İnegöl’lü çiftçiler isyan etti “Biz kazanamıyorsak, tüketici ucuz yesin”

Bursa’nın İnegöl İlçesi’nde Temmuz ayı içinde ekimine başlanan lahanada Aralık ayı itibariyle hasat dönemi başladı. Soğuk havalara rağmen söküm işlemlerinin aralıksız sürdüren çiftçiler, topraktan aldıkları mahsullerin hasadını tamamlıyor.

Yayınlama: 07.12.2019
625
A+
A-

Çiftçilerden Selman Mestan, yaptığı açıklamada, “Şu an hasadına başlanan lahanaların tarlada 1-1.5 TL, pazarda ise 5 TL olduğunu belirterek, çiftçi para kazanamıyorsa, tüketici ucuz yesin1ifadelerini kullandı.

 

ÜRETİCİ İLE TÜKETİCİ ARASINDA KORKONUÇ MAKAS VAR






Sezia Çelik, “Bugün lahana hasadı ile ilgili tarlaya geldik. İnegöl’de 600 dekar alanda lahana üretimi yapılmaktadır. Yaklaşık 6 bin ton civarında lahana üretimi yapılıyor. İnegöl’de 80-90 desen ürün üretiliyor. Bizi bununla övünüyoruz ama para kazanma noktasında sıkıntılarımız var. Üreticiden, tüketiciye kadar olan korkunç makası sizlere göstermek istedik. Burada 1TL 250 kuruşa çifçinin elinden çıkmakta, Pazar inince 5 TL’ye satılmakta. Marketler ve pazarlarda kaç liraya satıldığını göz önüne getirelim. Kadın emekçilerimiz ne şartlarda çalışıyor, bu ürün bu hale gelen kadar ne emekleri var görüyorsunuz. Biz para kazanalım, mutlu olalım. Bu insanlara sahada, kırsalda tutalım. Tarım politikalarımızı gözden geçirmemiz lazım. Eğer bunları burada tutamazsak tekelleşme olur. Gönül ister ki çiftçilerimiz iyi para kazansınlar, makas dar olsun, arada ki insanlarda para kazansın. Çiftçilerimizde bizden 1 TL’ye alınan şey 5 TL’ye satılınca el insaf diyorlar. Biz para kazanamıyorsak, tüketici ucuz yesin diyorlar” dedi.

 

PARA KAZANAMIYORSAK TÜKETİCİ UCUZ YESİN

Daha sonra konuşan üretici Selman Mestan, “Şuan hala hasadımız devam ediyor. Fiyatlardan pek memnun değiliz. Bizden çıkış fiyatı 1-1.5 TL. Bu fiyatlar pazarlarda 5 TL’yi buluyor. Büyük bir fark var. Bu farktan rahatsızız. Biz para kazanmıyorsak tüketici bunu ucuz yesin” şeklinde konuştu.

 

ZORLUĞU BİZ ÇEKİYORUZ

Üretici Recep Agun ise, “Gördüğünüz gibi yağmur,çamur içinde uğraşıyoruz. Ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Çiftçilik yapıyoruz ancak şuanda zor durumdayız. Marketler ile çiftçi arasında ki fark bizi üzüyor. Fiyatları bakanlarımızın, büyüklerimizin çalışma yaparak düzeltmesini istiyoruz. Zorluğu biz çekiyoruz, aracılar yada başka birileri aradaki parayı götürüyor. Biz istiyoruz ki bizden ucuza çıkıyorsa halkımız ucuz yesin, pahalı olduğunda da halkımız pahalı yesin. Çiftçinin eline bir şey geçmiyor. Çiftçiden ucuza çıkıp, halkımızın pahalı yemesi hiç hoş bir durum değil” ifadelerini kullandı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş