GÜBRE DENETİMLERİNİ MUHTARLAR VE AZALAR’DA YAPABİLECEK

Geçtiğimiz yıl amonyum nitrat ve kalsiyum amonyum nitratlı gübrelerin yasaklanmasının ardından, çiftçilerin talebi üzerine İçişleri Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ortak çalışması ile kontrollü bir şekilde bu gübrelerin kullanıma başlandığı açıklandı. Konu ele ilgili İnegöllü muhtar ve muhtar azaları ile bir toplantı gerçekleştiren İnegöl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, “Bursa Valiliğinin en son çıkarmış olduğu 14 Şubat 2017 tarihli….

Yayınlama: 20.02.2017
870
A+
A-

Geçtiğimiz yıl amonyum nitrat ve kalsiyum amonyum nitratlı gübrelerin yasaklanmasının ardından, çiftçilerin talebi üzerine İçişleri Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ortak çalışması ile kontrollü bir şekilde bu gübrelerin kullanıma başlandığı açıklandı. Konu ele ilgili İnegöllü muhtar ve muhtar azaları ile bir toplantı gerçekleştiren İnegöl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, “Bursa Valiliğinin en son çıkarmış olduğu 14 Şubat 2017 tarihli oluruna göre köy muhtarları ve azalarda bu denetim görevinde yetkilendirildiler. Bu demek oluyor ki vatandaş gübreyi aldığı zaman size gelecekler. Siz kontrolü gerçekleştireceksiniz” dedi.

 

Sani Konukoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya, İnegöl İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, İnegöllü muhtarlar ve azaları katıldı.






 

MUHTAR VE AZALAR DA YETKİLENDİRİLDİ

Toplantıda açıklamalarda bulunan İbrahim Ekren, “Malumunuz nitratlı gübreler günümüzde çok farklı amaçlar için kullanılmakta. Biz tarım sektöründe bitki beslemek amacı ile kullanıyoruz ancak son zamanlarda bizi çok üzen farklı amaçlar için kullanılıyor. Patlayıcı yönlerine sahip olduğu için artık farklı terör eylemlerinde nitratlı gübreler kullanılmaya başladı.  Böyle bir durum ortaya çıktığı içinde Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız geçen yıl  nitratlı gübrelerin kullanımını yasaklamıştı. Özellikle %13’lük Amonyum Nitrat, %26 ve %21’lik Kalsiyum Amonyum Nitrat gübrelerini geçen yıl tamamen yasakladı. Bu süre zarfında İçişleri Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bu gübrelerin patlayıcı etkileri test edildi.  Bu patlama testlerinin ardından %13’lük Amonyum Nitrat , %26 ve %21’lik kalsiyum amonyum nitrat patlayıcıyı özelliğe sahip olduğu için yasaklandı. Bunların haricinde bulunan nitratlı gübrelerin satışı ve kullanımı serbest bırakıldı. Tabii bu nitratlı gübrelerin bizde çok önemli bir yeri bulunduğu için çiftçilerin yoğun talebi üzerine bakanlığımız %26 ve %21’lik kalsiyum amonyum nitrat gübrelerinin kullanımına denetimi olarak izin verdi.   Satış işlemleri tarım kredi kooperatifleri, özel bayiler aracılığı ile yapılacak.  Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçilerimiz bu gübreyi almak için bizim ilçe müdürlüğümüze gelecekler. Yetkili arkadaşlarımız bu gübrenin kullanımı için reçete alacaklar bu reçete 4 nüsha şeklinde düzenlenecek. Bunun sonunda da vatandaşımızdan almış olduğu 4 nüshalık reçetenin 1’ini biz arşiv olarak kendimize alacağız 3 tanesini vatandaşa vereceğiz. Daha sonra vatandaşımız gidip gübresini alacak. Bundan sonra çiftçimizin araziye uygulaması kalacak. Bu uygulamanın denetimi bizzat İlçe Tarım Müdürlüğünde, Ziraat Odası’nda ve Tarım Kredi Kooperatifinde görevli bulunan ziraat mühendislerine aitti. Bursa Valiliğinin en son çıkarmış olduğu 14 Şubat 2017 tarihli oluruna göre köy muhtarları ve azalarda bu denetim görevinde yetkilendirildiler. Bu demek oluyor ki vatandaş gübreyi aldığı zaman size gelecekler. Siz kontrolü gerçekleştireceksiniz. Gübre tankına doldurulacak o esnada siz başında olacaksınız ve daha sonra uygulaması gerçekleştirilecek. Elinde ki reçetelere tarafımızdan görülmüştür şeklinde bir ibare ile imzalayarak vatandaşımız bu reçeteyi bize teslim edecekler. Sizde bu şekilde uygulama olacaksa muhakkak kontrollerinizi yerinde izleyin ve ondan sonra imza atın. Bizden ve yetkililerden habersiz bu işi kesinlikle vatandaşımız yapmasın çünkü 3 ile 8 yıl arasında hapis cezası var.  Mahallede ki çiftçileri kesinlikle uyarın. Dediğim gibi sıkı bir kontrol gerekiyor bu işte hepimize çok büyük bir iş düşüyor” ifadelerini kullandı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş