Doğa’da Öğrenci Koçluğu Sistemi ve İZOTOMİ

Özel İnegöl Doğa Anadolu ve Fen Lisesi Müdürü Leyla Durmuş, Doğa’da öğrenci koçluğu SİSTEMİ ve İZOTOMİ ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Yayınlama: 31.07.2018
998
A+
A-

GÜNÜMÜZDE GİDEREK YAYGINLAŞAN BİR ŞEKİLDE DUYDUĞUMUZ “ÖĞRENCİ KOÇLUĞU” NEDİR?
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Durmuş, şu ifadeleri kullandı: Koçluk, 2000’li yıllarda birlikte gündemimize giren bir kavram. Öğrenci koçluğu da öyle.

Öğrenci koçluğu, öğrencinin kendini tanımasını, güçlü yönlerini, ilgi alanlarını, yetenek ve becerilerini, değerlerini keşfetmesini, hedef koymasını sağlayıp, bu hedefe ulaşmak için kaynaklarını nasıl kullanacağını yönelik farkındalık yaratan bir hizmettir, bir ortaklık sürecidir. Öğrencinin derslerden yüksek not almasını sağlayan, nota ve başarıya odaklı değil, öğrencinin güçlü alanına odaklanır.
Aslında olması gereken de bu değil midir? Öğrencinin kendisini yetersiz hissettiği alan yerine, güçlü yönlerine ve yeteneklerine odaklandığımızda her şey değişecektir”

 






ÇOCUĞUM YETERİNCE ÇALIŞMIYOR! “ DERS ÇALIŞMA VE SINAV BAŞARISINI KOÇLUK SÜRECİ İLE ARTTIRABİLMEK MÜMKÜN MÜ?

“Ders çalışmak ve sınav hazırlığı veli ve öğrencilerin temel problemlerinden birisi. Aslında bu işin görünen tarafı. Daha temelinde öğrencilerin “öğrenmeyi öğrenme” konusunda yeterli farkındalığa ulaşmamış olmaları var. Nasıl öğrenebileceklerini, nasıl çalışabileceklerini, nasıl motive olacaklarını tam bilemiyorlar. Hatta kendi öğrenme stillerini dahi bilemiyorlar. Burada yapılması gereken temel işlem, önce öğrenciyi keşfetmek ve öğrencide farkındalık yaratmak. Öğrencinin ilköğretimde geliştirdiği veya başka nedenlerle geliştirdiği “ matematikten hiçbir şey anlamıyorum, yapamıyorum.”, ‘başarılı değilim ve başaramayacağım’ ve benzeri kalıplaşmış inanç cümlelerinden arındırmakta başlıyoruz işe”

 

DOĞA ANADOLU V E FEN LİSESİ’NDE KOÇLUK ÇALIŞMALARI NASIL YÜRÜTÜLMEKTEDİR?

“Öncelikle şunu vurgulamak isterim. Koçluk, öğrencinin akademik takibini yapmak değildir. Ebeveynlerin veya öğrencinin yapması gerekenleri yapan ve öğrenciyi yönlendiren kişi değildir. Koçluk, kim olduğunuzu, nereye gitmek istediğini size fark ettiren hizmettir. Biz de eğitim programımız içerisine koçluğu entegre ederken bu ilkeyle hareket ettik.  İlk işimiz öğrenciyi keşfetmek. Ergenlik dönemi öğrenci yapısını, profilini ve okul hayatının öğrenci üzerindeki etkisini iyi biliyoruz. Koçluk sürecinde yaptığımız çalışmalar ise: öğrencinin kendisini tanıması, öğrencinin swot analizini yapmasını, öğrencinin hedefini belirlemesini, sınav kaygısını aşabilmesini, zaman yönetiminin geliştirilmesini, öğrenci ve ebeveyn arasındaki uyumun sağlanmasını, sorumluluk duygusunun geliştirilmesini, doğru ve etkin iletişim kurabilmesini, özgüvenin gelişmesini sağlıyoruz. Bu elbette uzun soluklu ve meşakkatli bir süreç. Ancak öğrenci, ebeveyn ve okul arasında sağlıklı bir iletişim ağı kurulduğunda da bir o kadar keyifli ve manevi değeri çok yüksek bir süreç. Asıl olan okul başarısı değil, yaşam başarısıdır”

 

MESLEK SEÇİMİNDE BAHSETTİĞİNİZ “İZOTOMİ” NEDİR?

“İzotomi, bir tür kariyer belirleme sistemidir. İnandığı temel nokta, “Başarı her zaman mutluluğu getirmez ancak mutluluk her zaman başarıyı getirir. Yaşam tarzımız ve seçimlerimiz değerlerimiz ile ne kadar örtüşüyorsa o kadar mutlu olabiliyoruz. Yani bir biriyle bağlılar. Gençlerin ergenlik dönemlerinin en yoğun yaşandığı yıllar, lise yıllarına tekabül eder. Hayatlarının bundan sonraki akışını belirleyecek önemli kararlardan birisi yani meslek seçimi kararını da bu yaşlarında verirler ya da hiç rastgele, ne tutarsa yaklaşımıyla adım atıp işi şansa bırakmayı seçerler ki bu hiç istemeyeceğimiz durumdur. Bu önemli dönemlerinde bu kararları aileden ve çevreden kaynaklı zorunluluklar ve beklentiler üzerinden değil de, kendisinin güçlü olduğu yönler ve değerler üzerinden verirse ileride mutlu olma olasılığı daha yüksektir. İZOTOMİ de bunu ön görmektir.  Örneğin, “özgürlük” değeri çok gelişmiş bir bireyin 09.00 – 17.00 mesaisi ile sınırlandırılmış ve tüm adımların kurallarla sınırlandırıldığı bir iş ortamında mutlu çalışabilmesi biraz zordur. Bunun örneklerini çoğaltmak mümkün. İZOTOMİ, bireyin kişilik özelliklerini, potansiyellerini, bunu nasıl kullandıklarını, motivasyon kaynaklarını gösteren bir raporlama sistemidir. İnegöl Doğa Anadolu Ve Fen Lisesi’nde uygulanmaktadır. Meslek seçiminde kararsızlık yaşayanlara İZOTOMİ çalışmasını incelemelerini öneririm ve okulumuza davet etmek isterim”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş