Liseliler Osmanlıca’yı istiyor

Liselerde zorunlu ders olabileceği gündeme gelen Osmanlıca Dersi, öğrencileri heyecanlandırdı. İlçemizde çeşitli liselerde öğrenim gören öğrenciler, yapmış oldukları açıklamalarda Osmanlıca Dersi’ni kesinlikle görmek istediklerine vurgu yaptı.

Yayınlama: 08.12.2014
933
A+
A-

Osmanlıca Dersi’nin gündeme gelmesi ile öğrencilerle yaptığımız görüşmelerde, ilçemizde öğrenim gören öğrencilerin hemen hemen hepsi Osmanlıca Dersi görmek istediklerini beyan etti.

 

DAHA MEZAR TAŞLARINI OKUYAMIYORUZ






İlçemizdeki bir lisede eğitim hayatına devam eden Mehmet Enser isimle öğrenci, gündeme gelen Osmanlıca Dersi ile ilgili açıklamalarda bulunarak, “Osmanlıca Dersi gündeme geldi bu günlerde. Hatta zorunlu olacak galiba. Ben Osmanlıca Dersi’nin okullarda ders olarak kabul edilmesinden yanayım. İshakpaşa Türbesi’nin yanında mezar taşları var. Osmanlıca bilmediğimiz için orada ne yazıyor bilmiyoruz. Daha mezar taşlarımızı okuyamıyoruz. Ama İngilizlere baktığımızda halen daha kendi dillerini konuşup yazıyorlar. Bence Osmanlı dersi gelmeli. En azından ecdadın bıraktığı eserleri tam olarak anlama fırsatımız olacak. Kesinlikle Osmanlıca dersi gelmeli” şeklinde konuştu.

 

OSMANLICA BİLMEK NEDEN OLMASIN?

Bir başka öğrenci Emre Tongur, “Osmanlıca Dersi veren okullar haricinde başka kurumlar da var. Ama okula bu dersin gelmesi bence hepimiz için daha iyi olacak. Bende o konunun takipçisiyim. Diğer kurumlar eğitim veriyorlar evet ama tam anlamıyla değil. Osmanlıca neden olmasın? Sonuçta geçmişimiz. Yurdumuzun hemen hemen her yerinde Osmanlıca yazılar görmemiz mümkün. Ama bana orda ne yazıyor diye sorsanız sadece bakakalırım. Geçmişimizden haberimiz yok gibi. Bence Osmanlıca Dersi okullara gelsin ve bizde Osmanlı’dan kalan eserleri rahatça okuyup anlayabilelim” ifadelerini kullandı.

 

DAHA ÖNCE OLMASI GEREKEN BİRŞEYDİ

“Osmanlı bizim aslımız değil mi?” ifadeleri ile sözlerine başlayan Sabri Sarıca ise, “Yani aslımız olan bir şeyin okullarda olması bence zaten çok daha önce olması gereken bir şeydi. Ama şimdi gündeme geldi. İnşallah kabul olur ve bizde Osmanlıca öğreniriz. Geçmişimizin bizlere bıraktığı emanetlerden birisi Osmanlıca. Osmanlıcanın harfleri bildiğiniz gibi Arap alfabesi. Liselere bu dersin girmesi, Kur’an-ı Kerim okumasını bilmeyen insanların, sadece bu dersle birlikte en azından Kur’an da geçen harfleri tanımasına vesile olur. Ben lise öğrencisiyim ve Osmanlıca Dersini görmeyi gerçekten çok istiyorum.

 

BİZ OKUYABİLİYOR MUYUZ?

Liseyi daha yeni bitirdiğini belirten Emrecan Yıldız ise, “Ben liseyi daha yeni bitirdim. Şimdi ise hazırlık çalışmaları devam ediyor. Bence liselerde Osmanlıca Dersi görülmeli. İngilizler, Japonlar gibi ülkeler yüzyıllar boyu kendi dillerini konuştu. Yani yüzyıllar öncesi eserlerini bile okuyabiliyorlar. Ya biz okuyabiliyor muyuz? Bir turist gelip size İshakpaşa Camii’nin yanındaki mezar taşlarının üzerindeki yazıyı sorsa ne diyeceksiniz? Ya kusura bakmayın bizim ülkede değişiklikler oldu geçmişimizi okuyamıyoruz mu diyeceğiz? Bunu gerçekten düşünmek bile utandırıyor. Ben liseyi dediğim gibi bitirdim. Ama bizden sonraki kardeşlerimiz inşallah Osmanlıcadan mahrum kalmaz.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş