EKRANDAN KİTABA

Yayınlama: 18.03.2024
144
A+
A-

AYŞE SÜTOĞLU KÖŞE YAZISI

Bu yazımda ekran bağımlılığında farkındalık oluşturmak amacıyla yazılmış birbirinden güzel 3 tane okul öncesi hikaye kitabını ele almak istedim. Neden bu konuyu seçtin derseniz, öğretmen olarak gün geçtikçe gerçek hayattan kopmuş, sanal alemde yaşayan çocukların sayısının arttığını gözlemliyorum maalesef. Bu durum beni çok üzüyor ve bir şeyler yapıp bilinçlendirmek istiyorum herkesi.

Bir bakalım etrafımıza… Parka bile elinde tabletiyle iniyor çocuklar. Salıncakta sallanırken kuş gibi hissedip, gökyüzünü izlemek varken, tabletindeki videoyu izliyor. Sofrada ailesiyle sohbet ederek yemek yemek varken, telefondaki aleme dalıyor, o kadar sanal alemdeki çocuklar, yemeğini kendisi değil de annesi yediriyor, o ise ne yediğini bile bilmiyor çoğu zaman. Eskiden bizler evlerde ya da sokaklarda buluştuğumuzda ne güzel oyunlar oynar ne güzel sohbetler ederdik. Şimdiki çocuklar bir araya gelince her birinin elinde başka bir ekran! Ne gülüşler var ne oyunlar ne de bir kelam…






Sonra ne oluyor peki? Bilişsel, fiziksel ve sosyal gelişimlerinde sorunlar ve yetersizlikler yaşıyor çocuklarımız.  Ben bu çocuklara dokunmak, onları bu girdaptan çıkarmak istiyorum. Sadece çocukla olacak bir iş mi bu? Ailelerin bilinçli ve de ilgili olması çok çok önemli. Zaten asıl iş ailede bitiyor mu? Çocuklar kendi kendine ekran bağımlısı olmuyor ya sonuçta.

Çocuğunu bağımlılıktan kurtarmak, çocuğu için bir şeyler yapmak isteyen ailelere bu 3 adet kitap tavsiyesi.

Hiçbir Şey Yapmama Günü

2018’de en iyi çocuk kitabı ödülü alan bu kitapta, tableti suya düşen bir çocuğun, tabletsiz kalınca doğadaki güzellikleri keşfetmesi, zamanını tabletsiz de güzel geçirebilmiş olduğunu fark etmesi ele alınıyor.

Oyun Arkadaşım Doğa

Tülin’in annesinin televizyonu kapatmasıyla başlıyor macera. Tülin televizyonsuz nasıl vakit geçireceğini düşünüp, yüzünü asarken bu duruma, bir kuşun ötüşünü işitiyor. Kuşu bulmaya çalışırken, doğanın harika bir oyun alanı olabileceğini anlıyor.

Ekran Hırsızı

Gofret oyun oynamak için şehre gelen tatlı bir canavar. Ama şehirde herkes çok meşgul. Ekranlar ele almış şehrin sakinlerini. Gofret’le oynamayı bırak, kimse onu fark etmiyor bile. Gofret, nedir bu ekranlar diye anlamaya çalışıyor ve tadına bakıyor. Gofret’in tüm ekranları yemesiyle gerçek eğlence başlıyor.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş