İnegöl Belediyesi ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğinde, Doğanyurdu Mahallesi’nde Çiftçi Eğitim Semineri düzenlendi. •Serhat ÇİÇEK
Seminere İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri Şerife Kaya, Emir Güney, Orhan Sezer ve Mehmet Kurmuş, bazı köylerin muhtarları ve Doğanyurdu Mahalle sakinleri katıldı.
İLAÇLAMA KOTROLLÜ OLMALI
Seminerde ilk olarak vatandaşlara ilaçlama konusunda bilgi veren İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Şerife Kaya, “Kontrollü ilaçlama çok önemlidir. Ekonomik olarak ürünün zarara gireceği anlaşıldığı zaman, kontrollü olarak ilaçlama yapılabilir. Bunun yanı sıra bu gibi işlemlerde, uygun ilaç, yeterli dozda, uygun aletle, doğru zamanda yapılmalıdır. Emniyet kurallarına uymalı ve doğayı korumaya özen gösterilmelidir” dedi.
SÜREKLİ İLAÇLAMA YAPMAK DOĞRU DEĞİL
Sürekli ilaçlamanın ekonomik olarak sıkıntıları beraberinde getireceğini belirten Şerife Kaya, “Sürekli ilaçlama yapmak doğru değil. Zirai ilaçlamada böyle olursa hem ekonomik olarak hem de diğer koşullarda büyük sıkıntılar olabilir” şeklinde konuştu.
İLAÇLAMA İLE EKONOMİK DEĞER KAYBEDİLMEZ
İlaçlamanın etkisini anlatan Kaya, “Mesela eğer elmanın yüzeyine ilaçlama yapılırsa, içini korur. Aksi durumda ise kurt lavrasını bırakır ve ürün ekonomik değerini kaybeder. Kiraz ve zeytin sineklerinde ise, sinek lavrasını meyvenin içine bırakır. Bu aşamadan önce eğer ilaçlama olursa, ürün ekonomik değerini kaybetmez” dedi.
AĞAÇLAR DÜZENLİ OLARAK BUDANMALI
Şerife Kaya, son olarak şu ifadeleri kullandı: Ağaçlar hava sirkülasyonu sağlayacak şekilde ve uygun aralıklarla dikilmeli. Sıracalı dallar kesilip, yakılmalı. Ağaçlar düzenli olarak budanmalı.
Ziraat Mühendisi Şerife Kaya’nın seminerinin ardından sırasıyla Ziraat Mühendisleri Emir Güney, Orhan Sezer ve Mehmet Kurmuş, slayt gösterileri ile çiftçilere bilgiler aktardı. Bazı çiftçilerin sorularının üzerine detaylı bilgi veren mühendisler, vatandaşlarla yakından ilgilendi.
ÇİFTÇİ EĞİTİM SEMİNERLERİ DÜZENLİYORUZ
Seminerin ardından açıklamalarda bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, “İnegöl Belediyesi olarak son dönemde kırsal kalkınmayı sağlamak ve ‘İnegöl Tarımı’nı geliştirmeye yönelik yaptığımız çalışmalara bir yenisini daha ekliyoruz. Yaptığımız “Tarım Fuarı” organizasyonlarıyla İnegöl Tarımının tanıtımını yaparken çeşitli eğitim ve kurslarla da çiftçimizi bilinçlendirerek daha nitelikli bir tarım sektörü oluşturmaya çalışıyoruz. İnegöl’ün meyve, sebze üretimi yapılan kırsal mahallelerinde arazi çalışmalarının başlamasının yaklaştığı bu günlerde; İnegöl’de tarımsal üretimde verimliliği arttırmak ve bilinçli tarım yapılabilmesine vesile olmak adına belediyemiz öncülüğünde İlçe Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü ile işbirliğinde; bitkisel hastalıklarla mücadele, toprağı hazırlama, gübreleme ve ilaçlama yöntemleri konulu çiftçi eğitim seminerleri düzenliyoruz”
ÇİFTÇİLERİMİZE FAYDALI OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM
“Tarım Çalıştayı’nda çiftçilerimizin talebiyle ön plana çıkan çiftçilere yönelik seminer programımız belediyemizin organizasyonu ile bu akşam Doğanyurdu Mahallemizde başlıyor. Seminerlerimiz; 06 Mart Cuma günü saat 19.30’da Dipsizgöl’de ve 10 Mart Salı günü saat:19.30’da da Çitli Mahallemizde devam edecektir. Çiftçilerimizin, muhtarların, tarımsal kalkınma ve sulama kooperatif başkanlarının katılacağı bu eğitim seminerlerimizde İlçe Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün yetkili Ziraat Mühendisleri; bitkisel hastalık ve zararlılarla mücadele, bahar döneminde yapılması gereken ıslah çalışmaları, gübreleme ve ilaçlama yöntemleri konularında çiftçilerimizi bilgilendireceklerdir. Çiftçilerimizi seminerlere katılmaya davet ediyor, bu çalışmanın ilçe tarımına ve çiftçilerimize faydalı olmasını temenni ediyorum” dedi.