Sandıktan iktidar çıkmadı

Türkiye dün tarihi bir seçime gitti. TBMM’nin 25. Dönem Milletvekilli seçimleri için sandığa giden vatandaşlar hiçbir partiye tek başına iktidar kurma yetkisi vermedi.

Yayınlama: 08.06.2015
849
A+
A-

TBMM’nin 25. Dönem Milletvekilli seçimleri dün gerçekleştirildi. Oy kullanma hakkı olan 54 milyon 5 bin 176 seçmenden 46 milyon 95 bin 297’si sandığa giderek oy kullandı. 174.220 sandıkta kullanılan oyların 44 milyon 822 bin 955 oy geçerli sayıldı.

 

İNEGÖL’DE AK PARTİ OYUNU YÜKSELTTİ






İnegöl’de gerçekleştirilen seçim sonucunda AK Parti %57,7, MHP 15,5 CHP %137 ve HDP % 6,2 oranında oy aldı.

 

AK PARTİ 9 VEKİLDE KALDI

Bursa’da gerçekleştirilen seçim sonucunda ise AK Parti %43,9, CHP %27,95, MHP %17,69 ve HDP %5,52 oranında oy aldı. Alınan oy oranına göre AK Parti 9, CHP 5, MHP 3 ve HDP 1 milletvekili çıkardı.

 

İKTİDAR ÇIKMADI

Seçim sonuçlarına göre AK Parti %41, CHP %25,2, MHP 16,5 ve HDP %12,6 oy aldı. Alınan oy oranına göre AK Parti 259, CHP 131, MHP 81 HDP ise 79 milletvekilini meclise sokma başarısı gösterdi. Bu sonuçlara göre hiçbir parti tek başına iktidar kurma yeter sayısına ulaşamadı.

 

YENİ HÜKÜMET NASIL KURULUR? İŞTE SENARYOLAR

7 Haziran seçimlerine göre hükümetin nasıl kurulacağı, Meclis’e giren parti sayısıyla doğru orantılı. Oy oranlarına göre hükümeti kim kuracak? Koalisyon mu olacak? İşte senaryolar; Bir partinin tek başına hükümeti kurabilmesi için, 550 milletvekilinin yarısından biz fazlası olan 276 vekili bulması gerekiyor. Buna göre şu senaryolar ortaya çıkabilir;

 

SENARYO 1: AK PARTİ AZINLIK HÜKÜMETİ

AK Parti, 276 milletvekilinin altında kalırsa azınlık hükümeti kurar. Dışarıdan bir partinin desteğini alır. Bu olasılık, seçim öncesinde ulaştırma eski Bakanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Binali Yıldırım tarafından dile getirilmişti.

 

SENARYO 2: AK PARTİ-MHP KOALİSYON HÜKÜMETİ

AK Parti ve MHP’nin milletvekili sayısı, koalisyon hükümeti kurup, TBMM’den güvenoyu almaya yetiyor. Başta Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere, AK Parti’liler seçim kampanyası sırasında HDP ve CHP’ye çok sert yüklenirken, MHP’ye karşı daha yumuşak bir üslup sergilemişlerdi. Hatta Davutoğlu, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin memleketi Osmaniye mitinginde, mitinge katılanların Bahçeli ve MHP’yi yuhalamalarını bizzat önlemişti.

 

SENARYO 3: AK PARTİ-CHP KOALİSYON HÜKÜMETİ

Üçüncü senaryo, AK Parti’nin CHP ile büyük koalisyon kurma olasılığı. Ancak seçim kampanyaları sırasında bu soru CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na soruldu. Kılıçdaroğlu, kesin bir dille bu olasılığı reddetti.

 

SENARYO 4: AK PARTİ-HDP KOALİSYON HÜKÜMETİ

Seçim kampanyaları boyunca üzerinde en çok spekülasyon yapılan senaryo buydu. Ancak HDP EŞ Başkanı Selahattin Demirtaş, seçimlerde yüzde 10’u geçmeleri halinde, AK Parti ile işbirliği yapmayacaklarını birkaç kez açıkladı.

 

SENARYO 5: CHP-MHP-HDP KOALİSYON HÜKÜMETİ

AK Parti’nin tek başına iktidar olamadığı parlamentoda, CHP, MHP ve HDP’nin matematiksel olarak koalisyon kurması söz konusu olabilir. Ancak MHP ve HDP’nin böyle bir koalisyonda bir arada olmaları az bir ihtimal olarak görülüyor.

 

SENARYO 6: CHP-MHP AZINLIK KOALİSYONU, HDP DIŞARDAN DESTEKLER

CHP ve MHP’nin, mevcut oy oranları ile koalisyon kurup, TBMM’den güvenoyu almaları mümkün görünmüyor. İki partinin toplam milletvekili sayısı 220 civarında kalıyor. CHP ve MHP koalisyonu ancak azınlık hükümeti olabilir. HDP ya da AK Parti’nin dışarıdan desteği ile parlamentodan güvenoyu alabilir.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş