Hacı adayları eğitimden geçiyor

Diyanet İşleri Bakanlığı ve özel seyahat acenteleri aracılığı ile kutsal topraklara giderek Hac görevini yerine getirecek olan 219 hacı adayına yönelik olarak İlçe Müftülüğü tarafından verilecek olan bilinçlendirme seminerleri başladı.

Yayınlama: 11.06.2014
702
A+
A-

Sani Konukoğlu Camii’nde 5 gün boyunca sürecek olan bu eğitimlerde hacı adaylarına hac ibadetinin bilinci, ibadet şuurunun verilmesi, toplu halde yaşama bilinci ve hac menasiki ile ilgili bilgiler verilecek.

 

TEDBİRLİ OLUNMALI






Gerçekleştirilen eğitimlerle ilgili olarak açıklamalarda bulunan İlçe Müftüsü Bayram Canbey şöyle konuştu: 2014 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı ve A grubu seyahat acenteleri ile beraber hacca gitmeye hak kazanmış, kesin kayıtlarını yaptırmışlar, paralarını ödemişler ve hac mevsimini bekleyen hacı adaylarımız için Türkiye genelinde bütün müftülüklerde belirlenen bir program dâhilinde bir seminer başlatmış bulunuyoruz. Bugün seminerlerimizin ikinci günü… Hacı adaylarımıza hac ibadetinin bilinci, ibadet şuurunun verilmesi, toplu halde yaşama bilinci, hac menasiki ile ilgili bilgiler veriyoruz. Oralarda yaşayacakları bir takım olumsuzluklara karşı tedbirli olmaları konusunda kendilerini uyarıyoruz. Son zamanlarda bahsedilen yeni bir virüs ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor ileriki günlerde aşılama çalışmaları yapılacaktır.

 

KURALLARI ANLATMAYA ÇALIŞIYORUZ

Bu şekilde 5 gün sürecek olan bir seminere başladık. 1. ve 2. günler ibadet bilincinin geliştirilmesi, bilinçlendirme, şuurlandırma çalışmalarını yapıyoruz. Toplu halde yaşamanın nasıl olacağını anlatıyoruz. Burada bir aile kendi aralarında çatışma halinde olabiliyor oysa orada 10 tane kafile 1 oteli kullanmak durumunda oluyor. 10 kafile dediğimiz zaman 10 bin kişi civarına çıkabilecek kadar kalabalık oluyor. Bu insanlar aynı ortak kullanım alanlarını kullanacaklar. Buralarda nasıl hareket etmeleri hususunda bilgiler vermeye çalışıyoruz. Tabi ki en önemli kısmı da hac bir ibadettir, bu ibadet hangi duygularla yapılmalıdır. Bu ibadetin kendine özgü kuralları vardır. Arefe günü vakfe saatlerinde bir müddet Arafat’ta bulunmak haccın olmazsa olmazlarındandır. Öyle bir anı kaçırdığı zaman hacı olunamıyor. Onu anlatmaya çalışıyoruz. Sağlık ile ilgili problemler olabilir onlarla ilgili bilgiler vermeye çalışıyoruz. Kadınların orada bulundukları zamanlar içerisindeki özel halleri ile ilgili dini bilgileri, dini kuralları anlatmaya çalışıyoruz. Takriben 5 gün sürecek bu çalışmada her gün yoklama alıyoruz, hacılarımızın hepsinin katılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Çünkü seminere katılan hacımız ve hacı adayımızla katılmayanlar arasında çok büyük fark oluyor. Uyumsuzluklar oluyor, başka bir takım problemler oluyor ama seminere katılmış, bu bilgileri almış insanlar daha olumlu davranışlar sergileyerek hem kendi rahatını sağlamış oluyor hem de çevresindekilerin huzurunu ve rahatını bozmadan beraberce gidip gelme imkânına sahip oluyorlar.

 

İNEGÖL’DEN 219 HACI ADAYI

Hacda çok kalabalık bir grup içerisinde olunuyor. 2,5-3 milyon insan aynı anda Kâbe’yi kullanıyor, tavaf alanını kullanıyor, Arafat’a çıkıyor, Arafat’tan dönüş yapıyor, şeytan taşlıyor… Her yerde bu kadar kalabalık insanların birbirlerine zarar vermeden ibadet şuuru içerisinde bunları yapmasını burada bir nebze de olsa öğrenirse, bunlara kendisini hazırlarsa orada kendisi de rahat eder başlarındaki görevliler de rahat eder. Diğer rehberlik görevlileri zaten oradalar. O bilgileri veriyorlar. İnegöl’den 219 tane hacı adayımız var. Seminerlerimizle onları bilinçlendirmeye çalışıyoruz.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş