Hastane’de “Öncelik Hakkı”

Sağlık Bakanlığı’nın 2010/80 sayılı genelgesinde yer alan ve birçok hasta ve hasta yakını tarafından henüz bilinmeyen “Öncelik Hakkı”, İnegöl Devlet Hastanesi duvarlarında afiş halinde panolara asıldı.

Yayınlama: 15.09.2015
2.309
A+
A-

Sağlık Bakanlığı’nın 2010/80 sayılı genelgesinde belirttiği üzere poliklinik muayenelerinde hizmeti aksatmayacak şekilde; acil vakalar, özürlüler, hamileler, 65 yaş üstü hastalar, 7 yaşından küçük çocuklar, harp ve vazife şehitlerinin, dul ve yetimleri ile malül ve gazilere öncelik hakkı tanınmıştı. Birçok hastanın ve hasta yakınının bilmediği bu konu ile ilgili İnegöl Devlet Hastanesi yönetimi tarafından hazırlatılan afişlerle panolara asılmak sureti ile bilgilendirmede bulunuldu.

 

HALK OYLAMASINA SUNULARAK KABUL EDİLMİŞTİ






Sağlık kurum ve kuruluşlarında özellikle poliklinik hizmetlerinde hasta mağduriyetlerinin önlenmesi, hasta hakları mevzuatı başta olmak üzere mevzuatta toplumda öncelikli olarak korunması ve özel tedbir alınması öngörülen vatandaşların sağlık hizmetinden de öncelikli olarak yararlandırılmaları konusunda Bakanlık tarafından muhtelif zamanlarda yayımlanan genelgelerle düzenlemeler yapılmıştır. Ancak süreçte genelgeler kapsamında sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılan uygulamalarla ilgili hasta ve yakınları tarafından gerek Bakanlıkça gerekse TBMM Dilekçe Komisyonuna çeşitli görüşler iletilmişti. Sözü edilen başvurularda dile getirilen hususlar dikkate alınarak Bakanlıkça konuyla ilgili yeniden değerlendirme yapılması gerekmişti. 12 Eylül 2010 tarihinde “Halk Oylaması”na sunularak kabul edilen 5982 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” hükümleriyle Anayasanın 10’uncu maddesine eklenen fıkralarda yer alan; “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.” hükmü ile “Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malül ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz.” hükmü özellikle dikkate alınarak, genel hizmetin aksamasına meydan vermeyecek şekilde poliklinik muayenelerinde öncelik sırası alacak gruplar belirlenmişti. Belirlenen öncelik sırası, yaşanması muhtemel karmaşıklıklara karşın İnegöl Devlet Hastanesi duvarlarında pano halinde asılarak hasta ve hasta yakınlarına gerekli bilgilendirilmelerde bulunuldu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş