SUSURLUK ŞEKER FABRİKASI ÜRETİME GEÇMELİ

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Kulaca Mahallesi’nde bulunan pancar alım merkezinde incelemelerde bulundu. İncelemenin ardından açıklamalarda bulunan Çelik, Susurluk’ta bulunan şeker fabrikasının acil olarak üretime geçmesini talep ettiklerini belirtti.

Yayınlama: 20.10.2016
1.130
A+
A-

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Kulaca Mahallesi’nde bulunan pancar alım merkezinde incelemelerde bulundu.

 

ŞEKER FABRİKASININ ÜRETİME GEÇMESİNİ TALP EDİYORUZ






Pancar üreticileri ile kısa süreli sohbetin ardından açıklamalarda bulunan Çelik, “Geçmiş yıllarda İnegöl’ümüzde pancar üretimi çiftçimizin önemli geçim kaynağı olmuştur. Daha sonraki yıllarda pancar üretimine kota getirilmesiyle çiftçimizde pancar üretimi bitme noktasına gelmiştir. Son iki yıldır pancar fiyatlarındaki artış, çiftçimizi yeniden pancar üretimine geçmesini sağlamıştır. Bu yıl itibariyle İnegöl’de onbin dekar civarında pancar üretimi yapılmaktadır. Kota, tatlandırıcı ve benzeri durumlarla karşı karşıya kalmadığımız durumda pancar üretimi İnegöl’de çiftçinin yine önemli gelir kaynaklarından biri olacaktır. İnegöl ve Yenişehir olarak bizler Susurluk Şeker Fabrikasının tekrar ve acil olmak üzere üretime geçmesini talep ediyoruz. Gerekirse bunun için imza da toplarız” dedi.

 

ŞEKER PANCARININ VE ÜRETİCİNİN ÖLÜM FERMANINI HAZIRLIYOR

Üretim Reformu Paketi Kanun Taslağı ile ilgili açıklamalarda bulunan Çelik, “Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Üretim Reformu Paketi Kanun Taslağı ile yapılacak ‘ufak değişiklikler’ ile 10 milyon insana ekmek kapısı olan şeker pancarı ekimi bitiriliyor. Yıllık 3,5 milyar dolar yerli katma değer sağlayan şeker sanayi ile ülke tarımının pancar üreticisinin sonu olacaktır. Söz konusu tasarı yasalaşırsa, şeker pancarının ‘paraleli’ olan ve ‘okyanus ötesini’ temsil eden nişasta bazlı tatlandırıcıların kotası tamamen kaldırılacaktır. Şeker pancarında uygulanan kotadan dolayı çiftçi, istediği kadar üretim yapamazken, ABD’nin gıda devi Cargill Türkiye’de artık kotasız üretim yapacaktır. Bu, dolaylı yoldan şeker pancarı ekiminin Türkiye’de yasaklanmasını gösteriyor. Taslağın yasalaşması şeker pancarının ve üreticinin ölüm fermanını hazırlıyor” ifadelerini kullandı.

 

“NBŞ kotasının kaldırılmasıyla birlikte Cargill başta olmak üzere 5 firma, şeker piyasasını tamamen ele geçirecektir” ifadeleri ile konuşmalarını sürdüren Çelik, “Kotalardan dolayı 15 yıldır zor durumda olan pancar üreticisi, kısa sürede piyasadan çekilmiş olacaktır. Halk ise ‘doğal’ olarak göremediği, kimyasal işlemlerle üretimi yapılan ve bilim adamlarınca çeşitli kanser hastalıkları gibi insan sağlığına olumsuz etkileri kanıtlanmış olan nişasta bazlı şekerlere mahkum bırakılacak. AB ülkelerinde NŞB üretim sınırı %5 olmasına karşın gerçekleşen üretim ortalama %2’dir. ABD’de ise yasal sınır %2. Ülkemizde bu uygulama %15 olarak belirlenmiş durumdadır. Söz konusu yasa tasarısı ile ülkemizdeki kota uygulaması da kaldırılacaktır. NŞB şeker ve mısır şurubunu kendi ülkelerinde siroz, kanser, obezite gibi hastalıklara neden olduğu için sağlığa zararlı bulunmaktadır. Üretim ABD’de bu nedenle kısıtlıdır. Fransa, Hollanda ve İngiltere de ise yasaklanmıştır. Hatta ABD Başkanı Barack Obama’nın eşi Michelle Obama mısır şurubu ihtiva eden ürünleri tüketmeyeceğini açıkladı ve “Bu ürünleri çocuklara yedirmeyin” çağrısı yaptı. Ülkemizde ise tüm bunlar görmezden gelindiği gibi üretimin hükümet tarafından serbest bırakılması planlanıyor. Türkiye’de şu an üretimi yapılan NŞB şeker ve mısır şurubunun hammaddesi olan mısır bile ithal olarak gelmektedir. Bu mısırların ise GDO’lu olduğu bilinmektedir. Kendi ülkelerinde tüketilmesi yasak olan GDO’lu mısırları Türkiye’ye getirerek şurubu yapıp halkımızın zehirlenmesine planlı bir şekilde ortam hazırlanmaktadır” dedi.

 

Çelik, son olarak şu ifadeleri kullandı: “Ülkemizin ekonomik kalkınması açısından önemli yeri olan pancar üretimi ve üreticilerinin hak ve menfaatleri, kişisel tercihlerle kurulmuş olan NBŞ fabrikaları ile beraber değerlendirilmemelidir. Söz konusu yasa taslağının kabul edilmesi ülkemizin milli menfaatleri açısından son derece sakıncalıdır, S.S.Balıkesir Bursa Pancar Ekicileri Kooperatifi olarak Balıkesir, Bursa, Çanakkale, İzmir ve Manisa illeri Pankobirlik olarak Türkiye genelinde temsil ettiğimiz 1.600.000 ortağımız adına haksız ve adaletsiz rekabete neden olacaktır. Ülke milli menfaatleri de göz önüne alındığında, NBŞ kotalarının tamamı için kota uygulamasının mevcut haliyle devam ettirilmesi hususu bir kez daha hükümetimiz tarafından gözden geçirilmelidir”

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş