Süper Lig şampiyonu sarı-kırmızılılar ile Türkiye Kupası şampiyonu sarı-lacivertliler, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapılacak Turkcell Süper Kupa maçında karşılaşacak. Al-Awwal Park’ta (Kral Suud Üniversitesi Stadyumu) yapılacak maç, TSİ 20.45’te başlayacak.
Müsabaka, Ülker Stadı’nın bulunduğu “Papazın Çayırı” olarak adlandırılan yerde 17 Ocak 1909 tarihinde yapılan ve Galatasaray’ın 2-0 kazandığı özel maçla başlayan 114 yıllık rekabetteki 399. karşılaşma olacak.
Tarihi rekabette galibiyetlerde ve atılan gol sayısında Fenerbahçe’nin üstünlüğü bulunuyor.
Sarı-lacivertliler, geride kalan 398 maçtan 148’ini kazandı, sarı-kırmızılı ekip ise 127 kez galip geldi. 123 maçta taraflar eşitliği bozamadı.
Fenerbahçe’nin attığı 540 gole, Galatasaray 496 golle karşılık verdi.
Galatasaray ile Fenerbahçe, 5 gün aradan sonra ikinci kez karşı karşıya gelecek.
Trendyol Süper Lig’in 18. haftasında 24 Aralık Pazar günü Ülker Stadı’nda karşılaşan iki takım, bir kez daha mücadele edecek. Kazanan takım, 17. Süper Kupa’yı müzesine götürecek.
Ligdeki derbi 0-0 sona ermişti.
Sarı-kırmızılılar, Fenerbahçe ile yaptığı son 10 karşılaşmada üstünlük kurdu.
İki takım arasında tamamı Süper Lig’de yapılan müsabakalarda Galatasaray 4, sarı-lacivertliler ise 2 galibiyet alabildi. Dört derbi ise beraberlikle sonuçlandı.
Söz konusu mücadelelerin 6’sında kalesini gole kapatmayı başaran Galatasaray, attığı 12 gole karşılık kalesinde 6 gol gördü.
Sarı-kırmızılı takımda 2 futbolcu forma giyemeyecek.
Sakatlığı bulunan Kolombiyalı savunma oyuncusu Davinson Sanchez ile göğüs kası yırtılması nedeniyle ameliyat edilen Sergio Oliveira, karşılaşmada sahadaki yerini alamayacak.
Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, sarı-kırmızılıların başında 4. kez Fenerbahçe derbisine çıkacak.
Altyapısından yetiştiği ve futbolcu olarak büyük başarılar elde ettiği Galatasaray’a 2022-2023 sezonunun başında geçen Buruk, takımını Fenerbahçe derbilerine iyi hazırladı.
Buruk yönetimindeki sarı-kırmızılılar, geçen sezon Fenerbahçe ile yaptığı 2 derbiden de 3-0’lık zaferle ayrıldı. Buruk’un öğrencileri, bu sezon da ligde deplasmanda rakibiyle 0-0 berabere kaldı.
Fenerbahçe’ye rakip olduğu söz konusu 3 derbide gol yemeyen sarı-kırmızılılar, rakip fileleri 6 kez havalandırdı.
Galatasaray, bu sezon Trendyol Süper Lig’de en iyi savunma yapan takım olarak dikkati çekiyor.
Ligde çıktığı 17 karşılaşmada 32 gol atarak en iyi hücum performansını sergileyen ikinci takım olan sarı-kırmızılılar, kalesinde ise sadece 9 gol gördü.
Bu sezon Süper Lig’deki 17 maçın 10’unda rakiplerine gol şansı tanımayan “Cimbom” bu performansıyla 20 takım arasında kalesinde en az gole izin veren takım oldu.
Turkcell Süper Kupa maçında sarı-kırmızılıların en önemli gol ayağı Mauro Icardi olacak.
Arjantinli yıldız santrfor, bu sezon Süper Lig’de 12, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde ise 5 olmak üzere toplam 17 kez ağları havalandırdı.
Sarı-kırmızılı takımda ikinci sezonunu geçiren Icardi, daha önce ligde şampiyonluk yaşayan takımlara karşı forma giydiği 1 maç hariç gol sevinci yaşadı.
Mauro Icardi, daha önce forma giydiği 3 Beşiktaş maçında 5, 3 Başakşehir karşılaşmasında 3, 2 Trabzonspor müsabakasında 3, 3 Fenerbahçe derbisinde 2 kez topu filelere göndermişti. 30 yaşındaki golcü futbolcu, sadece 5 gün önce 0-0 biten Fenerbahçe derbisinde skoru değiştiremedi.
Galatasaray’da resmi maçlarda 8 golü bulunan Kerem Aktürkoğlu, 6 gol atan Wilfried Zaha ile dörder kez fileleri havalandıran Dries Mertens ve Hakim Ziyech de gole yakın isimler olarak dikkati çekiyor.
Sarı-lacivertli takımda Turkcell Süper Kupa finalinde sakatlıkları bulunan Becao ve Zajc forma giyemeyecek.
Grip nedeniyle ligde oynanan Galatasaray derbisinde takımını yalnız bırakan Serdar Aziz, İsmail Kartal’ın şans vermesi durumunda sahada olacak.
Fenerbahçe’nin Brezilyalı yıldızı Fred, Galatasaray karşısında ilk 11’de sahaya çıkacak.
Mondihome Kayserispor maçında gördüğü kırmızı kartın ardından 3 maç ceza alan Brezilyalı oyuncu, cezasını ligde çekeceği için Riyad’da takımdaki yerini alabilecek.
Süper Kupa finali öncesinde İsmail Kartal, son oynanan karşılaşmaya göre kadroda revizyona gitmeyi düşünüyor.
Fred’in dönecek olmasından dolayı bu bölgeyi Fred-İsmail Yüksek ikilisiyle kontrol etmeyi hedefleyen Kartal, İrfan Can Kahveci’yi de sağ kanatta görevlendirmeyi planlıyor.
Ligde ilk 11’de sahada yer alan Crespo ve Cengiz Ünder de kulübeye dönecek isimler olacak.
Süper Lig’de çıktığı 17 maçta 44 gol atan Fenerbahçe, ligin en golcü ekibi olurken, takımın üç yıldızı attıkları gollerle öne çıktı.
Gol krallığı yarışında attığı 12 golle zirveyi Mauro Icardi’yle paylaşan Edin Dzeko, İsmail Kartal’ın hücumdaki en önemli kozu olacak.
Kartal, ligde 8 gol atan Szymanski ve 7 golü bulunan Tadic’e de Galatasaray karşısında güveniyor.
Üç futbolcu bu sezon ligdeki 44 golün 27’sine imza attı.
Fenerbahçe, Galatasaray karşısında ilk golü ve galibiyeti, rekabetteki 8. randevuda elde edebildi.
Union Club sahasında 4 Ocak 1914’te yapılan İstanbul Ligi maçını 4-2 kazanan Fenerbahçe, böylece rakibi karşısında yaklaşık 5 yıl süren suskunluğuna da son vermiş oldu.
Sarı-lacivertli takım adına Galatasaray’a tarihteki ilk golü ise Hasan Kamil Sporel attı.
Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki maçlarda en az seyirci, 17 Kasım 1922’deki karşılaşmaya geldi.
İttihat Sahası’nda sağanak altında, hakem Fethi Tahsin Başaran’ın şemsiyeyle yönetmek zorunda kaldığı maçı, tamamı biletsiz 14 kişi izledi.
Atatürk Olimpiyat Stadı’nda 21 Eylül 2003’te yapılan lig maçını ise 70 bin 125 seyirci takip etti. Bu sayı, iki takım arasındaki bir maçı izleyen seyirci sayısında rekor olarak tarihe geçti.
Rekabette en fazla golü Fenerbahçeli Zeki Rıza Sporel attı. Sporel, Galatasaray’a karşı oynadığı 42 maçta toplam 27 kez rakip fileleri havalandırdı.
Zeki Rıza Sporel’i, 24 golle yine bir Fenerbahçeli Alaattin Baydar izledi. Fenerbahçeli Lefter Küçükandonyadis’in 20, Galatasaraylı Metin Oktay’ın ise rekabette 19 golü bulunuyor.
Bu arada, iki takımda da forma giyen Tanju Çolak’ın 14’ü Galatasaray, 8’i Fenerbahçe formasıyla olmak üzere rekabette toplam 22 golü var.
Lig maçlarında ise Galatasaraylı Metin Oktay 9, Fenerbahçeli Aykut Kocaman 8 golle takımlarının en golcü isimleri oldu.
Fenerbahçe-Galatasaray maçlarında en çok oynama rekoru merhum Turgay Şeren’e ait.
A Milli Takım ve Galatasaray’ın unutulmaz kalecilerinden Şeren, Fenerbahçe’ye karşı sarı-kırmızılı kaleyi 55 kez korurken, rekabette en çok forma giyen futbolcu unvanını elinde bulunduruyor.
İki takım, rekabetin bazı dönemlerinde birbirlerine karşı galibiyet bakımından üstünlük kurmakta zorlandı.
Fenerbahçe üst üste 11, Galatasaray ise 18 maç galip gelemedi. Fenerbahçe, 20 Kasım 1949’da 2-0 kazandığı maçın ardından üst üste 11 maç galip gelemedi ve 22 Şubat 1953’te taraftarlarına 1-0’lık skorla Galatasaray galibiyeti armağan edebildi.
Galatasaray ise 17 Mayıs 1942’de 3-1 kazandığı müsabaka sonrası tam 18 maç galip gelemedi ve 1 Aralık 1946’daki 19. maçta sahadan 1-0 galip ayrıldı.
Fenerbahçe ile Galatasaray, 398 maçın sığdığı rekabette 18 ayrı statta karşılaştı.
Rakipler İstanbul İnönü, Ali Sami Yen, Fenerbahçe, Taksim, Şeref, Ankara 19 Mayıs, Atatürk Olimpiyat, İzmir Atatürk, Ankaragücü, Türk Telekom, Yeni Erzurum (şimdiki adı Erzurum Kazım Karabekir), Offenbach, Frankfurt, Köln, Mönchengladbach Borussia Park, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kadir Has, Manisa 19 Mayıs ve Antalya statlarında sahaya çıktı.
Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki Turkcell Süper Kupa müsabakasına ev sahipliği yapacak Al-Awwal Park, iki takımın karşı karşıya geldiği 19. stat olacak.
Birçok oyuncu, futbolculuk hayatında iki takım formasını da giyme şansını buldu.
Son dönemde iki takımda da oynayan futbolcular şunlar:
Raşit Çetiner, Güngör Tekin, Erdoğan Arıca, Engin Verel, Mehmet Oğuz, Erhan Önal, Arif Kocabıyık, İlyas Tüfekçi, Tanju Çolak, Semih Yuvakuran, Selçuk Yula, Hasan Vezir, Benhur Babaoğlu, Elvir Boliç, Sedat Balkanlı, Saffet Sancaklı, Ahmet Yıldırım, Sergen Yalçın, Emre Aşık, Fatih Akyel, Elvir Baliç, Haim Michael Revivo, Abdullah Ercan, Mehmet Yozgatlı, Stjepan Tomas, Servet Çetin, Emre Belözoğlu, Caner Erkin, Kazım Kazım, Mehmet Topal, Burak Yılmaz, Olcan Adın, Serdar Aziz, Şener Özbayraklı, Tolga Ciğerci, Garry Rodrigues, Sinan Gümüş, Emre Mor.
Fenerbahçe-Galatasaray rekabetinde şimdiye dek aynı maçta bir futbolcu tarafından en fazla atılan gol sayısı 4 oldu.
Galatasaraylı Celal İbrahim, Cemil Gürgen ve Metin Oktay ile Fenerbahçeli Zeki Rıza Sporel, rakip filelere bir maçta dörder gol atma başarısını gösterdi.
İki takımın 114 yıllık geçmişinde, geride kalan 398 maçta en çok görülen sonuç 1-0 oldu.
Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki maçlarda tam 74 kez 1-0’lık sonuç ortaya çıktı, 49 kez 2-1’lik skor alındı.
İki takım arasında geride kalan maçlarda en farklı skorlu galibiyeti 7-0’lık sonuçla Galatasaray aldı.
İstanbul Ligi’nde 12 Şubat 1911’de yapılan maçı, Galatasaray 7-0 kazandı.
Fenerbahçe, rakibi Galatasaray karşısında şimdiye dek en farklı skorlu galibiyeti, 2002-2003 sezonunun ilk yarısında Kadıköy’de yapılan maçta elde etti.
6 Kasım 2002’deki müsabakayı 6-0 kazanan sarı-lacivertli ekip, aynı zamanda lig maçlarında iki takım arasındaki en farklı skorlu galibiyete imza attı.
Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki en gollü maçlarda, penaltılar dışında sporseverler toplam sekizer gol gördü.
Ali Sami Yen Stadı’nda 5 Haziran 1983’te yapılan lig maçında rakipler 4-4 berabere kaldı. İki takım arasında 7 Şubat 2001’de oynanan Türkiye Kupası yarı final karşılaşması da 4-4 sonuçlandı.
Rakiplerin 23 Şubat 1934 tarihinde yaptıkları İstanbul Ligi maçı, futbolcular arasında çıkan kavga nedeniyle yarıda kaldı.
Taksim Stadı’nda yapılan maçın 60. dakikasında Galatasaraylı Kadri Dağ’ın, Fenerbahçeli M. Reşat Nayir’e attığı tekme ve Kadri’nin üzerine doğru koşan Fenerbahçeli Fikret Arıcan’ın, Galatasaraylı Tevfik tarafından kucaklanıp, saha kenarına atılmasıyla saha bir anda karıştı. İki takım oyuncuları arasında başlayan kavgaya tribünlerdeki seyirciler de katılınca, olaylar büyüdü.
Yarıda kalan maçın ardından toplanan “Mıntıka Futbol Heyeti”, Türk spor tarihinin en ağır cezalarından birisini verdi ve Fenerbahçe’den 9, Galatasaray’dan 8 olmak üzere toplam 17 futbolcuyu uzun süreli cezalandırdı.
Bu cezalardan en karlı çıkan takım olan Beşiktaş, sezonu rakiplerinin önünde şampiyon tamamladı.
Rekabetin geçmişinde yabancı hakemler görev yaptı.
Bunlar arasında Çek, İngiliz, Yunan, İtalyan, Avusturyalı, Alman, İsviçreli, Rumen, Macar, Yugoslav, Belçikalı ve Bulgar hakemler bulunuyor.
Galatasaraylı Bahri Altıntabak, Fenerbahçeli Şeref Has ile Nezihi Tosuncuk, rekabet tarihinde hem kendi kalesine hem de rakip kaleye gol atan oyuncular oldu.
Şevki Şenlen, Raşit Çetiner, İlyas Tüfekçi, Hasan Vezir, Saffet Sancaklı ve Tanju Çolak, hem Galatasaray hem de Fenerbahçe formasıyla rekabette gol atma sevinci yaşadı.
Rekabette takım değiştiren oyuncular arasında eski takımlarında kaptanlık bandını taktıktan sonra transfer olan futbolcular, Fenerbahçe kaptanıyken Galatasaray’a geçen Naci Erdem ve Galatasaray kaptanıyken Fenerbahçe’ye geçen Mehmet Oğuz olarak kayıtlarda yer aldı.
Rekabetin 114 yıllık geçmişinde pek çok centilmenlik gösterisi yaşandı.
İki kulüp arasındaki rekabette son yıllarda artan gerilime rağmen geçmişte futbolcu ve yöneticilerin centilmence davranışları, bu zevkli mücadeleye renk kattı.
Spor tarihçilerinin derlemelerine göre, bir derbi öncesi Fenerbahçe Başkaptanı Galip Kulaksızoğlu, Galatasaraylılara, “Oberle kardeşler hasta, Hasan da sakatlanmış. Sizi karşımızda eksik kadroyla görmek istemiyoruz. Dilerseniz maçı erteleyelim.” diye haber göndererek maçın ertelenebileceğini iletti.
Fenerbahçe’nin bu önerisini kabul eden Galatasaray, oyuncuların iyileşmesinden sonra, 20 Ekim 1914’te yapılan erteleme maçında sarı-lacivertli rakibini 6-1 yendi.
Aynı kaynaklara göre, rekabetin yeni başladığı dönemlerde Galatasaray ile Fenerbahçe sporcuları, ortak kiraladıkları evde kalıyor ve beraber ava çıkıyorlardı.
İki takım sporcuları geceleri bir araya gelerek sohbet ediyordu. Yine bir gece sohbetin koyulaştığı sırada Galatasaray’dan Ali Sami Yen, Fenerbahçelileri, “Said, bizimle maçınız var. Git yat ve dinlen.” diye uyardı.
Rakipler arasında 17 Kasım 1922’de yapılan maç öncesinde ilginç bir durum yaşandı.
Bu tarihte Kadıköy’de iki takımın maçı vardı. Maç öncesi günlerce yağan yağmur sahayı adeta göle çevirmişti. Fenerbahçe Başkaptanı Galip Kulaksızoğlu, Galatasaray Kulübüne telefon ederek, “Saha çok kötü, maçı erteleyelim.” dedi. Galatasaray Başkaptanı Necip Şahin, bunun üzerine, “Anamız bizi bugün için doğurdu Galip Bey. Gelip maçı oynayacağız.” diye cevapladı. Galatasaray, Kadıköy’e gelip maça çıktı ve Fenerbahçe karşılaşmayı 3-0 kazandı.
Rakiplerin kuruluşlarının ilk yıllarında birleşme durumlarının bile ortaya çıktığı, hatta iki kulüp başkanının ortak takım kurma konusunda anlaştıkları iddia edildi.
Galatasaray Kulübünün resmi yayın organı Galatasaray dergisinin 2003 Şubat sayısında, Adnan Işık’ın belgelere dayandırarak verdiği haberde, 1912 yılında Galatasaray Kulübü Başkanı Ali Sami Yen ile Fenerbahçe Kulübü Başkanı Hulusi Bey’in ortak imzayla kayıt altına aldıkları belgenin, birleşmeseler dahi iki kulübün yabancılara karşı ortak bir takım kurma konusunda anlaştıklarını, hatta tüzüğü bile hazırladıklarını gösterdiği kaydedildi.
Rakiplerin 23 Ocak 1925’te Taksim Stadı’nda yaptıkları Vatan Gazetesi Kupası maçında ilginç bir olay yaşandı.
Fenerbahçe’nin kazandığı penaltı sonrası, atış öncesinde stadın büyük balkon kısmı çöktü. Fenerbahçeli Cafer Çağatay, bu gelişme üzerine penaltı atışında topu bilerek kaleci Ulvi Yanal’a teslim etti.
Fenerbahçe ile Galatasaray, 1934 yılında Türkiye’ye davet ettikleri yabancı takımlarla birer kez hazırlık maçı yaptıktan sonra, üçüncü maçı “Fenerbahçe-Galatasaray Karması” şeklinde oynadılar.
Bu karmanın forması ise iki kulübün renklerinin karışımı olan lacivert, sarı ve kırmızıdan oluştu.
Son yıllarda iki takım arasındaki maçların genelinde olaylar yaşanırken, Galatasaray Kulübünün merhum başkanı Özhan Canaydın, rekabete centilmence yaklaşımıyla alkış aldı.
Sarı-kırmızılı ekibin 6 Kasım 2002’de Kadıköy’de rakibine 6-0’lık sonuçla tarihi hezimete uğradığı maçta, başkan sıfatıyla ilk Fenerbahçe derbisini izleyen Özhan Canaydın’ın, rakibinin attığı golleri alkışlayarak Fenerbahçeli yöneticileri kutlaması, müsabakaya damgasını vurdu.
Merhum Canaydın, bu centilmenlik gösterisi nedeniyle camiasından bazı tepkiler görse de Dünya Fair Play Konseyi (CIFP) tarafından 2002 Dünya Fair Play Ödülü’ne layık görüldü. Özhan Canaydın ayrıca, bu davranışı nedeniyle Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından düzenlenen Fair Play Sportif Davranış Ödülü’nü aldı.
1965-1966 sezonundan bu yana Cumhurbaşkanlığı Kupası, Devlet Başkanlığı Kupası ve Süper Kupa adlarıyla düzenlenen organizasyon, Galatasaray ve Fenerbahçe’yi 6. kez karşı karşıya getirdi.
Kazanan takımın kupa ulaştığı maçta taraflar üçer kez şampiyonluk sevinci yaşadı.
İki ekip arasındaki Süper Kupa maçları ve sonuçları şöyle:
Sezon | Maç | Skor |
1972-1973 | Fenerbahçe-Galatasaray | 2-1 |
1984-1985 | Fenerbahçe-Galatasaray | 1-1 (4-2 pen.) |
1995-1996 | Galatasaray-Fenerbahçe | 3-0 |
2011-2012 | Galatasaray-Fenerbahçe | 3-2 |
2012-2013 | Galatasaray-Fenerbahçe | 1-0 |
2013-2014 | Fenerbahçe-Galatasaray | 0-0 (3-2 Pen.) |
Süper Kupa 2006 yılında ilk kez oynanırken, Beşiktaş kupayı müzesine götüren takım oldu.
Siyah-beyazlı takım, 30 Temmuz 2006’da Almanya’da oynanan maçta Galatasaray’a 1-0 üstünlük kurarak kupayı aldı.
Süper Kupa’yı şimdiye dek en çok kazanan takım Galatasaray oldu.
Sarı-kırmızılı takım, ilk organizasyonda Beşiktaş’a boyun eğmesine rağmen sonraki süreçte 6 kez mutlu sona ulaştı. Galatasaray, 2008, 2012, 2013, 2015, 2016 ve 2019’da Süper Kupa’yı müzesine götürdü.
Fenerbahçe ve Trabzonspor’un üçer kez kazandığı kupayı, Beşiktaş 2, Konyaspor ve Akhisarspor ise birer kez havaya kaldırdı.
İki takım arasında oynanan son 10 derbinin 4’ü beraberlikle sonuçlandı.
Rekabetteki son 10 karşılaşmada Galatasaray 4, Fenerbahçe ise 2 kez galip geldi.
Söz konusu derbiler sarı-kırmızılılar 12 kez fileleri havalandırırken, sarı-lacivertliler 6 gol bulabildi.
Taraflar arasındaki son 10 maç ve alınan sonuçlar şöyle:
Tarih | Stat | Organizasyon | Sonuç (GS-FB) |
14.04.2019 | Ülker | Süper Lig | 1-1 |
28.09.2019 | Türk Telekom | Süper Lig | 0-0 |
23.02.2020 | Ülker | Süper Lig | 3-1 |
27.09.2020 | Türk Telekom | Süper Lig | 0-0 |
06.02.2021 | Ülker | Süper Lig | 1-0 |
21.11.2021 | Nef | Süper Lig | 1-2 |
10.04.2022 | Ülker | Süper Lig | 0-2 |
08.01.2023 | Ülker | Süper Lig | 3-0 |
04.06.2023 | Nef | Süper Lig | 3-0 |
24.12.2023 | Ülker | Süper Lig | 0-0 |
Süper Kupa’nın ilk 3 organizasyonu Almanya’da gerçekleştirildi.
Beşiktaş ile Galatasaray’ın karşılaştığı ilk kupa maçı Frankfurt kentinde oynanırken, daha sonra sırasıyla Köln ve Duisburg şehirlerinde karşılaşmalar yapıldı. Almanya’daki maçlarda Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray birer kez kupa sevinci yaşadı.
2020-2021 sezonunun Süper Kupa maçı ise Katar’da gerçekleştirildi. Doha’da bulunan Ahmed Bin Ali Stadı’nda oynanan maçta Beşiktaş, normal süresi ve uzatma bölümü 1-1 tamamlanan maçta Fraport TAV Antalyaspor’a penaltılarda 4-2 üstünlük kurarak şampiyon oldu.
Bu karşılaşma, yurt dışında yapılan 5. Süper Kupa maçı olacak.
Almanya’daki kupa maçlarının ardından mücadele Türkiye’ye taşınırken, yurttaki ilk kupayı Fenerbahçe havaya kaldırdı.
İstanbul’da 2009’da oynanan müsabakada Fenerbahçe, Beşiktaş’a üstünlük kurarak kupanın sahibi oldu.
Türkiye’de İstanbul (3), Konya (2), Ankara (2), Erzurum, Kayseri, Manisa ve Samsun’da yapılan 11 karşılaşmada Galatasaray 5 kez kupayı müzesine götürdü. Yurt içinde oynanan maçlarda Fenerbahçe ve Trabzonspor ikişer, Atiker Konyaspor ve Akhisarspor ise birer kez kupa sevinci yaşadı.
Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen Süper Kupa’da şu ana dek oynanan 16 maçta alınan sonuçlar şöyle:
Tarih | Yer | Maç | Sonuç |
30.07.2006 | Frankfurt | Galatasaray-Beşiktaş | 0-1 |
05.08.2007 | Köln | Fenerbahçe-Beşiktaş | 2-1 |
17.08.2008 | Duisburg | Galatasaray-Kayserispor | 2-1 |
02.08.2009 | İstanbul | Beşiktaş-Fenerbahçe | 0-2 |
07.08.2010 | İstanbul | Bursaspor-Trabzonspor | 0-3 |
12.08.2012 | Erzurum | Galatasaray-Fenerbahçe | 3-2 |
11.08.2013 | Kayseri | Galatasaray-Fenerbahçe | 1-0 (uzatma) |
25.08.2014 | Manisa | Fenerbahçe-Galatasaray | 0-0 (3-2/penaltı) |
08.08.2015 | Ankara | Galatasaray-Bursaspor | 1-0 |
13.08.2016 | Konya | Beşiktaş-Galatasaray | 1-1 (0-3/penaltı) |
06.08.2017 | Samsun | Beşiktaş-Atiker Konyaspor | 1-2 |
05.08.2018 | Konya | Galatasaray-Akhisarspor | 1-1 (4-5/penaltı) |
07.08.2019 | Ankara | Galatasaray-Akhisarspor | 1-0 |
27.01.2021 | İstanbul | Medipol Başakşehir-Trabzonspor | 1-2 |
05.01.2022 | Doha | Beşiktaş-Antalyaspor | 1-1 (4-2/penaltı) |
30.07.2022 | İstanbul | Trabzonspor-Sivasspor | 4-0 |
Lig şampiyonları ile Türkiye Kupası kazananları, 1965-1966’dan 1997-1998 sezonuna kadar Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda karşı karşıya geldi.
Toplamda 33 kez oynanan Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı 10 defa alan Galatasaray, bu organizasyonun en başarılı takımı olarak dikkati çekiyor.
Beşiktaş ve Trabzonspor kupayı yedişer kez, Fenerbahçe 6, Göztepe, MKE Ankaragücü ve Eskişehirspor da birer kez müzelerine götürdü.
Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda oynanan maçlar ve skorları şöyle:
Sezon | Maç | Skor |
1965-1966 | Galatasaray-Beşiktaş | 2-0 |
1966-1967 | Beşiktaş-Altay | 1-0 |
1967-1968 | Fenerbahçe | Otomatikman kazandı |
1968-1969 | Galatasaray-Göztepe | 2-0 |
1969-1970 | Göztepe-Fenerbahçe | 3-1 |
1970-1971 | Eskişehirspor-Galatasaray | 3-2 |
1971-1972 | Galatasaray-MKE Ankaragücü | 1-0 |
1972-1973 | Fenerbahçe-Galatasaray | 2-1 |
1973-1974 | Beşiktaş-Fenerbahçe | 3-0 |
1974-1975 | Fenerbahçe-Beşiktaş | 2-0 |
1975-1976 | Trabzonspor-Galatasaray | 2-1 |
1976-1977 | Trabzonspor-Beşiktaş | 1-1 (Penaltılarla 3-1) |
1977-1978 | Trabzonspor-Fenerbahçe | 1-0 |
1978-1979 | Trabzonspor-Fenerbahçe | 2-1 |
1979-1980 | Trabzonspor-Altay | 1-0 |
1980-1981 | MKE Ankaragücü-Trabzonspor | 1-0 |
1981-1982 | Galatasaray-Beşiktaş | 2-0 |
1982-1983 | Trabzonspor-Fenerbahçe | 2-0 |
1983-1984 | Fenerbahçe-Trabzonspor | 1-0 |
1984-1985 | Fenerbahçe-Galatasaray | 1-1 (Penaltılarla 4-2) |
1985-1986 | Beşiktaş-Bursaspor | 2-1 |
1986-1987 | Galatasaray-Gençlerbirliği | 3-2 |
1987-1988 | Galatasaray-Sakaryaspor | 2-0 |
1988-1989 | Beşiktaş-Fenerbahçe | 1-0 |
1989-1990 | Fenerbahçe-Beşiktaş | 3-2 |
1990-1991 | Galatasaray-Beşiktaş | 1-0 |
1991-1992 | Beşiktaş-Trabzonspor | 2-1 |
1992-1993 | Galatasaray-Beşiktaş | 2-0 |
1993-1994 | Beşiktaş-Galatasaray | 3-1 |
1994-1995 | Trabzonspor-Beşiktaş | 2-0 |
1995-1996 | Galatasaray-Fenerbahçe | 3-0 |
1996-1997 | Galatasaray-Kocaelispor | 2-1 (Uzatmada) |
1997-1998 | Beşiktaş-Galatasaray | 2-1 (Uzatmada) |