SINAÎ MÜLKİYET KANUNU MOBİLYACIYI SEVİNDİRDİ

Girişimci ve sanayicilerin yıllardır beklediği Sınaî Mülkiye Kanunu, TBMM’de kabul edildi. Resmi Gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek olan 6’sı geçici toplam 199 maddeden oluşan kanunun, özellikle patent ve tasarım konusunda yasal boşluktan kaynaklanan sorunlara çözüm getirmesi bekleniyor.

Yayınlama: 07.01.2017
679
A+
A-

Tasarının TBMM’de kabul edilmesi, Sınaî Hakların korunmasının yasal zemine oturtulması yönünde beklentileri olan İnegöllü mobilyacı ve işadamları tarafından memnuniyetle karşılandı. Yaptığı açıklamada Sınaî Mülkiyet Kanunu’yla ilgili değerlendirme yapan İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl,  kanunun mobilya sektörünün önde gelen merkezlerinden İnegöl’ü yakından ilgilendirdiğini söyledi. Sınaî Hakların korunmasının 1995 yılında bu yana kanun hükmünde kararnameler ile sağlanmaya çalışıldığını, ancak yasal boşluklar nedeniyle bu alanda sıkıntılar yaşandığını söyledi. Markaların korunmasında yasal eksiklik bulunmadığını ancak patent ve tasarım konusunda yasal boşlukların ve cezai düzenlemelerin eksikliğinin hissedildiğini kaydeden Anıl, “Sınaî Hakların korunmasındaki yasal eksiklik, özellikle mobilya sektöründe taklitçiliği önleyememekteydi. Bu durum teknik gelişimin de önünde önemli bir engel olarak duruyordu. Yasal koruma sağlanamaması, mucit ve tasarımcıların motivasyonunu olumsuz etkiliyordu. Geç de olsa bu alandaki yasal boşluğun giderilmesi, mobilyacı sanayici ve işadamlarımıza rahat bir nefes aldırdı. Sınaî hakların korunması konusundaki düzenlemelerin bu alanda bilinçlenmeyi de beraberinde getireceğini ve ülkemizin kalkınmasına olumlu katkıda bulunacağına inanıyoruz” dedi.

 

YASA NELER GETİRİYOR






Kabul edilen ve resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek olan Sınaî Mülkiyet Kanunu, Türkiye’nin AB müzakere sürecinde yer alan önemli konulardan biri olarak görülüyordu. Kanun, marka, coğrafi işaret, tasarım, patent, faydalı model ile geleneksel ürün adlarına ilişkin hakların korunmasını ve bu süreçteki teknolojik, ekonomik ve sosyal ilerlemenin gerçekleşmesine katkı sağlamayı amaçlanıyor. Yeni düzenlemede,  Türk Patent Enstitüsü’nün adı da Türk Patent ve Marka Kurumu, kısa adıyla Türk Patent olarak düzenlendi.

 

MARKA İPTALİ

Tescil tarihinden itibaren 5 yıl içinde haklı bir sebep olmadan tescil edildiği mal veya hizmetler bakımından marka sahibi tarafından Türkiye’de ciddi biçimde kullanılmayan ya da kullanımına 5 yıl kesintisiz ara verilen markanın iptaline karar verilecek. Tescilli markanın koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 10 yıl olacak. Bu süre, 10’ar yıllık dönemler halinde yenilenecek. Kanuna göre üniversiteler de buluşları için patent alma hakkına sahip olabilecek. Marka sahibinin kontrolü altında birçok işletme tarafından o işletmelerin ortak özelliklerini, üretim usullerini, coğrafi menşelerini ve kalitesini garanti etmeye yarayan işaret, garanti markası olacak. Tescil edilmiş coğrafi işaretin veya geleneksel ürün adının kullanım hakkına sahip olan kişiler, bunları, amblem ile birlikte ürün veya ambalajı üzerinde kullanacak. Coğrafi işaretler bakımından amblemin kullanılması zorunlu olacak.

 

TEKNOLOJİK BULUŞLARA PATENT VERİLEBİLECEK

Patent hakkı, koruma süresinin dolması, patent sahibinin patent hakkından vazgeçmesi veya yıllık ücretlerin öngörülen sürelerde ödenmemesi halinde sona erecek. Teknolojinin her alanındaki buluşlara,  yeni olması, buluş basamağı içermesi ve sanayiye uygulanabilir olması şartıyla patent verilecek. Patentin koruma süresi 20 yıl, faydalı modelin koruma süresi 10 yıl olacak.

 

TAKLİTÇİLİĞE HAPİS CEZASI GELİYOR

Kanun, ürün taklitçiliğine de cezai müeyyideler getiriyor. Buna göre Taklit ürün üretenlere 1-3 yıl arasında hapis cezası verilmesi, yakalanan taklit ürünlere el konulması,  patent, marka, tasarım ve coğrafi işaret ihlaline 1 milyon TL ‘ye kadar para cezası verilmesi öngörülüyor.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş