KADINA ŞİDDET İnsan hakları ihlalidir

8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle açıklama yapan KETEM Sorumlu Hekimi Dr. Simge Tezel, kadına yönelik şiddetin aynı zamanda insan hakları ihlali olduğunu söyledi. Tezel, şiddete maruz kalanlara ne yapacakları konusunda da yol gösterdi.

Yayınlama: 08.03.2016
381
A+
A-

KADINLARIN SORUNLARI ÇÖZÜLENE KADAR TARTIŞILMALI

KETEM personeli ile birlikte Dünya Kadınlar Günü konulu açıklama yapan KETEM sorumlu hekimi Dr. Simge Tezel, şiddete maruz kalan kadınların ne yapması gerektiğini de anlatarak yol gösterdi. 8 Mart dünya emekçi kadınlar gününün kadınların eşitlik, bağımsızlık, özgürlük, politik ve ekonomik haksızlıkların giderilmesi, cinsel ayrımcılığın sona erdirilmesi, kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi, saygın yaşam ve insan onuruna yaraşır çalışma koşullarının sağlanması yolunda verdikleri mücadelenin simgesi olduğuna inandıklarını belirten Simge Tezel, “Ayrıca 8 Mart’ı kadınların sadece yılda bir kez hatırlanması değil, sorunlarının çözülene kadar tartışılması için bir fırsat ve imkan olarak görüyoruz” dedi.

 






“İNSAN HAKLARI İHLALİDİR”

8Mart dünya kadınlar günü konulu açıklamasında özellikle kadına yönelik şiddet üzerinde durmak istediğine vurgu yapan Dr. Tezel, “Ülkemizde ataerkil aile yapısı nedeniyle aile içerisinde kadına karşı şiddet uzun yıllar mahrem olarak kabul edildi. Özellikle dini ve toplumsal kuralların etkisiyle şiddet, kadının katlanmak zorunda olduğu bir realite olarak görüldü. Oysa ki kadına yönelik şiddet her şeyden önce bir insan hakları ihlalidir” diye konuştu.

 

ŞİDDETE UĞRAYAN KADIN NE YAPMALI?

Kadınların şiddete uğradıklarında ya da uğrama tehlikesi bulunduğunda neler yapabileceğinden de bahseden Tezel, şöyle konuştu: “Polis merkezleri ve jandarma karakolları, sağlık kuruluşları, Cumhuriyet Savcılığı, şiddet önleme ve izleme merkezleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri, Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk ve Engelli Sosyal Hizmet Danışma Hattı, belediyelerin kadın danışma merkezleri, baroların kadına yönelik şiddet telefon hatları ve adli yardım kurulu, kadın örgütlerine başvurabilirsiniz. Şiddete uğradığımızda veya uğrama tehlikesi bulunduğunda bu olayla ilgili şikayette bulunarak tutanak tutturmalıyız. Gerekirse avukat ve uzman (psikolog, sosyal hizmet uzmanı) desteği talep edebiliriz”

 

SAĞLIK RAPORU MUTLAKA ALINMALI

“Fiziksel şiddete uğramışsak vücudumuzdaki izler kaybolmadan muayene olmamız önemlidir. Bu yüzden tutanak yazılmadan önce hastaneye sevkimizin yapılması konusunda ısrarcı olmalıyız. Polis tarafından tutanak hazırlarken, yaşadığımız olayı ayrıntılı bir şekilde anlatmalıyız. Yazılan tutanağı okumadan asla imzalamamalıyız. Sahip olduğumuz hakları sonuna kadar koruyup geliştireceğimiz inancıyla tüm kadınların bu anlamlı gününü kutluyorum”

 

ÜCRETSİZ KANSER TARAMASI

Sadece kadın çalışanların bulunduğu KETEM’de kadınlara yönelik ücretsiz kanser taraması da yapıldığını belirten Tezel, kadınları kanser taramalarını yaptırmaya davet etti.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş