TÜKAS hayata geçirildi

İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Turan Aksakallı yaptığı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, tarım politikalarının oluşturulmasına yönelik olarak tarım işletmelerine ait tarımsal faaliyetlerin tamamının kayıt altına alınması amacıyla Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi (TÜKAS) hayata geçirildiği ifade etti.

Yayınlama: 22.01.2015
873
A+
A-

TÜKAS’ın hayata geçirildiğini belirten Aksakallı, “Bu sistemle elde edilen kayıtlardan tarım işletmesi bazında, ülke genelinde tarım istatistiklerinin oluşturulması amaçlanmıştır” dedi.

 

ÜLKE GENELİNDE TARIM İSTATİSTİKLERİNİN OLUŞTURULMASI AMAÇLANMIŞTIR






Tarımsal Üretim Kayıt Sisteminin (TÜKAS) hayata geçirildiğini belirten İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Turan Aksakallı, “Avrupa Birliği üyeliği müzakere sürecinde yer alan Tarım ve Kırsal Kalkınma başlıklı 11. Fasılın açılış kriteri ile İstatistik başlıklı 18. Fasılın kapanış kriterleri doğrultusunda hazırlanması gereken Türk Tarım İstatistiklerinin İyileştirilmesi Stratejisinin yerine getirilmesi için TÜKAS hayata geçirildi. 18 Şubat 2014 tarih ve 28917 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi yönetmeliği gereği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca, tarım politikalarının oluşturulmasına yönelik olarak tarım işletmelerine ait tarımsal faaliyetlerin tamamının kayıt altına alınması amacıyla Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi hayata geçirilmiş olup, bu sistemle elde edilen kayıtlardan tarım işletmesi bazında, ülke genelinde tarım istatistiklerinin oluşturulması amaçlanmıştır. Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi yasal durumu ne olursa olsun, arazinin büyüklüğüne bakılmaksızın kendi adına bitkisel üretim, hayvancılık faaliyeti veya su ürünleri üretimi, tarımsal üretime konu ekonomik birimlerin adres, kimlik bilgileri, tarımsal faaliyet bilgileriyle tarım alet makine ve ekipmanlarını belirlemeye yarayacak bilgilerin yer aldığı veri tabanıdır” diye konuştu.

 

TÜKAS KAYITLARI MÜLKİYET TESPİTİNDE ESAS ALINMAYACAK

Aksakallı, “Tarım politikalarının oluşturulmasına yönelik olarak tarım işletmelerine ait tarımsal faaliyetlerin tamamının kayıt altına alınması için kurulacak Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi ile tarım işletmesi bazında, ülke genelinde tarım istatistiklerinin oluşturulmasını sağlamak amaçlanıyor. TÜKAS’a yapılan kayıtlar, tarımsal faaliyetin belirlenmesine yönelik olacak ve bu kayıtlar, hiçbir şekilde mülkiyet tespitinde esas alınmayacak ve mülkiyet hakkı doğurmayacaktır” dedi.

 

HEDEF DESTEKLEME VE PAZARLAMA POLİTİKALARININ DAHA ETKİN OLMASI

TÜKAS’ın hayata geçmesiyle güvenilir tarımsal verilere ulaşmada önemli gelişmeler olacağını belirten Turan Aksakallı, “TÜKAS çalışması ile amaçlarının, tarımsal işletmelerin kayıt altına alınması, bu işletmelere ait güncel bir çerçevenin oluşturularak ulusal düzeyde kayıt sisteminin kurulması ile Bakanlıkça işletme verimliliğini arttıracak destekleme kriterlerinin belirlenmesi, planlı bir tarım modelinin oluşturulması, kontrol ve denetimin zamanında yapılarak elde edilen veriler ışığında yapılan analizlerle üreticimize yönelik destekleme ve pazarlama politikalarının daha etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi hedeflemekteyiz” diye konuştu.

 

2015 ve bundan sonraki yıllarda bu çalışmaların devam edeceğini ifade eden Aksakallı, geçmişi anlayarak bugünü yönetmenin ve geleceği planlamanın yolunun bu çalışmalar olduğunu söyledi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş