AVRUPA ZENGİNLİKLERİNİN ALTINDA SÖMÜRÜ VARDIR

İstiklal Marşı’nın kabulünün 96. yılı ve Milli Şair Mehmet Akif’i anma programı İnegöl Belediyesi Kent Müzesi Konferans Salonunda düzenlendi. Programda açıklamalarda bulunan İnegöl İlçe Kaymakamı Ali Akça, “Avrupa’da ki sermaye birikimi ve zenginliklerin arkasında sömürü vardır. Kişi hak ve hürriyetinden bahseden batı, seyahat hürriyetinden bahseden batı, ifade hürriyetinden bahseden batı, bu konuda dünyadaki diğer ülkelerin denetimini kendinde hak olarak görür batı kendi değerlerine de ….

Yayınlama: 13.03.2017
994
A+
A-

İstiklal Marşı’nın kabulünün 96. yılı ve Milli Şair Mehmet Akif’i anma programı İnegöl Belediyesi Kent Müzesi Konferans Salonunda  düzenlendi. Programda açıklamalarda bulunan İnegöl İlçe Kaymakamı Ali Akça, “Avrupa’da ki sermaye birikimi ve zenginliklerin arkasında sömürü vardır.  Kişi hak ve hürriyetinden bahseden batı, seyahat hürriyetinden bahseden batı, ifade hürriyetinden bahseden batı, bu konuda dünyadaki diğer ülkelerin denetimini kendinde hak olarak görür batı kendi değerlerine de ihanet etmeyi de hak olarak gören yine batı” dedi.

 

Düzenlenen programa İnegöl Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Cumhuriyet Baş Savcısı Mustafa Çelenk, Garnizon Komutanı Kerim Kazanasmaz, Emniyet Müdürü Şükrü Kaplan ve çok sayıda davetli katıldı.






 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından günün anlam ve önemine ilişkin açılış konuşmasını gerçekleştiren Gaziosmanpaşa İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Sabit Taş, “Türk Milletinin zaferini. Yüceliğini ve bayrağımızın kutsallığını en duygularla anlatan İstiklal, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 96. yıldönümünü kutluyoruz. İstiklal Marşı, ecdadımızın bağımsızlık ve özgürlüğü uğruna vermiş olduğu onurlu mücadelenin bir destanıdır. Kurtuluş Savaşı’nın başlarında, İstiklal harbinin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla Maarif Vekâleti, 1921’de bir güfte yarışması düzenlemiş söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Burdur milletvekili Mehmet Akif Ersoy. Maarif Vekili Hamdullah Süphi’nin ısrarı üzerine. Ankara’daki Taceddin Dergâhında yazdığı ve Türk Ordusu’na hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yarışmaya 724 şiir katılmıştır. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Akif’in yazdığı İstiklal Marşı coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir. Mecliste İstiklal Marşı’nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur” ifadelerini kullandı.

 

İSTİKLAL MARŞI TÜRK MİLLETİNİN ESERİDİR

“Mehmet Akif bir ufuk insanıydı ve gerçek bir vatanperverdi. İstiklal Marşı, için verilen 500 liralık ödülü ihtiyacı olmasına rağmen kabul etmemiş bu parayı Hilal-i Ahmer bünyesinde, kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Darü’l-Mesai vakfına bağışladı” ifadeleri ile konuşmasını sürdüren Taş, “Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşını, şiirlerini topladığı Safahat’ına dâhil etmemiş ve İstiklal Marşı’nın Türk Milleti’nin eseri olduğunu beyan etmiştir.  Vatan toprağında başınızı dik tutan bağımsızlık ruhumuzun önünü taşıyan, vatan sevgimizin ve özgürlük tutkumuzun en manidar ifadesi olan İstiklal Marş’ımız 12 Mart 1921 tarihinden bu güne kadar olduğu gibi, dünya durdukça ülkemizin her köşesinde tüm milletimiz tarafından gururla ve coşkuyla okunacaktır. Milli Marşımız, tarihten bilinmek istenen bir milletin hangi değerlere sarılarak İstiklal mücadelesini kazandığını anlatan tarihi bir vesika niteliğindedir. Bugün Türk Milleti olarak bu topraklar üzerinde hür yaşıyorsak, bunu İstiklal Marşı’nı yazdıran ruhi, canı pahasına bu toprakları vatan yapan ve koruyan atalarımıza borçluyuz. Milletimizi meydana getiren bütün fertler olarak, bize armağan edilen bu eşsiz mısralardaki kardeşlik ruhunu, bu duygu birliğini dinmez bir coşkuyla ilelebet muhafaza edeceğiz. Bu vesile ile İstiklal Marşımızın kabulünün 96. Yıl Dönümünü kutluyor, başta Mustafa Kemal Atatürk başta  olmak üzere, Kurtuluş Savaşının tüm kahramanlarını ve Milletimize İstiklal Marşını armağan eden Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve saygıyla anıyoruz” dedi.

 

MEDENİYYET DEDİĞİN TEK DİŞİ KALMIŞ CANAVAR

Programda ödül töreninden önce konuşmalarını gerçekleştiren İnegöl Kaymakamı Ali Akça ise, “Öğrencileri ile velileri ile öğretmenleri ile Gazi Osmanpaşa İmam Hatip Ortaokulu nefis bir program hazırlamış. Kendilerine en kalbi teşekkürlerimi ifade ediyorum” diyerek , “İstiklal Marşımız 12 Mart 1921 tarihinde kabul edildi. O yılların Anadolu’su işkal altında. Kan,ateş,açlık ve aklınıza gelen her türlü olumsuzluk bir aradaydı. Ama inanç da vardı.  Kurtuluş savaşı rahmetli Atatürk’ün öndeliğinde başarı ile sona erdi. Aradan 96 yıl geçti. Teknoloji gelişti,dünya gelişti ve değişti. Değişmeyen bazı şeylerin olduğunu da hep beraber gördük ve şahit olduk. Ne diyor Mehmet Akif,  ‘ Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar, benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var. Ulusum korkma nasıl böyle bir imanı boğar, medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar’ .  Garbın afakı  batının ufukları demektir, benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var derken ‘serhad’ ise sınır boyu demektir. Ve diyor ki Mehmet Akif, medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar. Gerçekten batı medeniyetine baktığımızda müthiş değerler görürsünüz, sermayeleri birikmiş ve zenginlik sahibidirler.  Ama sermayenin o zenginliklerin arkasına baktığınızda genelde kızılderililerin kanları vardır. Avrupa’da ki sermaye birikimi ve zenginliklerin arkasında sömürü vardır.  Kişi hak ve hürriyetinden bahseden batı, seyahat hürriyetinden bahseden batı, ifade hürriyetinden bahseden batı, bu konuda dünyadaki diğer ülkelerin denetimini kendinde hak olarak görür batı kendi değerlerine de ihanet etmeyi de hak olarak gören yine batı. Özellikle son zamanlarda Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve bakanlarına karşı, başka bana yapılanlar,uygulananlar ve yaşatanlara hep beraber şahit oluyoruz. Diplomatlar diyor ki, ‘Biz diplomasi tarihinde böyle bir olaya şahit olmadık’. Ama biz bütün bunlara rağmen. Mevlana’dan aldığımız,Yunus Emre’den aldığım, Hacı Bektaş-i Veli’den aldığımız o büyük tarihimizin bizlere verdiği değerler ile beraber yine sevgi ve kardeşlik diyeceğiz. O batıdan çok daha büyük değerlere sahip olacağımızı bütün dünya kamuoyuna haykıracağız” dedi.

 

ÖDÜL ALDILAR

İstiklale adanan bir ömür Mehmet Akif belgeselinin ardından öğrenciler tarafındani vatandaşlar ve protokol üyeleri ile yapılan Mehmet Akif Ersoy  ve İstiklal Marşı röportajıda sinevizyon ile izletildi. Öğrenciler tarafından oluşturulan oratoryonun ardından Milli Eğitim Müdürlü tarafından düzenlenen kompozisyon ve İstiklal Marşını güzel okuma yarışmalarında derece alan öğrencilere ödülleri verildi.

 

Kompozisyon yarışmasının birinci Alanyurt İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Rabia Tunç , ikinci Okyanus Koleji öğrencisi Sena Su Kazan, üçüncü ise Okyanus Koleji öğrencisi Bade Akbulut oldu.

 

İstiklal Marşını güzel okuma yarışmasının birincisi Mediha Hayri Çelik Fen Lisesi öğrencisi Mahmut Sefa Kuşmak, ikinci Salih İbrahim Kırcalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Büşra Durmaz, üçüncü ise İnegöl Kız Anadolu İmam hatip Lisesi öğrencisi Hatice Agacı oldu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş