Kul hakkı tartışması büyüyor

Kent konseyi başkanı Haydar Cerrah’ın yerel bir gazetede yaptığı “Kaldırımları yıllarca işgal edenler, kul hakkı işlemişlerdir ve helâllik almaları gerekir” ifadelerine Bakkallar Odası Başkanı Hakan İnkaya’dan tepki geldi.•Serhat ÇİÇEK

Yayınlama: 25.12.2014
648
A+
A-

Kaldırım işgalleri konusunda yaptığı çalışmalarla dikkatleri üzerine Çeken Kent Konseyi Başkanı Haydar Cerrah, İnegöl’de yayın yapan bir yerel gazeteye yaptığı açıklamada “Kaldırımları yıllarca işgal edenler, kul hakkı işlemişlerdir ve helâllik almaları gerekir” ifadelerinin üzerine Bakkallar Odası Başkanı Hakan İnkaya’dan tepki geldi.

 

BİZ İTİRAZ ETTİK






Dün makamında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Hakan İnkaya; “İnegöl’ün ortak aklı diye bir ifade var. Ben buranın doğal delegesiyim. Gönül isterdi ki bizleri de davet etsinler, görüşlerimizi fikirlerimizi alsınlar. Ortak bir akılla hareket edelim, gerekirse esnafı da davet edelim, esnafında görüşlerini alalım. Sonuçta ortak bir şey çıkardı ortaya. Bizim itiraz etmediğimizi ifade etmiş ki, biz belediyenin daveti üzerine, Alper bey başkanlığında meclis üyeleriyle beraber bir toplantı yaptık. Bu toplantıda itirazımızı dile getirdik” dedi.

 

KUL HAKKI SERT BİR İFADE

Kul hakkı ifadesinin sert bir ifade olduğunu ifade eden Hakan İnkaya “Biz Selim beyle beraber 40 cm‘in devamından yanaydık. Çarşıda bu uygulamanın muaf tutulmasını talep ettik ama birden gündeme bu şekilde gelmiş olduk. Bunun altını tekrardan çiziyorum. Biz sıfır toleransa itiraz ettik. Şimdi kul hakkından bahsedildi. Kul hakkından bahsediliyorsa birazda sert oluyor. Kul hakkı ile alakalı bu süreci 2004-2009 yıllarındaki belediye meclisi almış, esnafa denilmiş ki 40 cm’yi kullanabilirsin. 2009’dan sonraki süreçte de esnafın bir kısmı 40 cm’yi kullanmış bir kısmı da aşmış. Burada kontrol etmeyenlerde bu işin kul hakkına girdiler. Şimdi 40 cm kuralına uyanların elinden bu hakkı alırsanız, buda kul hakkıdır. Yani kul hakkını sadece esnafın bütünü yapmış gibi bir hava var. İnşallah belediyemizle tekrar bir görüşme olabilir diye ümit ediyorum” şeklinde konuştu.

 

ÖRNEKLERLE GÖSTERDİ

Bursa Büyükşehir Belediyesinin, İzmir Büyükşehir Belediyesinin ve diğer yerlerde çarşı esnaflarının kaldırımların üzerine malzeme koyduklarını ifade eden İnkaya, İnternet üzerinden belediyelerin kameralarına bağlanarak bu çarşıdaki esnafların malzemeleri dışarı koyduklarını ifade etti.

 

BÜYÜKŞEHİRLER KASABA OZAMAN

Kent Konseyinin ifadelerine göre kaldırım işgallerinin kasaba kültürü oldukları söylemini eleştiren İnkaya, “Kent Konseyinin ifadelerine göre bu köy ve kasaba kültürü. Büyükşehir kasaba, İzmir kasaba, İstanbul kasaba, bunlara izin verilmiş bir çarşının içinde tekrar bunun gözden geçirilmesini talep ediyoruz “ dedi.

 

SERT İFADELER KULLANILMADAN SÜREÇ DEVAM ETMELİ

Sürecin sert ifadeler kullanmadan devam edilmesi gerektiğini ifade eden İnkaya, “Şimdi köy ve kasaba kültürü çok kötü bir şey mi? Değil ama burada bir düzenleme yapılacaksa, bundan sonraki süreçte sert ifadeler kullanmadan sürecin devam edilmesi lazım. Biz bu sürece bugün dâhil edilmek istemezdik. Sayın başkanla görüşmek isterdik. Esnaf odalarından bir itiraz gelmedi ifadesi bizim canımızı sıktı” şeklinde konuştu.

 

40 CM KURALININ DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ

40 cm kuralının devam etmesinden yana olduklarını ifade eden Bakkallar Odası Başkanı Hakan İnkaya, konuşmalarını şu ifadelerle tamamladı: Ben bundan sonraki süreçte, belediye yönetimin konuyu tekrar değerlendireceğini düşünüyorum. Esnafımıza pozitif ayrımcılık tanırlar. Bunu da neden talep ediyorum, benimde Bursa’da dâhil olduğum bir komisyon oluşturuldu. AVM yasası, komisyonda bizde gittik fikirlerimizi beyan ettik. Esnafa orada pozitif ayrımcılık var. Ocak sonu gibi genel kurula gelecek ve muhtemelen AVM yasası çıkacak. Burada işini iyi yapan insanları üzmeyen insanlara iyi hizmet eden esnaflarımızın işini görmek adına 40 cm uygulamasının devam etmesini talep etmekteyiz. Kararlar inşallah tekrarı gözden geçirirler. İnegöl’ün en yetkili organı belediye meclisidir. Buna saygı duymakla mükellefiz. Meclisin aldığı kararı meclis bozabilir diye düşünmekteyim.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş