Hayriye Şenliği’ne büyük ilgi

Hayriye Mahallesi tarafından bu yıl 3.’sü düzenlenen Geleneksel Hayriye Köyü Kültür Şenliği, hem vatandaşların hem de ilçe protokolünün yoğun katılımı ile gerçekleşti.

Yayınlama: 29.08.2014
1.635
A+
A-

Düzenlenen pilav şölenine CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Belediye Başkan Yardımcıları Alper Taban, Eşref Yiğit ve Adil Kansu, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İnegöl Belediyesi Meclis Üyesi Nedim Bayram, CHP İlçe Başkanı Turhan Neşe, İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İnegöl Terziler Odası Başkanı Selim Malçok, İnegöl Kafkas Folklor Derneği Başkanı Ömer Faruk Demirtaş, Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, İnegöl Orman İşletme Müdürü Muhammed Çolak, Bursa Or-koop Bölge Birlik Başkanı İlhami İlhan, Hayriye Mahallesi İşletme Şefi Ali Rıza Erdem, İnegöl Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Çuluk, İnegöl Köyleri Kooperatif Başkanları ve Mahalle Muhtarları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

KÖYÜMÜZÜN HAK ETTİĞİ YERE GELECEĞİNE İNANIYORUZ






Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Hayriye Mahallesi Muhtarı Basri Yıldırım, “Yıllardır köyümüzün atıl kaldığı düşüncesiyle elimizi taşın altına koyalım dedik. Kısa zamanda köyümüze hizmetler yapmaya çalıştık. Burada çoğu insanın bilmediği, görmediği bir çağlayanımız var. Oraya yol yaptık. Köyümüze Sulama suyunu getirdik. Mesire alanımızda düzenleme yaptık, ileriki zamanda burayı daha güzel bir hale getireceğiz. Şu anda hizmetlerde bir karmaşa bulunmaktadır. Köy hizmetleri, İnegöl Belediyesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında mekik dokuyoruz. Bizler köy halkımızla birlik içinde bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. İleride daha iyi hizmetler yapmak istiyoruz, köyümüzün hak ettiği yerde olduğuna inanmıyorum. Köyümüzün hak ettiği yere geleceğine bizler ve köylümüz inanıyoruz. Köyümüze ben var değil, biz var fikrini yerleştirip beraber hareket etmeyi sağlayacağız” dedi.

 

KÖYÜMÜZDE VE HALKIMIZDA MADDİ SIKINTIMIZ KALMADI

Köyümüz çok eski köylerden biri olduğunu aktaran Yıldırım, “Hayriye köyü 146-147 yıllık bir köydür. Eskiden köyümüz daha kalabalıktı. Eskiye göre köy nüfusumuz beşte bir azalmıştır. Köy dışında ve yurt dışında ikamet eden çok fazla vatandaşımız bulunmaktadır. Sağ olsunlar 1960 yıllarında Ahmet Özkan Melaişvili önderliğinde bir kooperatif kuruldu. O zamanlar yurt dışına çalışmak için çok vatandaşımızı gönderdik. Köyümüzde sıkıntılarımız büyüktü, geçimimizi ormanda çalışarak sağlıyorduk. Mesela bir kamyon sarmak için 22 kişi gittiğimizi biliyorum. 75 kuruş para aldığımızı biliyorum. Fakat köy halkımız yurt dışına çalışmaya gitmesi ile köyümüzde ve halkımızda maddi sıkıntımız kalmadı. Yurt dışında derneğimiz mevcuttur, ihtiyacımız olduğunda bizlere maddi manevi destek olmaktadırlar. Yurt dışından gelen vatandaşlarımızın köyde olduğu yaz döneminde kaynaşma pikniğini düzenlemek istedik. Düzenlemiş olduğumuz Hayriye Köyü Kültür Şenliğini Hayriye Köyü Muhtarlığı, Hayriye Köyü Kültür ve Turizm Derneği, Hayriye Kooperatifi, Hayriye Spor Kulübü ile birlikte organize ettik. Bizlere katkı veren herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

ŞELALEMİZİ TURİZME KAZANDIRMAK İSTİYORUZ

Hayriye Köyü Kültür ve Turizm Derneği hakkında bilgi veren Yıldırım, “Derneğimizin kuruluşu çok eskiye dayanmaktadır. Faik Ertanlar, Zekeriya Çevik, Sabri Ertanlar ve Cemil İlhanlar tarafından derneğimizin kuruluşu gerçekleşmiştir. Köyümüzde eskiden kütüphane çok önemliydi. Kütüphane sorumlusu seçilirken, muhtarlık seçiminden daha çekişmeli geçirdi. Yıllarca kütüphaneden sorumlu idim. Uzun dönem ara vermiştim. Muhtar seçildikten sonra ilk iş olarak dağılmış durumda olan kütüphanemizi düzenledik, çeki düzen verdik. Kütüphanemizi arkadaşlarımızla beraber yeniden canlandırdık. Bu tür hizmetlerimizi Turizm Derneği çatısı altında yapıyoruz. Yapacağımız sosyal ve kültürel faaliyetleri Turizm Derneğimizin bütçesi ile yapmaya çalışıyoruz. Köyde ve İnegöl’de ikamet eden işadamlarımız bizlere destek olmaktadırlar. Köyümüzde bulunan çağlayanımızı, şelalemizi turizme kazandırmak istiyoruz. Buna bizim bütçemiz yetmez, Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe’nin desteğine ihtiyacımız var. Kendilerini köyümüze davet etmeyi düşünüyoruz. Güzel köyümüzü görürlerse bizlere turizm konusunda her türlü desteği vereceğine inanıyorum” diye konuştu.

 

GENÇLERİMİZDEN GAYET MEMNUNUZ

Köylerinde bulunan Turizm Derneği vasıtası ile gençlere her türlü katkıyı yapmaya hazır olduklarını belirten Yıldırım, “Muhtarlık olarak da gerekli destekleri yaptığımıza inanıyorum. Eğer bizler gençlerimize sahip çıkmaz isek, gençlere yol gösteren olmaz ise onların sosyal olmasını bekleyemeyiz. Gençlerimizden gayet memnunuz. Gençlerimizle beraber bazı projelerimiz var, bunları zaman içinde açıklayacağız. Ayrıca İnegöl Belediyesi tarafından düzenlenen voleybol turnuvasında Hayriye Köyü Voleybol Takımı şampiyon oldu. Şampiyonaya katılan ve şampiyon olan voleybolcularımızı tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

KAYNAŞMA GÜNÜ BEKLENİR HALE GELDİ

Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen pikniğin geleneksel olmasını temenni ederek bir konuşma gerçekleştiren AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli, “Köyde, köy dışında hatta yurt dışında olan Hayriye Köylülerin senede bir de olsa beraber olmalarını, kaynaşmalarını ve hasbıhal etmelerini sağlayan güzel bir etkinlik. Kaynaşma günü artık beklenir hale gelmiş, pikniğe katılmak isteyenlerin izinlerini, tatillerini bugüne ayarladıklarını görüyorum. Düzenlenen yeni mesire alanı çok güzel olmuş, muhatlığımıza ve İnegöl Belediyesine teşekkür ediyorum. Bu tür şenlikler güzel olması halkımızın göstereceği ilgiyle daha güzel hale gelmektedir. Daha uzun yıllar ağız tatlılığıyla, güzellikler içerisinde köylülerimiz, dostlarımız, hemşerilerimiz ile burada buluşur sohbet ederiz” dedi.

 

KÖYLERİMİZİN BİRÇOĞUNDA BU GELENEK YAPILMAKTADIR

Çok uzun yıllara dayanan bir âdetlerinin olduğunu belirten Yıldırım, “Özellikle hayır pilavları dediğimiz etkinlikler köylerimizde yaz boyu düzenlenmektedir. Mesela şuan başka bir köyümüzde düzenlenen hayır pilavı günümüz vardı, oradan geliyoruz. Köyde hatim etmiş kuran okumuş gençlerimizin diplomalarını verdik. Etkinlikte köyde çorbada herkesin tuzu olsun misali el birliği yapılmış. Herkesin ortak katkısı ile imece usulüyle güzel bir pilav yapılmış. Bu vesile ile köy halkı çok güzel kaynaşmışlar. Şimdi burada ABD’den gelmiş kardeşimizi gördüm. Bunlar dünyanın güzellikleri. Dünyanın dört bir tarafından dostlarımızın gelmesi çok güzel tabii ki… Özellikle bereketli geçen bir sezonun sonunda çiftçilerimizin, köylülerimizin bu âdeti uzun yıllara dayanmaktadır. Köylerimizin birçoğunda bu gelenek yapılmaktadır. Önümüzdeki günlerde düzenlenen pilavlara hızlı bir şekilde katılmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

BU BİZİM ZENGİNLİĞİMİZDİR

Bu tür etkinliklerin vatandaşların kaynaşması için çok önemli olduğunu belirten Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban ise, “Bizleri buraya davet ettikleri için Hayriye Köyü muhtarımıza ve köy halkına özellikle teşekkür ediyorum. Belediye Başkanımızın selamlarını özellikle iletiyorum, kendileri rahatsızlıklarından dolayı katılamadılar. Çok çok selamları var. Özellikle bu tür etkinlikleri kesinlikle kaçırmaz, katılmaya özen gösterir. Yaşadığımız bölgenin ve şehrimizin aslında çok büyük bir zenginliğidir. Farklı bölgelerden göç etmiş hemşerilerimizin yaşadığı bir bölgede yaşıyoruz. Biz bunu bir zenginlik olarak görüyoruz. Bu tür organizasyonların yapılması ve hemşerilerimizin bir araya gelmesi, hatırlanma noktasında, kaynaşma ve birlik beraberlik noktasında çok ciddi etkisi bulunmaktadır. Yoksa bu organizasyonların dışında sadece cenaze, bayram ve düğünlerde bir araya gelebiliyoruz. Bu tür etkinlikler bir araya gelmemiz için bir sebep birer unsur olmuş oluyor. Etkinliğin hazırlanmasında emeği geçen başta muhtarımız olmak üzere herkese teşekkür ediyorum ve tebrik ediyorum. Biz İnegöl Belediyesi olarak bu tür etkinliklere katkı ve desteği vermeye hazırız” diye konuştu.

 

KENDİNE HAS HİZMETLERİ GÖTÜRÜYORUZ

Kendisinin de Kafkas göçmeni bir ailenin çocuğu olduğunu belirten Alper Taban, “Bizim için ormanda olan ve ovada olan bir köy de çok önemli. Her bölgenin kendine mahsus özellikleri var. Hayriye köyünün doğa açısından bir güzelliği var. Buraları korumak, kollamak ve gerekli yatırımları yapmak durumundayız. Ova köylerim izinde kendine has özellikleri var, oralara da kendine has hizmetleri götürüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

İNSANLARIN BİRBİRLERİYLE KAYNAŞMASIYLA ÇOK ÖNEMLİ

Şenliğe katılmaktan dolayı çok mutlu olduğunu aktaran CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz ise, “Kültürümüzle, yemeklerimizle buradaki insanların birbirleriyle kaynaşmasıyla çok önemli bir etkinlik olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Şehrin o sıkıcı ve kalabalık hayatından bunalan insanlar, haftasonu düzenlenen bu tür etkinliklere katılarak mutlu olmaktadırlar. Şenliği düzenleyen başta muhtarımız olmak üzere, emeği geçen tüm arkadaşlarımızı özellikle kutluyorum” açıklamalarında bulundu.

 

Pikniğe katılanlara Gürcü kültürüne ait yemek ikramı yapıldı. Yapılan konuşmalar sonunda katılımcılar kendi aralarında folklor oynayıp eğlendiler.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş