İnegöllüler ‘el değirmeni’nden vazgeçemiyor

Yayınlama: 19.09.2023
167
A+
A-

Ülkemizde uzun yıllar önce hemen hemen herkes tarafından kullanılan el değirmenine ilgi her geçen gün azalırken, İnegöl’de ise bazı kırsal mahallelerde el değirmeni ile bulgur öğütme işlemi devam ediyor. İnegöl’de el değirmeninin son kullanıcılarından biri ise 78 yaşındaki Sevim nine oldu. Sevim nine, bulgurun el değirmeninde öğütülmesi ile tadının daha da farklılaştığını ifade etti.

Ülke genelinde el değirmenin olan ilgi her geçen gün azalırken, ilçemizde ise bazı kırsal mahallelerde el değirmeni ile bulgur öğütme işlemi devam ediyor.

Günümüzde orta yaştaki vatandaşların dahi hemen hemen hiç kullanmadığı el değirmeni, yaşlıların elinde hayatını sürdürüyor.






İnegöl’e bağlı kırsal Gündüzlü Mahallesi’nde ikamet eden 78 yaşındaki Sevim Özdemir, el değirmeninin son kullanıcılarından biri olarak bulgur öğütmeye devam ediyor.

 ESKİDEN HERKES KULLANIRDI

El değirmeni kullanımının eskiden çok daha fazla olduğunu belirten Özdemir, şu ifadeleri kullandı:

“Bizim zamanımızda herkes kullanırdı el değirmenini, El değirmeni olmayanlar da komşusundan, akrabasından el değirmenini alıp, işini görürdü. Tabi yıllar geçti şimdi köylerde bile artık çok az kullanılıyor. Köylerde birkaç insan kullanıyorsa kullanıyor, yoksa da kimse kullanmıyor. Bende eskisi gibi çok kullanmıyorum ama bulgur için kullanıyorum yine”

 EL DEĞİRMENİ İLE ÖĞÜTÜLEN BULGURUN TADI FARKLI OLUYOR

Bulgurun artık daha kolay ulaşılabilir olduğunu ve insanlara el değirmeninin zahmetli geldiğini belirten Sevim nine,

“Eskiden herkes emek verirdi. Şimdi insanlara el değirmeni kullanmak zor geliyor. Hemen parasını verip alabiliyor. Yani daha kolay ulaşıyor. Bundan dolayı el değirmeni eskisi kadar kullanılmıyor. Ama el değirmeni ile öğütülen bulgurun tadı da farklı oluyor” ifadelerini kullandı.

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş