Sürücü belgesi almak zorlaşıyor

Önümüzdeki aylarda yürürlüğe girmesi beklenen Karayolları Trafik Yönetmeliği çerçevesinde sürücü belgesi alabilmek zorlaşıyor. Ağır vasıta ehliyeti almak isteyen sürücü adayları öncelikle B sınıfı ehliyet alacak. Sürücü belgesi almayı hak kazanan adaylar 1 yıl süreyle stajyer sürücü olarak trafiğe çıkacak. 60 ceza puanını aşan stajyer sürücünün belgesi alınacak. Yaş sınırı ile tecrübeyi öne çıkaran düzenlemeye göre mevcut yasalara göre 9 çeşit olan sürücü belgesinin 17 farklı türü olacak. •Serhat ÇİÇEK

Yayınlama: 27.11.2014
1.416
A+
A-

İnegöl Becerik Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Sahiplerinden Serkan Becerik,  yapmış olduğu basın açıklamısında, tasarı halindeki Karayolları Trafik Yönetmeliği hakkında bilgiler verdi.

 

Türkiye’de trafik kazalarının en önemli ülke sorunlarından biri olduğunu belirten Becerik, kazalarda binlerce kişinin hayatını kaybettiğini, yüz binlerce kişinin malul kaldığını, milyarlarca liralık maddi kayıplar oluştuğunu vurguladı. Kazaların büyük çoğunun sürücü hataları nedeniyle gerçekleştiğine işaret eden Becerik, bu nedenle Karayolları Trafik Yönetmeliği hazırlandığını dile getirdi.






 

YENİ DÖNEMDE ŞARTLAR ZORLAŞIYOR

Önümüzdeki aylarda yürürlüğe girmesi beklenen yönetmelikle köklü değişiklikler yapıldığına dikkat çeken Becerik, “Trafik yönetmeliği önümüzdeki günlerde değişecek. Sürücü belgelerinde yaş sınırları değişiyor. Tecrübe şartı geliyor. Bir ağır vasıta ehliyeti almak için öncelikle B sınıfı ehliyet alması gerekiyor. Yaşı yeterli olsa bile bu zorunlu. Ayrıca stajyer sürücü adayı kavramı geliyor. Çıraklık dönemi olacak. 1 yıl stajyer sürücü adayı olunacak. Hata yapma toleransı az olan uygulamada 60 ceza puanı alan kişinin belgesi iptal edilecek. 17 çeşit sürücü belgesi olacak. Sürücü belgeleri 5 ila 10 yıllık periyotlarla değiştirilecek. Ağır vasıta sürücüleri sağlık raporu şartıyla 5 yılda ehliyetlerini yenileyecek. Diğer sürücüler ise 10 yılda değiştirecek” şeklinde konuştu.

 

SÜRÜCÜ BELGESİNİ ALMAYANLARIN HAKKI KAYBOLABİLİR

Serkan Becerik, sürücü belgesi alma hakkını elde eden, sertifikasını kazandığı halde Emniyet Müdürlüğünden ehliyet kartına çevirmeyenleri uyardı. Bu durumdaki sürücülere 2 yıllık süre verildiğini hatırlatan Becerik, şunları söyledi: Sürücü kursu eğitimlerini tamamlayıp, sonra sınava girerek başarılı olan adaylarımız sürücü kursundan kazanmış oldukları sertifikasını emniyet müdürlüklerinden ehliyet kartına çevirmeyen almayanlar için haklarını kaybetme tehlikesi var. Onlara 2 yıllık süre verilmişti. Bu sürenin son aylarıdır.  Bununla birlikte stajyerlik uygulamasına takılmamaları için sürücü belgelerini almaları gerekiyor.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş