GARDAŞLIK BÖYLE Mİ OLUR?

Son günlerde sıkça gündeme gelen; “Suriyelilere Vatandaşlık” konusunu, ilçemizde bulunan Suriyeli Türkmen Yusuf Ailesi’ne sorduk. Vatandaşlık konusunun gündeme gelmesi ile sosyal medya üzerinden Suriyelilere karşı sürekli olumsuz cümleler kurulduğunu belirten Türkmen Ailenin Annesi Nuha Yusuf, ‘İnternette bizim için, “ülkelerine faydaları yok, bize de faydası olmaz bunların’ diyorlar. Biz bunları duydukça çok üzülüyoruz. Gardaşlık böyle mi olur?” dedi.

Yayınlama: 10.07.2016
1.340
A+
A-

Ülkemizde sıkça ulusal basına yansıyan konulardan biri olan Suriyelilere vatandaşlık konusunu, Mesudiye Mahallesi’nde ikamet eden Suriyeli Türkmen Yusuf Ailesi’ne sorduk.

 

SINIRLAR ÇİZİLİNCE BİZ ORADA KALMIŞIZ






İlk olarak evin babası olan Muhammed Yusuf, insanların kendilerine yardım etmesinden dolayı memnun olduklarını belirterek, “Allah bu devletin vatandaşından razı olsun geldik bize iş verdiler, aş verdiler. Allah hepsinden razı olsun bir sıkıntımız olmadı. Biz Suriyeli Türkmenler olarak buraya geldiğimiz için çok mutluyuz. Tabi burası bizim ata toprağımız. Bu sınırlar çizilince biz orada kalmışız. Bizim dedelerimiz hep buralarda kalmış. Çanakkale’de şehit düşmüşler” dedi.

 

BİZ YAHUDİ DEĞİL ELHAMDÜLİLLAH MÜSLÜMANIZ

Vatandaşlık konusuna değinen baba Yusuf, “Televizyonlarda bu günlerde çok söylüyorlar. Bizim dayılarımız zaten buradaydı. Ama biz orada kalmışız. Bize bazen ters gözle bakıyorlar. Suriyeli dediğiniz de bazen insanlar ters davranıyor. Herkes değil ama bize kötü davranan insanlar da var. Bazen çocuklar eve gelip bizi Suriyeli diye dövüyorlar diyor. Biz İsrail’den değil Suriye’den geldik. Biz Yahudi değil Elhamdülillah Müslümanız. Biz sonuçta burada misafiriz. Ama 1 yıl, ama 2 yıl, ama 5 yıl sonra belki de gideceğiz. Şimdi vatandaşlık olduğunda biraz daha farklı durumlar oluyor. Tabi ki bizler de vatandaşlık istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

ALLAH HEPSİNDEN RAZI OLSUN

Türk insanının kendilerine çok yardım ettiğini belirten Evin annesi Nufa Yusuf, “Biz buraya geldiğimizde bizlere sağ olsunlar çok yardım ettiler. Evimizi dizdiler, her şeyimizde bize yardımcı oldular. Her gün gelip bizim sorunumuz olup olmadığını soruyorlar. Allah hepsinden razı olsun” dedi.

 

VATANDAŞ OLMAK İSTİYORUZ

Son günlerde konuşulan ve ülke gündeminde de kendine sıkça yer bulan “Suriyelilere vatandaşlık” konusu hakkında açıklamalarda bulunan Nufa Yusuf, “Bizim güzel memleketimizde savaş biteceğe benzemiyor. Türk kimliğini almak istiyoruz” dedi.

 

BÜTÜN SURİYELİLER KÖTÜ DEĞİL

Türk vatandaşların bazı yaşanan olaylardan dolayı Suriyelilere Türk vatandaşlığı verilmesi konusunda çekinceli olduğunun söylenilmesi üzerine Nufa Yusuf, “Her insan iyi olamaz. Kötü insan da olur iyi insan da olur. Şimdi bu vatan üzerinde yaşayan herkes iyi mi? Suriyelilerin de hem iyisi hem de kötüsü olabilir. Şimdi geçenlerde bir ev kiralamak istedik. Kiralık eve bakarken bir kadın geldi o gösterdi evi bize. Sonra bizim Suriyeli olduğumuzu öğrenince ev sahibinin numarasını bize vermedi. Siz Suriyelisiniz size evi vermez dedi. Biz Suriyeli Türkmeniz biz kardeşiz dedik ama bizi öteledi. Yani şimdi bu kadın bize bunu yapınca bütün İnegöllüler kötü mü olur? Olmaz tabi ki… İşte bütün Suriyeliler de kötü değil” dedi.

 

DEDELERİ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNDEN

Çanakkale’de yatan dedeleri olduklarını belirten Nufa Yusuf, “Dedemizin dedesinin mezarı var Çanakkale’de. Burası bizim ata topraklarımız. Biz elbette buranın vatandaşı olmak isteriz. Sonuçta biz Suriyeli Türkmeniz” dedi.

 

GARDEŞLİK BÖYLE Mİ OLUR?

Kendilerinin Türkiye’de istenmediklerinin, internet üzerinden de bazı şeyleri okuduklarını belirten Nufa Yusuf, “Bizi istemeyenler var bu ülkede. İnternette bizim için ülkelerine faydaları yok, bize de faydası olmaz bunların diyorlar. Biz bunları duydukça çok üzülüyoruz. Gardaşlık böyle mi olur?” ifadelerini kullandı.

 

DEVLETİMİZDEN ALLAH RAZI OLSUN

Nufa Yusuf, son olarak şu ifadeleri kullandı: “Devletimizden Allah razı olsun. Biz buraya geldik bize yardım etti. Şimdi çalışıyoruz ve kendimize bakabiliyoruz. Allah devletimizin başına bela göstermesin”

 

ASKERLİĞİMİ YAPAR GURUR DUYARIM

Evin 19 yaşındaki genci Faruk Yusuf’a, vatandaşlık verilmesi ile beraber 20 yaşında asker olacağının hatırlatılması üzerine, “Vallahi ben askerliğimi yapar, ve bu ülkede askerlik yaptığım için gurur duyarım. Ben bu ülkenin, bu ülkenin tarihinin hayranıyım. Askerliğimi de burada yapmak istiyorum. Biz oradaki devletin yüzünden perişan olduk. Ama ata topraklarımızdaki düzen çok farklı. Yani biz yabancılık çekmedik burada hiç” dedi.

 

ATALARIMIN ÜLKESİNİN VATANDAŞI OLMAK İSTERİM

Vatandaşlıkla ilgili açıklamalarda bulunan 19 yaşındaki Türkmen genç, “Biz internetten görüyoruz. Bazı Suriyelilerin yaptıkları bazı şeyler nedeni ile insanlar farklı bakıyor. Beş parmağın beşi de aynı değil. İyisi de var kötüsü de var. Ben tabi ki atalarımın ülkesinin vatandaşı olmak isterim. Allah devletimizden razı olsun. Allah devletimize yardım etsin” dedi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş