22 ÜLKEDEN 4 BİN 248 ÖĞRENCİ İNEGÖL’DE EĞİTİME BAŞLADI

İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, 2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılının başlaması ile yabancı uyruklu öğrencilerinde okullara kayıtlarının yapıldığını, bu kapsamda 22 ülkeden toplam 4 bin 248 yabancı uyruklu öğrencinin İnegöl’de eğitim başladığını ifade etti.

Yayınlama: 18.09.2019
694
A+
A-

Geçtiğimiz yıl 16 ülkeden gelerek ilçemizde eğitim gören yabancı uyruklu öğrenci sayısının 4 bin 20 olarak açıklanmıştı. Bu yıl ise 22 ülkeden toplam 4 bin 248 yabancı uyruklu öğrencinin İnegöl’de eğitim başladı.

 

22 ÜLKEDEN 4 BİN 248 ÖĞRENCİ






Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, “İlçemizde örgün öğretimde yaklaşık 58 bin öğrencimiz var. Bu açık öğretim ile birlikte 66 bin rakamlarına ulaşıyor. Bu öğrencilerimizin içerisin, ilçemize çeşitli ülkelerden gelen yabancı uyruklu öğrencilerimiz de var. Listeye baktığımızda toplamda 22 ülkeden öğrencilerimiz var. Bugün ki tarih itibari ile yabancı uyruklu öğrenci sayımız 4 bin 248 öğrencimiz var. Bu sayı her geçen gün artıyor. Bu muhtemelen yıl içerisinde 4 bin 500 sayısına ulaşacaktır. Biz özellikle ilkokuldaki öğrencilerin kaydını daha fazla yapıyoruz. Ortaokula, liseye geldikçe sayı azalıyor. Malum bu Suriye’de gelen insanlar geçimlerini temin edebilmek için değişik yerlerde lise çağındaki öğrenciler çalışıyor. Keşke bunlar okullara gelebilseler. Bu nedenle liselerde sayı azalıyor. Buna nazaran ilkokul, ortaokul ve okul öncesinde sayılar artıyor. Sadece Suriye uyruklu 2 bin 762 öğrencimiz var” dedi.

 

OKUL ÖNCESİNDE ÇOCUKLARIMIZ ÇABUK DİL ÖĞRENİYORLAR

Konuşmalarını sürdüren Bilican, şu ifadeleri kullandı:

“Biz özellikle bu öğrencilerimiz için çeşitli eğitimler yapıyoruz. Öğrencinin ailesi hangi mahalledeyse, oradaki okulumuza kayıt yaptırıyoruz. Çünkü bir entegrasyon süreci yaşanıyor. Bunlar farklı sınıflarda biz bu çocukları okutursa, kendi geleneklerine göre yetişecek ve adaptasyon sıkıntısı yaşayacak. O nedenle bakanlığımızın genel politikası da budur. Bizim kültürümüzle kaynaşması için mevcut okullarımızda diğer öğrencilerimiz ile birlikte eğitim veriyoruz. Bunun haricinde özellikle okul öncesinde çocuklarımız çabuk dil öğreniyorlar.  Bunların hem dil öğrenmelerini çabuklaştırmak için hem de adaptasyonlarını daha iyi sağlamak için bakanlığımızın uyguladığı değişik politikalar var. O uygulamaları biz okullarımızda yürütüyoruz. Bu kapsamda, geçtiğimiz eğitim öğretim yılında Suriyeli öğrencilerin Türk eğitim sistemine entegrasyonun desteklenmesi projesi kapsamında ilçemize 19 tane öğretmen görevlendirildi. Bu Suriyeli öğrencilerin eğitimi ile sadece ilgilenecek. Özellikle biliyorsunuz bu insanlar geldiklerinde bazı mahallelerde yoğunlaşıyorlar. Bu yoğun olan yerlerdeki okullarımızda öğrenci sayılarımız daha fazla. Belli sayıların üzerinde olan okullara bu öğretmenlerimizi görevlendiriyoruz”

 

YAZ DÖNEMİ EĞİTİMLERİNE 613 ÖĞRENCİ KATILDI

Bilican, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Yine sadece bu okullar için 4 tane hizmetli görevlendirildi. Biz bu okullarda sadece bunları görevlendirdik. Bunları bir sınavdan geçiriyoruz. Bu öğrenciler 2 defa olmak üzere bir dil sınavından geçiyor. 60 Puan ve üzerinde alanlar normal eğitimlerine devam ediyor okullarımızda. Ama 60 puanın altında alan öğrencilerimizi ayrıca eğitime tabi tutuyoruz. Türkçelerini geliştirmek için eğitim veriyoruz. Yaz döneminde 12 tane okulumuzda destekleme eğitimi verdik. Yabancı uyruklu öğrenciler için gelen öğretmenlerimizi görevlendirdik. Yaz dönemi kurslarında 613 tane öğrencimize eğitim verdik. Destekleme eğitimlerine gelmeyen veya gelip yetersiz eğitim alan öğrencilerimize ayrıca telafi eğitimi veriyoruz. Bu eğitime de 199 öğrencimiz katıldı. Yani biz Halk Eğitim aracılığı öğrencilere ve diğer vatandaşlara Türkçe eğitimi kursu açıyoruz. Bu eğitim öğretim yılında, bakanlığımızın ayrıca gönderdiği kırtasiye destekleri oluyor. Bakanlığımız da bu konuya çok önem veriyor. Biz de burada bakanlığımızın temsilcisi elimizden geleni yapıyoruz.  Bu öğrenciler bizim misafirimiz. Ülkeleri selamete çıkan kadar elimizden geldiği kadarı ile bunlara yardımcı olmaya, eğitim öğretimi aksatmada destek vermeye devam edeceğiz”

 

HANGİ ÜLKEDEN KAÇ ÖĞRENCİ VAR?

İşte ülkelere göre İnegöl’deki öğrenci sayıları;

ABD: 1,

Afganistan; 3,

Azerbaycan; 139,

Bulgaristan; 3

Çin; 1

Gürcistan; 143,

Irak; 27,

İran; 2,

Kazakistan; 393,

Kırgızistan; 131,

Libya; 9,

Mısır; 8,

Nepal; 9,

Özbekistan; 91,

Rusya; 464,

Surinam; 1

Türkmenistan; 1,

Tunus; 2,

Suriye; 2 762,

Ukrayna; 53,

Ürdün; 3,

Yemen; 2



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş