2014 yılında 28 milyon lira kredi

İnegöl Esnaf ve Sanatkârlar, Kredi ve Kefalet Kooperatifinin Olağan Mali Kongresi önceki gün, Sani Konukoğlu Konferans Salonunda düzenlendi.

Yayınlama: 19.01.2015
738
A+
A-

Önceki gün saat 14.00’de düzenlenen kongreye AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, AK Parti İlçe Başkanı Âdem Demirel, İnegöl Esnaf ve Sanatkarlar, Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Orhan Tanhan, bazı oda ve kooperatif başkanları ile kooperatif üyeleri katıldı.

 

515 ORTAĞA 28 MİLYON 595 BİN 200 TL KREDİ VERİLDİ






Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından Divan heyetinin seçilmesiyle başlayan kongre de İnegöl Esnaf ve Sanatkârlar, Kredi ve Kefalet Kooperatifi 2014 yılı çalışma raporunu okuyan Kooperatif Müdürü İbrahim Bedri Baykoz, “1953 yılında kurulan kooperatifimiz 2014 yılında 515 ortağa 28 milyon 595 bin 200 TL kredi verilmiş olup, yılsonu itibari ile kredi riskimiz 42 milyon 814 bin 416,39 TL’dir. 2014 yılsonu itibari ile takipteki alacağımız 755 bin 206,03 TL olup, takibin riske oranı yüzde 1,7, takibin sermayeye oranı ise yüzde 17,10 olarak gerçekleşmiştir. Mevcut ortak sayımız yılsonu itibari ile bin 468 olup, 2014 yılında kaydedilen ortak sayısı 184’tür. Vergi kaydını kapatan 6 ortağımız ilişiği kesilerek, 40 ortağımız kredi desteği ile 2 ortağımız da vefat sebebi olmak üzere toplam 48 ortağımız 2014 yılında ortaklık vasfını kaybetmiştir. Borcunu ödemeyen ortaklara ise kooperatifimiz elinden gelen desteği vermiş ve imkanları ölçüsünde gerekli kolaylıklar sağlanmaya çalışılmıştır. Vadesi gelen ve vadesi geçmiş taksitler için cep telefonlarına mesaj çekilerek ve ortaklarımıza telefon edilerek, ortaklarımızın taksitlerini ödemeleri yolunda gerekli ikazlar yapılmıştır. 24 Eylül 2014 – 31 Ekim 2014 tarihleri arasında müracaat edenler takipteki borçları yapılandırma imkanı getirilmiş ve bu imkandan 19 ortağımız istifade etmiştir. Buna rağmen tahsil edilemeyen kredi taksitleri hakkında mevzuat gereği kanuni takibata geçilmiştir. Takipteki alacaklarımızın düşük olması nedeni ile kooperatifimiz risk gurubunda birinci sırada yer alarak, en üst limit olan 150 bin TL’lik krediyi 5 yıla kadar vadelerde kullandırabilmeye devam etmiştir. Huzurlarınızda kredi taksitlerini zamanında ödeyen ortaklarımıza yönetim kurulu olarak teşekkürü borç biliriz. Şunu çok iyi bilmekteyiz ki ortaklarımız imkânları olduğu müddetçe kredi taksitlerini ödemede hassastırlar. Bu hassasiyet Kooperatifimiz başarılı kılmaktadır. Bu başarıdan kaynaklanan gurur ve takdir tüm ortaklarımıza aittir. Dileğimiz 2015 yılında krizlerle karşılaşmadan, kazançlarımızın artmasıdır. Hükümetin Esnaf ve Sanatkârlara olan kredi ve faiz desteği bizi ziyadesiyle memnun etmektedir. 2015 yılında bu desteğin artarak devam etmesini arzu etmekteyiz. Esnaf ve Sanatkâra müspet yaklaşan tüm kurumlara desteklerini esirgemeyen Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin beye teşekkür ederiz” dedi.

 

Kooperatifin 1 Şubat 2014 tarihindeki genel kurulda alınan karar gereği ortaklardan ölüm yardım aidat almadığını ifade eden Baykoz, “Buna rağmen ölen ortağın borcu varsa, borcundan mahsup edilmesi, borcu yoksa varislerine tediye edilmesi kaydıyla, kendi kaynaklarından bin TL ölüm yardımı yapılmaktadır. 2014 yılı içinde 5 ortağa ölüm halinde toplam 5 bin TL yardım yapılmıştır. Ölüm yardım aidatı alınmadan bin TL’lik ölüm halinde yardım uygulanmasının devamını tasviplerine arz ederiz. Ortakların ve siz ortaklara hizmet veren kooperatiflerin 2014 yılındaki sıkıntıları yaşamamaları için kooperatif aracılığı ile verilmekte olan kefalet kredilerinde devletinde belirli oranlarda riske iştirakinin temini, üretime dönük ekonomik tedbirlerin ve ihracatta gerekli teşviklerin arttırılması, küçük esnaf ve sanatkarın vergi ve SGK oranlarının düşürülerek korunması ve büyük işletmelerle rekabet edebilir noktaya ulaşması için gerekli tedbirlerin alınması, hazinece karşılanan faiz desteğinin devamı ve küçük esnafın kullandığı kredilerdeki faiz oranının bugün ki seviyelerden daha aşağılara çekilmesi, bu mümkün olmuyorsa faiz oranının bugün ki seviyelerde kalması, plasman akışının devamı, esnaf ve sanatkarlarımızı memnun edecektir. 2014 Yılı faaliyetlerimizin gerçekleşmesinde ve düşük faizli kredi temininde üstün gayretleri olan Merkez Birliği Başkanı sayın Abdülkadir Akgül’ün, Merkez Birliği Başkanlık Divanı’nın ve Bölge Birliği Başkanlığımızın aynı gayretlerini artırarak, 2015 yılı beklentilerimizin gerçekleşmesine katkılarının olacağına inancımız tamdır” şeklinde konuştu.

 

2014 yılı çalışma raporunun kooperatif üyeleri tarafından kabul edilmesinin ardından bir konuşma yapan İnegöl Esnaf ve Sanatkârlar, Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Orhan Tanhan ise, “Ortaklarımız bizi 2014 yılı hesaplarından dolayı beraat ettirdiler. Bundan sonraki yapacağımız çalışmalarda daha da dikkatli davranarak, daha da adilane davranarak ortaklara eşit şartlarda, eşit şekillerde kredilendirmenin düşüncesindeyiz. Şimdi burada 2014 yılı içerisinde finansmanlarda bazı eksiklikler oldu. Bu genelden kaynaklanan, genel ekonomiden kaynaklanan sebeplerden dolayı. Bizleri beraat ettirdiniz. Sizlere çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş