Patates para etmiyor

İnegöl’de gerçekleştirilen patates hasadı ile ilgili Şipali Mahallesi mevkiindeki bir tarlada incelemeler gerçekleştiren Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, ““Patatesten zarar ediyoruz. 25-30 kuruşa satılıyor. Dönümünde 600-700 lira zararı oluyor. Verim güzel ama kalite bozuk. Para etmiyor. İşçilere günlük 50 lira yevmiye veriyoruz. İşçiliğini çıkarmıyor. Zarar etmemesi için tarladaki fiyatın 60-65 kuruşun üzerinde olması gerekiyor” dedi.

Yayınlama: 13.07.2016
1.517
A+
A-

İnegöl’de gerçekleştirilen patates hasadı ile ilgili Şipali Mahallesi mevkiindeki bir tarlada incelemeler gerçekleştiren Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, patates piyasası ile ilgili açıklamalarda bulundu

 

SORUNLAR BAKANA İLETİLDİ






Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “İnegöl’ümüzünçok değerli topraklarında her gün değişik ürünlerle ilgili sahaya giderek röportajlar yapıyoruz. Bugün de patates tarlasındayız. İnegöl’ümüzde zaman zaman 5 ile 20 bin dönüm arasında patates ekimi yapılmakta. Bu rakam bir yıl düşüyor, bir yıl artıyor. Bu yıl da 10 bin dönüm patates üretimi yapılmaktadır. Bunun 3 bin dönümü fabrikalarla sözleşmeli, 7 bin dönümü de bireysel olarak ekilen patateslerdir. Bu sene patates üreticileri hallerinden memnun değil. Patates bu sene çiftçileri mutlu etmedi. Tarlada kilosu 30-35 kuruş arasında değişiyor. Zaman geliyor sözleşmeli patates bile daha fazla avantaj sağlıyor. Onu tercih edenler bu sene daha fazla avantaj sağladılar. Örneğin 55 kuruş sözleşme yaptılarsa o şekilde satıyorlar. İnşallah ilerleyen günlerde düzelir. Havzalara göre tarım yapımı desteklemeleri geçmişten bu yana söylediğimiz konulardır. Tarım Bakanımızla 2 gün önce Yenişehir’de bizzat patates ve buğday-tahıl üreticilerin sorunlarını görüştük. İnşallah bu sorunları aşarız. Böyle olunca biz de üzülüyoruz. Tarlada çalışmak kolay bir iş değil. Ürettiğinin karşılığını alamayınca problemler oluyor. Bir an önce bazı şeylerin istediğimiz gibi olmasını diliyoruz” dedi.

 

İŞÇİLİĞİNİ ÇIKARMIYOR

Patates sahibi Ahmet Türel, “Patatesten zarar ediyoruz. 25-30 kuruşa satılıyor. Dönümünde 600-700 lira zararı oluyor. Verim güzel ama kalite bozuk. Para etmiyor. İşçilere günlük 50 lira yevmiye veriyoruz. İşçiliğini çıkarmıyor. Zarar etmemesi için tarladaki fiyatın 60-65 kuruşun üzerinde olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

DEVLET SÖZÜNÜ TUTMUYOR

Bir başka patates sahibi Zakir Özonan ise, “Devlet maalesef sözünü tutmuyor. Patatese kota uygulaması getirmişlerdi fakat bu uygulanmıyor. Pancar kotası gibi 2 yıl ekilmeyecek, 3. yıl ekilecek şeklinde bir kota vardı. Bu kotalara uyulmadığı için çok fazla ekiliş var ve bu iş artık şirketlere döndü. Adana’da veya büyük yerlerde şirketler 5-10 bin dönüm patates ekiyorlar. Çiftçinin bir de ihracat durumu var. Rusya, Arabistan gibi komşularımızla olan krizlerimiz yüzünden patates hiçbir yere gitmiyor. Devletten çıkarmış olduğu kanunları uygulamasını istiyoruz, kota uygulamasını istiyoruz. Zengin aynı yere devamlı patates ekiyor, fakir zarar ediyor. Devletin çıkarmış olduğu kanunlara uyması lazım. Uymuyor, serbest bırakıyor. Çiftçinin durumu iyi değil. 100 bin tane hayvan geliyor. Kurbanlık durumu da sıkıntılı olacak. 50 bini Avrupa’dan 50 bini Amerika ve sağdan soldan gelecek. Buğday da Kanada’dan… Çiftçinin durumu iç açıcı değil. Allah sonumuzu hayır eylesin” ifadelerini kullandı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş