SÜTCÜ VATANDAŞLAR UYARDI ARAÇ KİRALAYACAKLAR DİKKAT!

İnegöl Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Şükrü Sütcü, Ramazan Bayramı nedeni ile araç kiralayacak olan vatandaşlara uyarılarda bulundu. Sütcü, kiralama sözleşmesini okumadan araç kiralamamayı ve boş senede imza atılmaması konusunda vatandaşları uyardı.

Yayınlama: 22.06.2017
636
A+
A-

İnegöl Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Şükrü Sütcü, Ramazan Bayramı nedeni ile araç kiralayacak olan İnegöllü vatandaşlara uyarılarda bulundu.

 

Araç kiralayan vatandaşların mağdur olabileceklerini ifade eden Sütcü, “ayramın yaklaşması ve yaz aylarının gelmesi nedeniyle bir arkadaşım araç kiralama işlemi sonucu mağdur olduğunu ve icraya verildiğini açıklayınca, herkesin her şeyi bilmesinin imkansız olduğunu, araştırma için herkesin zamanının bulunamayacağını düşünerek internette araştırmaya başladım. Araştırma sonucunda öğrenmemiz gereken çok şeylerin olduğunu, amatörce hareket ettiğimizi, ancak her şeyin amatörlüğü kabul etmediğini bunların başında da araç kiralama işlemlerinin olduğunu öğrendim. Ülkemizde araç kiralama işlemi hızla kendini gösterirken, ilçemizde de yoğunlaşmaya başladığından mağduriyetlerin de buna paralel olarak artacağını düşünerek elde ettiğim bilgileri sizlerle paylaşmaya karar verdim” dedi.






 

KİRALAMA SÖZLEŞMESİNİ DİKKATLİ OKUYUN

Araç kiralarken vatandaşların arabanın dış görünüşüne yanılmamasını isteyen Sütcü, “Bu nedenle motor kaputunu ve bagaj kapağını açarak kısa bir kontrol yaptıktan sonra stepne, ilk yardım malzemesi gibi ekipmanların tam ve eksizsiz olduğundan emin olun ve kaportada bir hasar var ise sözleşmeye eklettirin, fotoğrafını çekin, kiralama makbuzu isteyin ve makbuzu alın. Mümkünse bir test sürüşüne çıkarak aracı çalışır şekilde teslim alın. Firmanın sabit adresi ve telefonu ile sürekli hizmet verip vermediğini, herhangi bir yol yardım hizmeti veren şirket ile anlaşması olup olmadığını kontrol edin. Araç kiralama sözleşmesini imzalamadan önce zorunlu trafik sigortası ile kaskosunun olup olmadığını kontrol edin. Çünkü aracı kiralamış olsanız bile araç sigortasının olup olmadığının kontrol etmek sizin yükümlüğünüzdedir. Araç kiralama sözleşmesi, araçlarını kiralayan firmanın ve araç kiralamak isteyen müşterinin taahhütlerini ve araç kiralama şartlarını kapsamalıdır. Sözleşmenin tüm detayları etraflıca okunarak incelendikten sonra imzalanmalıdır. Kiralama sözleşmesini dikkatli okuyun ve aklınıza yatmayan maddeler varsa sormaktan çekinmeyin, yardımcı olmuyorsa kiralamayın. Sözleşmede tüm detaylar açıklanmalı. Örneğin kiralanan aracın ne kadar süreyle kiralayan kişide kalacağı, ne zaman teslim edileceği, teslimatın gecikmesi durumunda uygulanacak ceza net olarak açıklanmalı ve araç ekipmanları sözleşmeye eklenmeli. Ekipmanların çalışır durumda teslim edildiği ile sözleşmenin başladığı andan itibaren tüm trafik cezalarının kiracıya ait olduğu sözleşme içerisinde yer almalıdır” diye konuştu.

 

BOŞ SENET İMZALAMAYIN

Aracı mutlaka yasal firmalardan kiralanması gerektiğini belirten Başkan Şükrü Sütcü, “Kimlik bilgileriniz  isteniyor ise, ‘Bu kimlik bilgileri sadece araç kiralama sözleşmesi içindir’ diye yazarak paraf edin. Boş senet imzalamayın. Eğer bir senet imzalayacaksanız da, bu senede ait teminat konusunun araç kiralama olduğunun ve hangi şartlarda geçerli olacağının açık biçimde belirtilmesine dikkat edin. Senedin arkasına ‘İş bu senet … oto kiralama şirketinden kiralanan … plakalı aracın teminatı mukabilinde verilmiştir’ şeklinde not düşmeyi unutmayın. Asla kredi kartı bilgilerinizi vermeyin. Aracı teslim alırken yakıtın seviyesini de tutanağa yazdırmalısınız, Kiralık araç firmaları araçları müşterinin kullanımına sunarken aracın yakıt deposunu çeyrek, yarım yada tam doldurarak müşteriye teslim edeceğinden kontrolü yapmazsanız veya sözleşmeye yazdırmazsanız depoyu doldurmak zorunda kalabilirsiniz. Kaza veya olağandışı durumlarda araç kiralama şirketi görevlilerine ulaşabilmek için çalışanların en az ikisinin cep telefonunu alınız. Araç kullanırken de bazı konulara dikkat edilmesi gerekiyor. Öncelikle aracı park ettiğinizde ruhsatı yanınıza almayı ihmal etmeyin. Ruhsat içindeyken araç çalınırsa, araç sigorta kapsamında bile olsa zararı siz tazmin etmek zorundasınız. Aynı şekilde ruhsat arabada iken anahtarı park maksadıyla farklı bir kişiye verdiğinizde de araç çalındığında yine siz sorumlu olursunuz. Her ne kadar araç kiralama işlemi tüketici işlemi olarak kabul edilmese de 6502 Sayılı Kanunun 1. Maddesinde açıklanan amaca hizmet ederek sizlere yardımcı olmaya çalışırken, tüm halkımızın Ramazan Bayramını en içten dileklerimizle kutlarım” şeklinde konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş