Çocuklara geleneksel mutluluk

Gelişen teknoloji ile birlikte sokaktan kopan ve vaktinin büyük çoğunluğunu sanal oyunlarla harcayan çocuklara yönelik olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği, bu yıl ilk kez İnegöl’de de gerçekleştirildi.

Yayınlama: 22.04.2014
1.011
A+
A-

Düzenlenen şenlik kapsamında şimdinin büyüklerinin çocukken oynadığı; mendil kapmaca, yağ satarım bal satarım, yakan top, kaleli ve tombik gibi oyunları oynayarak eğlendiler. Bazı oyunlarda çocuklara protokol üyeleri de eşlik etti. Mendil kapmaca oyununda protokol üyelerinin ellerinde tuttukları mendili kapan öğrenciler, birbirleri ile de kıyasıya yarıştılar.

 

OKUL BAHÇELERİNDE GELENEKSEL OYUNLARIMIZI GELİŞTİRECEĞİZ






Çocuk Oyunları Şenliği’nin bir konuşma yapan Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk şöyle konuştu: Unutulmaya yüz tutmuş olan ancak halen beyinlerde var olan, çocukların ruhsal, fiziksel ve bilimsel olarak gelişmeleri yolunda büyük önem taşıyan çocuk oyunları günümüzde artık oynanmamaktadır. Teknolojik oyunlar çıkmadan önce oynanan oyunların çocuklar arasında dayanışmayı, tek başına problem çözmeyi, tek başına ayakta durmayı veya birlikten güç doğduğunu öğretiyordu. Çocuk hayata oyunla başlar. Oyun onun için her şeydir. Birçok çocuğumuz kurguladığı oyunlarla kendisine meslek seçer. 8 yıl önce Ticaret ve Sanayi İlköğretim Okulu’nda ki bir öğrencimiz resim yarışmasında İnegöl’de birinci olmuştu. Tüp geçit ve asma köprü projesi vardı. 10 yıl sonra bu proje İstanbul’da gerçekleşiyor. Çocuklarımızın küçücük beyinlerinde, büyük hafızalarında ortaya koyduğu önemli çalışma. Bundan sonra Milli Eğitim Müdürlüğü olarak okul bahçelerinde geleneksel oyunlarımızı geliştireceğiz. Bu konuda beden eğitim öğretmenlerimiz özverili çalışıyor. Bu oyunlara sahip çıktılar. Bu zamana kadar 4 bin öğrenci bu projeyi okullarında uyguladılar. Unutulmaya yüz tutmuş oyunları oynadılar. Bu oyunlar çocukların gelişmesinde önemli. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

 

AMAÇ FARKINDALIK OLUŞTURMAK

Programa katılan İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin de İnegöl Belediyesi olarak şehrimizdeki hemen tüm eğitim-öğretim kurumlarına ciddi destekler verdiklerini belirterek konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Okulların onarım ve tadilatlarından, çevre düzenlemelerine, kırtasiye ve eğitim yardımlarına kadar birçok konuyu belediye olarak biz yapıyoruz. Bu iş için geçtiğimiz dönem oluşturduğumuz eğitim komisyonu şehir merkezimizdeki okulları tek tek gezmek sureti ile okulların ihtiyaç listesini oluşturdular. Bundan hareketle geçen yıl okulların bu ihtiyaçlarına yaklaşık 1 milyon 400 bin TL’lik bir pay ayırarak, belirlenen ihtiyaçların giderilmesi için büyük bir çaba sarf ettik. Hamdolsun bu konuda başarılı da olduk. Fiziki ihtiyaçların yanında çocukların sosyal ve sportif ihtiyaçlarına yönelik de ciddi çalışmalarımız var. Belediyespor, yaz ve kış okulları ile Kültür Sanat ve Gençlik Merkezimiz marifetiyle çocuklarımıza yönelik gerçekleştirdiğimiz sosyal-kültürel etkinlikler buna en güzel örnektir. Bugün de Geleneksel Çocuk Oyunları Derneği ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan protokol çerçevesinde ülkemizdeki 81 il ve ilçelerde uygulanan Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği etkinliğindeyiz. Etkinlik, unutulmaya yüz tutmuş oyunları tekrar çocuklarımızın hayatına sokmak ve farkındalık oluşturmak için planlanmış. Ülkemizdeki farklı il ve ilçeler çeşitli tarihlerde bu etkinliği yaparken, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri çerçevesinde bugün yapıyor. Bugün burada; ilçe merkezimizdeki 17 ilkokul ve 19 ortaokuldan öğrenciler yer alıyor. 3-4-5 ve 6. sınıflardan oluşan 500 öğrenci, yakan top, tombik (9 taş), mendil kapmaca, yağ satarım bal satarım gibi unutulmaya yüz tutmuş oyunları oynayarak hem birbirleriyle, hem de okullarıyla yarışacak. Belediye olarak bu etkinlikte: Hikmet Şahin Kültür Parkı’nın ayarlanması, vinil ve kırlangıçların basımı, simit ayran ikramları, oyun ve saha çizgilerinin çizilmesi, ses sistemi ve sandalyelerin temini gibi konularda destekler verdik. Sabahtan başlayıp gün boyu devam edecek olan Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliğiyle öğrenciler yazılı ve ders stresinden kurtulacak, oynayacakları oyun ve yarışmalarla doyasıya eğlenecekler. Bu oyunlar elinden tableti, cep telefonu ve diğer teknolojik ürünleri düşürmeyen öğrencilerimizin bu davranışlarına sosyal bir boyut kazandırmış olacak. Moralleri, motiveleri ve heyecanları artacak, birbirleriyle oyun oynamayı, kaynaşma ve paylaşmayı öğrenecekler. Tüm öğrencilerimizin şimdiden 23 Nisan ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarını kutluyor, emeği geçenleri tebrik ediyorum.

 

Konuşmaların ardından Çocuk Oyunları Şenliği gün boyu farklı oyun ve yarışmalarla devam etti.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş