Esnafın zararı 350 bin TL

İnegöl Belediyesi yeni yılın ilk meclis toplantısını dün gerçekleştirdi. Yoğun bir gündemle toplanan mecliste MER-PA’da yaşanan felaket ele alındı. Mecliste yapılan görüşmelerde; İnegöl’de son 30 yıl içerisindeki en yoğun kar yağışı yaşandığı ve kar yağışının aralıksız 41 saat sürdüğünü ifade eden Başkan Alinur Aktaş, Esnafın zararının tahmini 300-350 bin TL civarında olduğunu söyledi.

Yayınlama: 08.01.2015
793
A+
A-

İnegöl Belediyesi Ocak ayı Meclis Toplantısı dün Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya MHP grubundan Meclis Üyesi Hakan Ergül yurtdışında olduğu için, AK Parti grubundan Meclis Üyesi Selahattin Külcü ise Deydinler Mahallesi’nde yaşanan çatı çökmesi olayı nedeniyle katılamadı.

 

KÜLTÜRPARK’TAKİ YERLER BÜYÜKŞEHRE DEVROLDU






Meclis, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından hazırlanan 9 gündem ve 3 takrir maddesinin görüşülerek oy birliği ile imar komisyonuna havale edilmesi ile start aldı. Turgutalp Mahallesi’nde mezarlık ve yol arasında gerçekleştirilmesi düşünülen çalışmaların komisyona havalesi, bölgede yaşanan kazaların göze alınması ve çalışmaların yeni sıkıntılara mahal vermemesi için yeniden gözden geçirilmek üzere oy birliği ile ertelendi. Edebey Mahallesi’nde bulunan bir arsanın 10 yıl müddetle İnegöl Gençlergücü Spor Kulübü’ne tahsis edilmesi ve Kıran Mahallesi’nde bulunan bir arsanın da 10 yıl müddetle Anadolu Gençlik Derneği İnegöl Şubesi’ne tahsis edilmesi maddeleri oy birliği ile kabul edildi. Kültürpark içerisinde bulunan Hatıra Çay Bahçesi’nin 10 yıl süre ile kira ihalesine çıkarılmasına oy birliği ile karar verildi. Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 1 Ocak itibariyle Kültürparkta bulunan yerlerin Büyükşehir Belediyesine devrolduğunu ve şuan Hatıra Çay Bahçesinin sözleşmesinin sona erdiğini belirterek bu yüzden ihale kararı aldıklarını belirtti.

 

SGK BİNASI 10 YILLIĞINA TAHSİS EDİLDİ

Alanyurt’ta bulunan SGK Binası’nın devri konusu görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Binanın 380 bin TL ücret ile 10 yıllığına tahsis edildiği belirtildi. Eski hastanenin yeri ile alakalı da aynı uygulamanın yapılacağı Belediye Başkanı Alinur Aktaş tarafından ifade edildi.

 

İKİ KOMİSYONDA SEÇİM YAPILDI

AK Parti Belediye Meclis Üyesi Osman Çiçek’in Kültür Sanat Komisyonuna seçilmesi oy birliği ile kabul edilirken Denetim Komisyonuna ise Berat Ertoğuz, Selahattin Külcü, Hakkı Baydar, Serap Aytemur ve Hasan Fehmi Sarı seçildi.

 

ZARAR 350 BİN TL

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “İnşallah Allah bize böyle sıkıntılar vermez. Şuan çok ciddi sıkıntılar var. İnegöl’de bazı şirketler üretimlerini durdurdular, çatıları çökenler veya çökme tehlikesi yaşayanlar var. Ahır çökmesi sonucunda telef olan hayvanlar var. Yüksekokul atölyelerinde de bir miktar çökmeler oldu. Hepsine yetişmeye çalışıyoruz. Dün akşam çok ilginç olaylar yaşadık, yolları açıyoruz kısa sürede tekrar kapanıyor. Ekipman noktasında ne kadar çoğaltırsanız çoğaltın açtıktan kısa süre sonra tekrar kapanıyor. Acil durumda olanlarla alakalı biraz daha müdahil olmaya çalışıyoruz. Dışarıdan da ekip kiraladığımız için bu noktada hareket ediyoruz. MER-PA bizim genel pazarımız. O alan Perşembe günü karışık pazar, Cuma günleri tuhafiye, Cumartesi günleri oto pazarı ve Pazar günleri de farklı şekillerde kullanılıyor. Kurban kesim yeri, tarım fuarı olarak da kullanıyoruz. Bundan 7,5 yıl önce şu anki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelik tarafından açılışı gerçekleştirildi. O gün tamamen kanuna uygun bir şekilde ihalesi yapıldı, 2,5 milyon TL bedelle ihalesi gerçekleştirildi. Nihayetinde olayın bir boyutu var. Burada bir ihmal varsa bununla alakalı Pazartesi günü itibariyle tespitler yapıldı, gelişmeleri kamuoyuyla paylaşacağız. Bu konuda ihmaller varsa araştırmak zorundayız. En büyük tesellimiz can kaybının olmamasıdır. Eğer Perşembe günü olsaydı çok daha büyük bir acıyı yaşardık, verilmiş sadakamız varmış. Burada mağdur olan esnafımızın, altında eşyası, aracı ile alakalı bir tespit yapıldı. Kamuoyunda bilgi kirliliği var, 1 milyon TL gibi bir rakamdan bahsedildi. Şuan tek tek sayılıyor, enkazın kalkışına paralel olarak tespitler yapılıyor ve kayda geçiliyor. Tahmini 300-350 bin TL civarında zarar söz konusu. Bununla alakalı bir komisyon oluşturacağız. AFAD ve Kaymakamlık Sosyal İşler Müdürlüğü imkânlarını da devreye sokacağız. Bir mağduriyet söz konusuysa bu iki kurumu da devreye sokarak Başkan Yardımcımız Sabri Günaydın başkanlığında bir komisyon oluşturduk. Bu 55 arkadaşımızla bir araya gelerek toplantı yaptık. AFAD ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün bu miktarın 80-100 bin TL’yi geçeceğini zannetmiyorum. Onların yapabilecekleri yardım belli. Kalan kısım İnegöl Belediyesi tarafından karşılanacak. Bundan sonra pazar yerinin tekrar ayağa kalkma süreci var” dedi.

 

SOĞUK VE KAR YAĞIŞI NEDENİYLE PAZAR HAFTAYA KURULACAK

Perşembe pazarı için gerekli ölçümlerin yapıldığını, çivilerin çakıldığını belirten Başkan Aktaş, “3 esnaf odası arkadaşımız bizi arayarak ciddi soğuğun olduğunu ve bu hafta pazar açmak istemediklerini belirttiler. Onların istekleri doğrultusunda pazarların açılması kısa süreliğine ertelendi. Bu inşaatın tekrardan ayağa kaldırılması sırasında geçecek süreçte işgaliye ücreti alınmayacağını belirttik. Esnaflar bir an evvel kapalı pazara kavuşmalarının kendilerinin menfaatine olduğunu belirtiyorlar. Oto pazarıyla ilgili de bir süreç yaşanıyor” şeklinde konuştu.

 

HESAPLANANIN 3 KATI KAR ALAN ÇATILAR VAR

MER-PA ile alakalı kendisine gelen bir proje olmadığını belirten Aktaş, “Gazetelerde teklif ve önerilerden bahsedenler var. Saadet Partimizin bu noktada bir teklifini okudum. Pazarcı arkadaşlarımız bizlere kendileri için en önemli şeyin pazar olduğunu bir an önce pazaryerine kavuşmak istediklerini belirttiler. Büyükşehirimizin bu noktadaki gücünü de kullanmak istiyoruz. Yeraltına girme olayından bahsediliyor. Korkunç büyük bir maliyeti var. Alt katı otopark yapıp 2. katı pazar yeri yapsak buna da korkunç bir itiraz var. Üst katı otopark olarak kullanalım dersek ona da vatandaşlar olumlu yaklaşmıyor. Mevcut durumda en rantabl projeyi üretip kamuoyu ile paylaşacağız. Bana gelmiş bir proje, konu veya telefon yok. Nihayetinde amacımız bir an evvel son 7,5 günlük süreçte gördüğümüz eksikleri de göz önüne alarak bir an evvel projeyi ayağa kaldırmak istiyoruz. Kar yükleri hesaplanacak. Şuan ciddi kar yükü var. Son 20-30 yıl içerisindeki İnegöl’deki en yoğun kar yağışı yaşanıyor. Köyden dönüşen mahallelerimizde çok sıkıntı var. İnegöl’e ilk yağan kar kesintisiz 41 saat sürdü. Hesaplananın 3 katı kar alan çatılar var. Bunun yanında sanayide yapılan gelişigüzel tenteler, sundurmalar veya çatılarla alakalı çok fazla yıkım var. Bu bizlere de bu noktada iş yapan insanlara da ders olsun. Bu hesabı daha iyi yapmak gerekiyor. Bu proje Bayrampaşa Belediyesi’nin yaptığı bir projedir. Alınarak birebir uygulanan bir projeydi. Bununla alakalı geçmişe yönelik sorgulama yapılacak ama inşallah bundan sonraki süreçte sağlıklı bir şekilde orayı ayağa kaldırarak, mağduriyete yer vermeden hizmet vermesini sağlamak istiyoruz. Bu noktada eleştiri, öneri, teklif getiren herkese teşekkür ediyorum. 50 güvenlikle gidip önünde poz verip kaçtı dediler, benim kimseden korkum yok. İnsanların acısı var, bu noktada tepki vermeleri doğaldır. Bu tip söylemlerle olayı farklı noktalara çekmektense yarayı sarmaktan yanayız. Gece gündüz köyden kente olayı rantabl şekilde takip etmeye çalışıyoruz. Komisyon çalışmalarını kısa sürede tamamlayacak, önümüzdeki ay nihai çalışma bittiğinde arkadaşlarımızın ödemelerini takdim edeceğiz. Terziler Odası Başkanımız, Bakkallar Odası Başkanımız ve Sebze ve Meyveciler Odası Başkanımız da komisyonda. Onların da imzalarıyla zararları takdim edeceğiz. Enkaz kaldırma çalışmalarına da 10 gün içerisinde başlayacağız” diye konuştu.

 

SAADET’İN PROJESİNİ MHP VETO ETTİ

MHP grubu olarak yardımlara olumlu baktıklarını belirten MHP’li Belediye Meclis Üyesi İsmail Karaman ise, “Kafamdaki pek çok soruyu açıklamalarınızla cevaplandırdınız. Araştırma komisyonu kuruldu. Bugün de hal binasında ciddi bir sıkıntı başlamış. Bu komisyon raporundan sonra eğer bir ihmal görünürse bundan sonraki süreç nasıl işleyecek? Zararın yerine getirilmesiyle ilgili nasıl bir yol izlenecek? Saadet Partisi İlçe Başkanımızın otoparkın yer altında bodrum şeklinde olması şeklinde bir otopark olması o bölgede sıkıntı çıkarır. MHP olarak uygun görmüyoruz” dedi.

 

HAL BİNASI DEĞİL SONRADAN YAPILAN TENTE BÖLÜM YIKILDI

Hal binasında hiçbir sıkıntı olmadığını belirten Başkan Aktaş, “Esnafımız daha sonradan derme çatma ilave ve eklerle kendince bazı tedbirler almaya çalışıyor. Hal binasında hiçbir sıkıntı yok. Sadece sonradan ilave yapılan, gelen araçların mal indirme-bindirme bölümünde yaptıkları tente bölümle alakalı çökme var. Büyükşehir Belediyesi ekiplerini gönderdi, bununla alakalı değişim sağlanıyor. Yoksa ana gövde ile alakalı hiçbir sıkıntı yok. Biz bir araştırma komisyonu kurmadık. Sadece Asliye Hukuk Mahkemesine müracaat ettik, hâkim bey nezaretinde bölgeye 4 ayrı bilirkişi marifetiyle inceleme ve araştırma yapılıp bize rapor sunulmasını istedik. O rapor doğrultusunda hareket edeceğiz. Bu hesaplama yapılırken ihaleye çıkılırken nasıl çıkılmış, nasıl malzeme kullanılmış hepsi hesaplanıyor. Söylenip de yerine getirilmeyenler varsa sonucuna herkes katlanacak. Nihayetinde onların çıkardıklarını kamuoyun ile büyük bir netlikle paylaşacağız. Burada tüyü bitmemiş yetimin hakkını kullanmak durumundayız. Bizim böyle bir konuyla alakalı kılı kırk yararak inceleme yapmamız gerekiyor. Bu bir afattır, çevremizdeki olayları da görüyoruz. Koca şirketlerin binalarında sıkıntılar yaşanıyor. Konuyla alakalı bundan sonraki süreçte çıkacak sonuca göre hareket edeceğiz, detayına kadar paylaşacağız” açıklamalarında bulundu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş