İnegöl Belediyesi, 5000 yıllık geçmişe sahip olan İnegöl’ün tarihinde yer alan ve gün yüzüne çıkmamış bilgilerin aranacağı, Uluslararası İnegöl Tarihi ve Kültür Sempozyumu düzenliyor. İnegöl’ün bilinmeyenlerinin gün yüzüne çıkacağı sempozyumda 56 bilim insanı ve araştırmacı bildiri sunacak.
İnegöl Belediyesi, 500 yılık tarihi bulunan ilçemizin henüz gün yüzüne çıkmamış bilgilerinin derlenmesi adına “Uluslararası İnegöl Tarihi ve Kültür Sempozyumu” düzenliyor. Cuma sabahı start alacak olan ve Pazar günü geziyle son bulacak İnegöl Tarihi ve Kültür Sempozyumu öncesi Belediye Başkanı Alinur Aktaş bugün encümen salonunda basın toplantısı düzenledi. Sempozyum hakkında bilgi verilirken, Başkan Aktaş İnegöl’ün tarihine ışık tutacak etkinliğe tüm ilçe halkının davetli olduğunu duyurdu.
İLKEMİZ; HALKA HİZMET HAKKA HİZMETTİR
Sempozyumun düzenleme kurulunda yer alan Yrd. Doç. Dr. Doğan Yavaş, Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim, İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, İnegöl Belediye Meclis Üyesi Nedim Bayram, İşkur İnegöl Şube Müdürü Ahmet Baştürk ve İnegöl Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir ile Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ahmet Bayhan ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ensasr Macit’in de hazır bulunduğu basın toplantısında konuşan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl’ün Frigyalılardan Bitinyalılara, Roma İmparatorluğu’ndan Bizans’a, Anadolu Selçuklu’dan Osmanlı Devleti’ne kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, kadim medeniyetlerin her birinin bıraktığı izleri günümüze kadar taşımayı başarmış 5000 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyledi. “Havasıyla, suyuyla, yazıyla ve kışıyla çok sevdiğimiz İnegöl’ümüz; sosyal, kültürel, tarihi ve ekonomik yapısıyla da birçok farklılığı bir arada barındıran bölgesinin parlayan yıldızı olarak yarınlara daha güvenle bakıyor” diyen Aktaş, “Bir şehri sevmenin şartı ona hizmet etmektir. İnegöl’e olan sevgimizle bu şehre bugüne kadar hizmet ettik ve bundan sonrada o aynı şevkle, aşkla ve muhabbetle hizmet etmeye devam edeceğiz. Bizim ilkemiz, halka hizmet hakka hizmettir. Bir başka deyişle düsturumuz İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Bu bakış açısıyla, var olan sorunların tespitinde aciliyet önceliğini de dikkate alarak çözüm üretme kararındayız. Bunu gerçekleştirmek için prensibimiz, İnegöl’ümüzün her bir ferdinden öneri almak ve insan odaklı yönetim ilkesiyle hareket etmek. Şehre dönük anlayışımızın temel felsefesi işte bu ilke… Bizler sahip olduğumuz medeniyet tasavvuruyla hareket edip şehrimizi yeniden imar etmenin, yeniden inşa etmenin mücadelesini veriyor ve buna uygun bir belediyecilik anlayışını ortaya koyuyoruz. Bu anlayışla geçmişten beslenip geleceği inşa etmek, doğal estetiği insan estetiği ile buluşturmak adına tarihi ve kültürel mirasımızı yaşatarak koruma ilkesini gözeterek, tarihiyle barışık, geçmiş ile günümüz arasında köprü kurarak hayal ettiğimiz bir kent için uğraş veren bir belediye olarak İnegöl’ün tarihinde yer alan, gün yüzüne çıkmamış bilgilere ulaşmak amacıyla Uluslararası İnegöl Tarihi ve Kültürü Sempozyumunu düzenliyoruz” ifadelerini kullandı.
İNEGÖL TARİHİYLE DE ADINDAN SÖZ ETTİRECEK
Tarih boyunca pek çok önemli olaya ev sahipliği yapmış, özellikle Osmanlı Devleti’nin beylikten devlete geçişine şahitlik etmiş, topraklarında Osmanlının ilk şehidinin metfun olduğu, geçmişin izlerini günümüze taşıyan gerek tarihi eserleri gerekse yerel kültürü ile buram buram tarih kokan İnegöl’ün geçmişinde saklı kalan bilgileri sempozyuma katılacak olan akademisyenler ve bilim insanlar ile birlikte arayacaklarını ifade eden Aktaş, “Böylelikle ilçemizin birçok özelliği bilinmezlikten kurtulacak, bilinir ve tanınır hale gelecekken, yeni incelemeler, fikirler ve ulaşılan birçok sonuç ile İnegöl hakkında sahip olduğumuz bilgi ve belgenin zenginleşmesini de hedefliyoruz. Gerçekleştirilecek sempozyum ile Mobilyası, Köftesi, Ayçekirdeği, Oylat Kaplıcası ve Tarihi Mehteri ile ününü dünya çapında duyuran, bölgesinde adeta parlayan bir yıldız olan İnegöl’ümüzün tarihiyle de kendinden söz ettireceğine yürekten inanıyoruz” diye konuştu.
56 BİLİM İNSANI BİLDİRİ SUNACAK
Aktaş, İnegöl Belediyesi ve Uludağ Üniversite işbirliğiyle hazırlanan ve ilgili kurulların oluşması sonucunda 26 Mart 2016 tarihinde basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurulan Uluslararası İnegöl Tarihi ve Kültürü Sempozyumu için farklı üniversitelerden ve araştırmacılardan 95 başvuru alındığını da belirterek şöyle konuştu: “Sempozyum ilgili kurulları, hepsi birbirinden kıymetli bu bildiri özetlerini incelemişlerdir. İncelemeler sonucunda 56 bildirinin 14-16 Ekim tarihlerinde sunulması kararlaştırılmıştır. 14- 16 Ekim 2016 tarihleri arasında düzenleyeceğimiz Uluslararası İnegöl Tarihi ve Kültürü Sempozyumunda 56 bilim insanı ve araştırmacının bildiri sunarak İnegöl’ün tarih ve kültür alanındaki bilgi dağarcığına yeni soluk getireceğine, yeni bakış açıları oluşturarak bilimsel katkı koyacağına inanıyoruz. Sempozyumda; Tarihsel Süreçte İnegöl, İnegöl’de Halk Kültürü, Ekonomi ve Turizm, Nüfus ve Sosyal Yapı, Kentleşme Problemleri, İnegöl’ün Marka Değerleri ve bu konuların alt başlıkları hakkında bildiriler sunularak, İnegöl’ün bugünden geleceğe daha güvenilir ve sağlam adımlarla bakmasını sağlayacağız.”
SEMPOZYUM PROGRAMI
Açıklamalarında 3 gün sürecek sempozyumun program akışı hakkında da konuşan Aktaş, “İnegöl’ün havasını değiştirecek ve ilçenin geçmişinden beslenerek bugünü ve geleceğine yön vermeyi amaçladığımız Uluslararası İnegöl Tarihi ve Kültürü Sempozyumunun program akışından da sizlere kısaca bilgi vermek istiyorum. 15 farklı üniversiteden akademisyenin ve yerel araştırmacıların bildirileriyle bilimsel bir şölen havasında gerçekleştireceğimiz sempozyumumuzun açılışı 14 Ekim Cuma saat 10.00 da Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi Konferans salonunda yapılacaktır. Yine aynı mekanda Sempozyum Açılış Oturumu gerçekleştirilecektir. Öğleden sonra ve Cumartesi günlerini kapsayan ve toplam 8 oturum; Cuma: Sabah 1 oturum, öğleden sonra 2 oturum, Cumartesi: sabah 2 oturum, öğleden sonra değerlendirme oturumu dahil 3 oturum şeklinde gerçekleştirilecek oturumlar Angelacoma Otel de iki farklı salonda (Kanuni Salon: A Salonu, Hürrem Salonu: B Salonu) icra edilecektir. Her oturumda 4 veya 5 bildiri sahibi azami 15’er dakikalık sunum gerçekleştirecektir. 16 Ekim Pazar günü Sempozyuma katılan akademisyen ve araştırmacılarla birlikte Kent Müzesi, Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi, İshakpaşa Külliyesi, Öğle Yemeği, Oylat Kaplıcaları Bölgesi ve Oylat Mağarası’nı kapsayan İnegöl gezisi gerçekleştirilecektir” dedi.
İNEGÖL’ÜN BİLİNMEYENLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK
Gerçekleştirilecek Sempozyumda birbirinden farklı konularda İnegöl hakkındaki bilimsel araştırmalarını sunacak akademisyen ve araştırmacıların İnegöl hakkında bilinmeyenleri gün yüzüne çıkaracağını kaydeden Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bildiriler, İnegöl’ün ve bilim dünyasının belleğinde bir kitaba dönüştürülerek sonsuza dek var olacaktır. Yrd. Doç. Dr. Doğan Yavaş, Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim, İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, İnegöl Belediye Meclis Üyesi Nedim Bayram, İşkur İnegöl Şubesi Müdürü Ahmet Baştürk ve İnegöl Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir ile düzenleme kurulunda ve ayrıca ülkemizin önde gelen üniversitelerinden 25 öğretim görevlisinin Bilim Kurulunda görev aldığı sempozyumumuza, kurumsal olarak katkıda bulunan Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü’ne, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına, İnegöl Kent Konseyine ve Angelacoma Otel’e teşekkür eder, şehrimiz hakkındaki özel birikimlerini sunan akademisyenlere ve tüm emeği geçenlere şükranlarımı sunarım. Her aşaması titizlikle hazırlanan, ilkini gerçekleştireceğimiz ve geleneksel hale dönüşmesini umut ettiğimiz Uluslararası İnegöl Tarihi ve Kültürü Sempozyumu’nun ilçemize hayırlı olmasını diliyor, farklı bakış açılarının ve ortaya çıkacak yeni bilgilerin İnegöl’ümüzün daha da gelişmesine katkı sağlaması temennisiyle, tüm ilçe halkımızı şehrimizin bugünü ve geleceğine yön vereceğini umduğumuz sempozyumumuza davet ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.