Tayvanlılar mobilya müzesini inceledi

Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan “İnegöl Mobilya ve Ağaç İşçiliği Sanayi Müzesi” henüz açılışını gerçekleştirmemiş olmasına rağmen yurt içi ve yurt dışı ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Yayınlama: 13.10.2014
941
A+
A-

Türkiye Ormancılar Derneği ile Merkezi Kaliforniya’da bulunan uluslararası “Dünya Ahşap Kültür Derneği” (Internatıonal Wood Culture Society) İnegöl Mobilya Müzesini ziyarette bulundular. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında temeli atılan ve Kasım ayı sonlarında açılışı beklenen Mobilya ve Ağaç İşçiliği Sanayi Müzesi ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.

 

KENT MÜZESİ ZAMANINDA BİRÇOK MOBİLYA MATERYALİ TOPLANMIŞTI






Gerçekleşen ziyaretle ilgili bilgi veren İnegöl Kent Müzesi ve Mobilya Müzesi Koordinatörü Nedim Bayram, “Kent Müzesi çalışmalarına başladığımız 2005 yılından 2009 yılında açılışını yaptığımız zamana kadar birçok materyal toplamıştık. Bu materyallerden bir kısmı da mobilyacılıkla ilgili idi. 1,5-2 sene önce de Belediye Başkanımız Alinur Aktaş’la yaptığımız istişareler neticesinde sektör müzesi olarak Mobilya ve Ağaç İşleri Sanayi Müzesi kurulması ile ilgili çalışmaların başlamasına karar vermiştik” dedi.

 

TÜRKİYE’DE “DÜNYA AHŞAP GÜNÜ” KUTLAMASI

Mobilya ve Ağaç İşçiliği Sanayi Müzesi’nin 2013’ün Kasım ayında temelinin atıldığını belirten Bayram, “Dünya Ahşap Kültür Derneği Tayvan temsilcileri, Türkiye’de kurulan ilk derneklerden biri olan Ormancılar Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri ile beraber bizleri ziyaret etti. Söz konusu dernek dünyada ahşapla ilgili 60-70 ülkede temsilciliği olan bir sivil toplum kuruluşu. Her sene 21 Mart’ta “Dünya Ahşap Günü” adıyla bir gün kutlanmakta. Söz konusu kuruluş bunun ilkini Tanzanya, ikincisini Çin, üçüncüsünü de ülkemizde gerçekleştirme arzularında’” şeklinde konuştu.

 

60’TAN FAZLA ÜLKEDEN ZİYARETÇİ

Nedim Bayram, Eskişehir’de yapılması planlanan ve 60 ülkeden gelecek 300’ü aşkın katılımcının beklendiği etkinlikte, İnegöl Mobilya Müzesi ve İnegöl Kent Müzesini, bu gezi güzergâhına dâhil etmeyi arzuladıklarını belirtti. Bayram böylelikle, mobilyaya geçiş sürecinin kronolojik olarak anlatıldığı Mobilya Müzesini 60’dan fazla ülkeden gelecek ziyaretçilere de anlatma imkânı bulacaklarını kaydetti.

 

İNEGÖL’Ü DE DAVET ETTİLER

İncelemelerde bulunan heyetinde böyle bir müzeyi ilk defa gördüklerini söylediklerini belirten Bayram; “İnşallah 21 Mart 2015’de Eskişehir’de yapılması muhtemel “Dünya Ahşap Günü” şayet olursa, bizleri de davet ediyorlar. Dolayısıyla İnegöl Belediyemizin çabaları ile oluşan bu müzemiz, öncelikle kendini ülkemizde ve dünyada yeniden tanıtmış ve reklamını yapmış olacak” dedi. Bayram son olarak, “Müzemizin oluşmasıyla ilgili çalışan ne kadar gönüllü kardeşimiz, ağabeyimiz ve belediye personelimiz varsa Belediye Başkanımız Sayın Alinur Aktaş adına onlara buradan tekrar teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

ÜLKEMİZ BİR KÖPRÜDÜR

Ziyarette bulunan heyet içerisinde yer alan Türkiye Ormancılar Derneği ikinci Başkanı A. Hüsrev Özkara ise, “21 Mart 2015 yılında Dünya Ahşap Günü etkinliği düzenleyeceğiz. 21 Mart aynı zamanda Dünya Ormancılık Haftasıdır. Dolayısıyla bu talebi bize getiren “IWCS” organizasyonu dünyada Tanzanya ve Çin’de Dünya Ahşap Günü etkinliğini kutlamış ve 3’üncüsünü de ülkemizde kutlamaya karar vermiştir. Ülkemiz biliyorsunuz bir köprü. Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayan ve coğrafik anlamda da on bin yıllık bir Anadolu medeniyetinin yaşandığı yer ve önemli bir geçiş noktası. Bu açıdan böyle bir çalışmada ülkemize öncelik tanıyarak, önümüzdeki 2015 yılı kutlamalarının da Türkiye’de yapılmasını düşünmüşler” dedi. Ülkemizde ahşabın çok zengin bir kullanım alanı olduğunu ve on bin yıllık medeniyetin ülkemizde geldiği noktayı kendilerine belli odak noktalarından hareketle en kısa sürede anlatabileceklerini ileten, Özkara, İnegöl’de bulunma nedenlerini ise, İnegöl’ün ülkemizdeki mobilya sektöründe şu anda çok önemli bir yere sahip olması ve bu konuda oynadığı başrol olarak ifade etti.

 

DAHA ÖNCE HİÇ GÖRMEDİK

Merkezi Amerika, Kaliforniya’da olup, Çin ve Tayvan’da şubeleri bulunan uluslararası “Dünya Ahşap Kültür Derneği” (Internatıonal Wood Culture Society) Tayvan heyetinden açıklama yapan Charlotte CH Lee, “Sayın Belediyemize öncelikle çok teşekkür ediyoruz. Burada olmaktan ciddi onur duyuyoruz ve bu kabulü sağladığınız için sizlere çok teşekkür ediyoruz. Çünkü bu mekân hakikaten bizi çok etkiledi. Buna benzer bir dizaynda bir müzeyi daha önce hiç görmemiştik. Bu manada İnegöl’ün gücünü bu şekilde daha iyi algılayabildik. Burada olmaktan çok mutluyuz” dedi.

 

KATILIMCILARIMIZI MUHAKKAK MÜZEYE GETİRMEK İSTİYORUZ

Mobilya Müzesi’nin mobilya tarihini çok iyi anlattığını belirten Lee, “Müze, çok uzun süreler öncesinden, 15. yüzyıldan başlayarak bu güne kadar mobilyanın, ağaç işleri, orman ürünleri sektörünün gelişimini çok güzel özetleyen bir çalışma. Türkiye’de yapacağımız etkinlik için katılımcıları yurt dışından ya da yurt içinden muhakkak buraya getirmek, bu müzeyi göstermek istiyoruz” açıklamalarında bulundu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş