Türkiye’de ilk kez İnegöl’de gerçek enkazda arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirildi

İnegöl’de Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında Türkiye’de genelinde ilk kez gerçek bina enkazında arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirildi.

Yayınlama: 14.08.2021
672
A+
A-

İnegöl Belediyesi ve İnegöl Doğal Afetler Arama Kurtarma (İNDAK) tarafından Deprem Haftası nedeni ile gerçek bina enkazında arama kurtarma çalışmaları gerçekleştirildi.

 

Arama kurtarma faaliyetleri öncesinde açıklamalarda bulunan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, şu ifadeleri kullandı:






 

“Bugün şehrimizde çok önemli bir tatbikatı gerçekleştiriyoruz. Tatbikatlar biraz daha farkındalık oluşturmak üzere önceden hazırlanarak gerçekleştirilir. Burada doğala özdeş bir tatbikat yapıyoruz. Bildiğiniz gibi ülkemizde 22 yıl önce 17 Ağustos depremini yaşadık ve pek çok vatandaşımızı kaybettik. Ben tüm vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Afetlerle ne kadar yüzleşebilirsek ne kadar eksiklerimizi giderebilirsek, ne kadar bu konuda vatandaşımızın bilincini, eğitimini artırabilirsek, o kadar mücadelede başarılı olmuş olacağız. Burada meydanda artık depremsellik problemi olan bir yapıyı, daha önce İNDAK ekiplerimizle görüşerek burayı özellikle bekletmiştik. İçerideki esnaf arkadaşlarımızın buradan ayrılmasından sonra, deprem haftasına da denk getirecek şekilde bu farkındalık adına beklettik binayı. Bugün içeriye cansız mankenler yerleştirerek binayı da üzerine yıkarak, sonrasında gönüllü ekibimiz İNDAK’ın çalışması neticesinde gerçeğe özdeş bir kurtarma çalışması gerçekleştirilecek”

 

Daha sonra açıklamalarda bulunan İlçe Kaymakamı Eren Arslan;

 

“Doğal afetler, beklenmedik olaylar dünyada son yıllarda artarak ve maliyeti de artarak, can kayıplarına sebebiyet vererek, hayatımızın bir parçası halinde geldi. Bazı afetlerden kaçınmak bizim elimizde değil. Depremi durduracak bir gücümüz yok. Ama depremden korunmak, depremin zararlarına karşı alınacak tedbirler ve depreme dayanıklı yapılar yapmak bizim elimizde. Bu nedenle deprem olsun, yangın olsun, sel olsun bu afetlere her daim toplum olarak hazırlıklı olmalıyız. Bugün burada yapılan çalışmada da, bina içerisinde mankenler yerleştirilerek bizler içinde yaşıyormuşuz gibi koyarak yıkım meydana geldiğinde nasıl hayatta kalabilir veya nasıl kurtarılabilir, bunun birebir canlı tatbikatını yapacaklar” dedi.

 

Konuşmaların ardından arama tatbikat başladı. Gerçeği aratmayan tatbikatta 70 arama kurtarma gönüllüsü katıldı.

 

Yıkılan binanın içerisine mankenler yerleştirilirken, sonrasında iş aracı ile tekrar binada yıkım gerçekleşti. İNDAK ekipleri önce arama kurtarma köpeği ile enkazda çalışma gerçekleştirdi. Ardından enkazdaki beton yığınını arama kurtarma araçları ile birbirinden ayıran İNDAK ekibi, beton yığının içinden çıkardıkları mankenleri sedye ile ambulansa taşıdı.

 

Yaklaşık 1 saat süren tatbikatı çevredeki vatandaşlar da ilgi ile izledi.

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş