleri üreten, özellikle süt ve peynir ürünlerinde, yani hayvancılıkta çok ileri seviyedeler. Onlar çok ince eleyip sık dokurlar. Eğer bugün Kulaca Hollanda’ya 800 ton ürün satıyorsa, ne kadar kaliteli olduğunu gösterir. Bu da bizim gururumuzdur. Bugün biz İnegöl Mobilyası ile övünüyoruz. Gurur da duyuyoruz. 60 Bin kişi sanayimizde çalışıyor. Orası durduğu zaman Allah muhafaza… Bu bir gerçek. Ama herhangi bir olumsuzluk durumunda alternatif olarak tek bir sektör vardır o da tarım. O sebeple biz de İnegöl tarımının mobilyanın gölgesinde kaldığını bildiğimiz için bu fuarları gerçekleştirmeye başladık. Fuarları düzenlerken de, Belediye tarımın içinde olmadığı günlerde dahi bize çok büyük destekler vardı Alinur Başkanımız. Verilen desteklerle birlikte fuarlar düzenledik. Ayşekirdeği ile ilgili bir fuar gibi bir programımız olmuştu. Bunun haricinde resmi olarak tarım fuarlarımızın 4.’sünü gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

 

TARIM OLMAZSA OLMAZIMIZ

Başkan Çelik, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: “Yaşam için olması gereken tek şey tarımdır. Onun için tarım olmazsa olmazımız”

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş