Kadınların şenliği başladı

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen 1. Kadın Girişimciler Şenliği, Hikmet Şahin Kültürpark’ı girişinde düzenlenen törenle hayata geçirildi.

Yayınlama: 03.06.2016
955
A+
A-

 

İTSO Kadın Girişimciler Kurulu tarafından kadınların iş hayatına ve girişimciliğe kazandırılması dolayısıyla düzenlenen 1. Kadın Girişimciler Şenliği, protokol üyelerinin katılımı ile açıldı. Dün saat 11.00’da düzenlenen program halk oyunları gösterileri ile start aldı.

 






“SEN DE YAPABİLİRSİN”

Programın açılış konuşmasını yapan İTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Müfide Karaduman, “Kadın Girişimciler Kurulu olarak çalışma hayatında iş gücüne katılan kadın sayısının arttırılması ile sosyal yaşamda var olmaları ve bürokraside, siyasette, sivil toplum kuruluşlarında daha fazla yer bulmaları için çalışmalar yapmaktayız. Bugün yapılan bu etkinlik de bunlardan bir tanesidir. Bugün burada iş hayatında mücadele veren kadınlarımıza yaptıkları işleri tanıtma fırsatı sunmak istedik. Ayrıca girişimci olmak isteyen kadınlarımıza ve gençlerimize ‘Sen de yapabilirsin’ mesajı vermek istedik. Toplumumuzda gerek kendi işinde gerekse ücretli çalışan kadın sayımız 5,5 milyon civarında olup dünyada kadın istihdamında 128 ülke arasında 123. ülke olarak utanılacak durumdayız. Hâlbuki kadın isterse her türlü zorluğun üstesinden gelir. Yeter ki birazcık imkân sunulsun. Anadolu kadını bağ bahçe ve tarla işleri ile birlikte hayvancılık, ev işi, çocuk bakımı, yaşlı bakımı gibi birçok ağır ve birçok kişinin kaldıramayacağı ve taşıyamayacağı kadar çok görevleri olmakla birlikte sosyal haklardan yoksundur ve toplumda hak ettiği yerde değildir. Anadolu kadını hem çocuk büyütür hem de kariyer yapar. Çalışma hayatında var olur. Yeter ki önüne engeller konmasın” dedi.

 

YOL GÖSTERİCİ OLMAYA DEVAM EDİYORUZ

Karaduman, “Son yıllardaki yönetmelikler yeni girişimcileri desteklese de uygulamadaki zorluklar nedeniyle tam başarıya ulaşamamakta, ekonomik hayata yeni girişimciler katamamaktadır. Ayrıca iş hayatında ücretle çalışan kadınlar da uzun doğum izinleri sebebiyle iş hayatında işveren tarafından tercih sebebi olmamaktadır. Toplumun yarısını oluşturan kadınlarımızın sosyal ve siyasi yaşam içerisinde aldıkları payı arttırmaları ve hak ettikleri itibara kavuşmaları hepimizin sorumluluğudur. Biz Kadın Girişimciler Kurulu üyesi iş sahibi kadınlar olarak yol gösterici olmaya devam ediyoruz. Biz başardık, siz de başarabilirsiniz mesajını vermeye çalışıyoruz. Kadınlarımızın iş hayatına gerek girişimci gerekse ücretli çalışan olarak katılması ailenin yaşam standardını değiştirdiği gibi kadının kimliğini, özgüvenini, sosyal statüsünü de yükseltmektedir. Kadınlarımızın her alanda daha fazla yer bulması dilek ve temennisiyle bugün taptığımız alışveriş şenliği ile kadınlarımızın ürettikleri ve sattıkları ürünlerinin tanıtma fırsatı bulmalarını ve bol satışlar yapmalarını gönülden diliyorum” ifadelerini kullanarak destek veren herkese teşekkür etti.

 

9. BÜYÜK EKONOMİ OLMANIN YOLU…

İTSO Başkanı Metin Anıl, “Her konuşmamızda Türkiye’nin dünyada 17. büyük ekonomi olduğunu gururla ifade ediyoruz. Türkiye’nin 2023’e kadar dünyanın ilk 10 ekonomisi içerisinde girmesi gibi bir hedefimiz var. Türkiye’nin petrolü yok, toprak altı zenginlikleri de yok. Türkiye’nin toprak üstü zenginlikleri var. Bu zenginliğin en önemli nüvesi girişimcilik, Türk insanının yatırımcı, girişimci ruhu… Yeterli mi, değil. Neden değil? Ülkemizin 80 milyon nüfusu var ve genç bir nüfusa sahibiz. Bu nüfusun yarısı çocuk veya öğrenim gören kesim. Yarısı 40 milyon. Bu 40 milyonun yarısı da emekli dul, yetim, emekli maaşıyla geçinen kesim. Geriye kalan 20 milyonun 10 milyonu erkek, 10 milyonu bayan. Bu 10 milyon bayanın arasında aktif çalışıp ekonomiye katkı koyan yüzde 25. Ortaya şu çıkıyor. 80 milyon nüfuslu ülkede 12,5 milyon insan çalışıp üretiyor ve ülkeyi kalkındırmaya, dünyanın 10 büyük ekonomisi içerisine sokmaya çalışıyor. Girişimci, yatırımcı ve müteşebbis sayısını artırmaktan başka çaremiz yok. Eğer 10 büyük ekonomi içerisine girmek istiyorsak girişimci sayımızı artırmak zorundayız. Özellikle kadın girişimci sayımızı artırmak zorundayız. Türkiye’deki 100 girişimciden 92’si erkek. Bayan sayısını artırmak zorundayız. Kadının ekonomiye koyduğu katma değer sayısını artırmak zorundayız. Dünyada 20 tane girişimci sayısı en yüksek olan ülke var. Bunların 20’si de zengin. Ülkemizin kalkınması adına hiçbir yatırım yapmadan Almanya kadar verimliliğimizi artırır Kore kadar iş yaşamına kadın katkısı koyarsak dünyanın 9. büyük ekonomisi oluyoruz. Bukadar basit. Hiçbir yatırım ve hiçbir katkı koymadan… Biz İTSO olarak kadın girişimcilerimizden çok memnunuz. Fevkalade üretkenler ve sayıları her geçen gün artıyor. Bugün ilkini yaptığımız Kadın Girişimciler Şenliği belki amacına ulaşamayabilir ama gelecekte daha iyilerini yapma, girişimci sayımızı artırma adına bir motivasyon sağlayacaktır. Bu girişimin, şenliğin hazırlanma aşamasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

FARKINDALIK AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ BİR ORGANİZASYON

Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “Kadınların istihdama ve iş hayatına katılımı çok önemli. Bu sayıyı artırmak lazım. Kadının elinin değdiği her yerde başarı ortaya çıkıyor, daha itinalı bir ortam ortaya çıkıyor. İnegöl Belediye Başkanı olarak bu konuda çok rahatım. 2004 senesinde İnegöl Belediyesi’nin 24 tane bayan çalışanı varmış. Bugün İnegöl Belediyesinin 95 tane bayan çalışanı var. İnegöl tarihinde ilk defa başkan yardımcısı başkan benim dönemimde gerçekleşti. Rakamlarla alakalı bazı bilgiler verildi ama bu 8-10 yıl öncesine ait rakamlar. Türkiye’de bu konuda ciddi bir artış var. Bayanların bu işe teşvikleri çok iyi. Düne kadar kız çocukları okumaz denilen bir ortamdan bugün kampanyalar düzenlenen ve okumalarıyla alakalı, eğitim öğretime katılmalarıyla alakalı her türlü aktivite yapılıyor. Okuyup kazandıkları bilgiler doğrultusunda belirli ürünleri ortaya koyan bayanlarımız ürünlerini sergiliyorlar. Emeği geçenleri kutluyorum. Farkındalık oluşturmak için çok önemli bir organizasyon” ifadelerini kullandı.

 

KADIN HAKLARINI İLERİYE TAŞIMAK MECBURİYETİNDEYİZ

Son olarak kürsüye çıkan Kaymakam Ali Akça ise, “Güzel bir organizasyonda bir aradayız. İTSO Kadın Girişimcileri grubunun misafiriyiz. Bizleri yaradan Cenab-ı Allah Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor; ‘Ey insanlar, biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık. Tanışasınız diye sizi boylara, kabilelere ayırdık.’ Hayatın yaratılışında erkek ve dişi beraber zikrediliyor. Neticede hayat dediğimiz süreç meşakkatli, sıkıntılı, zorlu bir süreç. Bu zorlukları, sıkıntıları, meşakkatleri kadın ve erkek beraber omuzlamalı. Neticesinde ortaya çıkan refahı da mutluluğu da zenginliği de onurlarına yaraşır şekilde hak ettikleri miktarda beraber paylaşmalı. Bugün dünyaya baktığımızda özellikle kadılarımı aleyhinde bazı durumların olduğu da bir gerçektir. Biz bunları gidermek için gayret göstermek mecburiyetindeyiz. Çok şükür bugün düne göre çok iyi durumdayız. Eskiden biz eğitim hayatında özellikle kız çocuklarının okutulup okutulmamasıyla alakalı kararsızlıklar içerisinde olan anne-babaların varlığını biliyoruz. Kızları okula göndermezlerdi, biz onları ikna etmeye çalışırdık. Kadın haklarıyla alakalı dünyadaki sürece baktığımızda seçme hakkının, seçilme hakkının kadınlara yönelik tanınmasında erkeklerin lehinde, kadınların aleyhinde durumlar vardı. Bunlar artık bugün tartışılmıyor. Bu dünyada da aynen böyleydi ama kat ettiğimiz mesafe yeterli değildir, daha da ileriye taşınmak mecburiyetindeyiz” açıklamalarında bulundu.

 

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek girişimcilerin sergileri gezilip incelendi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş