KOSGEB Bursa Müdürlüğü tarafından KOBİ Proje Destek Programı çerçevesinde “Proje Destek Çağrısı” adlı seminer gerçekleştirildi. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO)’nda düzenlenen seminere çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.
KOSGEB Bursa Müdürlüğü tarafından dün saat 14.00’da İTSO Konferans Salonu’nda KOBİ Proje Destek Programı çerçevesinde işletmecilere yönelik olarak “Proje Destek Çağrısı” adlı bir seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan KOSGEB Bursa Müdürlüğü KOBİ Uzmanları Erkan Güngör ve Sefer Asa, “Kobilerde Kurumsallaşmanın Geliştirilmesi” ve “Kobilerde Markalaşma Girişimi” konularında bilgilendirmelerde bulundular. Düzenlenen seminere İTSO Başkanı Metin Anıl, İTSO Meclis Başkanı Sadık Gülerer ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.
150 BİN TL’YE KADAR DESTEK
Seminer öncesinde bir konuşma yapan İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl, “Yoğun bir katılım görüyorum. Bu bizi memnun ediyor. KOSGEB, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi geliştirme adına kurulmuş bir kurumdur. Çalışmalarını sürdürüyor. İnegöl olarak Bursa’da Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere en fazla hizmet ve destek veren ilçeyiz. Bu birinci sırayı almamızdaki en önemli sebepler İnegöl’ün çok dinamik bir yapısının olması ve İTSO’nun KOSGEB’e kucak açarak hizmet vermeleri adına mekân tesis etmesidir. 2011 yılında yaptığımız sözleşme ile KOSGEB, İTSO çatısı altında İnegöl’deki girişimcilerimize, yatırımcılarımıza, küçük ve orta ölçekli işletmelerimize hizmet veriyor. Bugüne kadar KOSGEB’ten yaklaşık bin 200 destek başvurusu aldık. Yaklaşık bin arkadaşımız KOSGEB’ten destek alıyor. Bugün burada KOSGEB’ten gelen 3 tane çok değerli uzman arkadaşımız bizlere kurumsallaşma ve markalaşma konusunda bilgi verecek, projelerin nasıl hazırlanacağı konusunda bilgi verecek. Hazırlayacağımız projeler bu ayın sonuna kadar teslim edilecek ve kabul gören projeler tavanı 150 bin TL’ye kadar yüzde 50 destek ile destek sağlanacak” dedi.
YAPILACAK ÇALIŞMALAR MARKA SAYIMIZI ARTIRACAK
İTSO olarak markalaşma ve kurumsallaşmaya çok değer ve ehemmiyet verdiklerini belirten Anıl, “İnegöl gibi dinamik, üreten, çalışan, iç ve dış pazarda pazarlayan bir yerleşim yerinde markalaşma ve kurumsallaşma fevkalade önemlidir. Ne üretirseniz üretin ürettiğiniz mamul ucuz olacak, kaliteli olacak, rekabet edebilir olacak ve firma kurumsallaşıp markalaşacak. Eğer o firma kurumsal bir yapıya kavuşmaz ise markalaşma adına bir takım çalışmalar yapmaz ise iç pazarda ve dünya pazarlarında rakipleri arasında hiçbir varlık gösteremez. İnegöl’de son yıllarda özellikle mobilyada markalaşma adına çok değerli çalışmalar yapılıyor ve markalar gerek iç piyasada gerekse yurtdışında gösterme adına göğsümüzü kabartıyorlar. Bizim bu çalışmalarımız ve özel sektörde faaliyet gösteren diğer arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalar İnegöl’ün önümüzdeki yıllarda marka sayısını daha da artırarak yoluna devam edeceğini gösteriyor” şeklinde konuştu.
“EN BÜYÜK SORUNUMUZ KURUMSALLAŞAMAMA”
Anıl, “Yurtdışındaki seyahatlerimizde bir şey dikkatimizi çekiyor. Bir işletmeye bakıyoruz kuruluş tarihi 1800’lü yıllar veya 1900’lü yılların başları. Küçücük imalathane veya satış yeri bile 1800’lü yıllara dayanıyor. Buradan şu çıkıyor; kalkınmış toplumlar kurumsallaşma işini bizden çok çok önce halletmişler. Aile firmaları bile kurumsallaşma işini hallederek işlerini bir sonraki nesillere bırakmışlar. Türkiye’deki en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi kurumsallaşamama. Biz bu sıkıntıyı aştıktan ve markalaştıktan sonra dünyanın 10 büyük ekonomisi olma iddiamızı ancak sürdürebiliriz” diye konuştu.
“MARKALAŞAN VE KURUMSALLAŞAN FİRMA SAYIMIZ ARTACAKTIR”
Anıl, “Uzman arkadaşlarımız sizlere proje hazırlığı, markalaşma ve kurumsallaşma konularında bilgilendirmelerde bulunacaklar. Bu toplantı İnegöl ekonomimiz adına fevkalade iyi neticeler verecektir, önümüzdeki günlerde kurumsallaşan ve markalaşan firma sayımız artarak devam edecektir. Toplantının hepimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
İTSO Başkanı Metin Anıl’ın ardından kürsüye çıkan KOSGEB Bursa Müdürlüğü Uzmanları; “Kobilerde Kurumsallaşmanın Geliştirilmesi” ve “Kobilerde Markalaşma Girişimi” konularında seminer vererek katılımcıları bilgilendirdiler.