Acil Tıp Teknisyenleri Günü

İnegöl Salih İbrahim Kırcalı Sağlık Meslek Lisesi, 22 Mart Acil Tıp Teknisyenleri (ATT) Günü dolayısıyla bir program düzenledi. Protokol üyelerinin ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği programda sağlık personeli olmanın önemli sinevizyon gösterimi ile aktarıldı. •Serhat ÇİÇEK

Yayınlama: 23.03.2015
6.100
A+
A-

Salih İbrahim Kırcalı Sağlık Meslek Lisesi tarafından dün saat 14.00’de Belediye Kültür Sarayı’nda düzenlenen programa; Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, İnegöl Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hikmet Sami Yıldırımhan, Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, bazı okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve 112 Acil Servis Ambulanslarında görevli ATT’ler katılım gösterdi.

 

BİRLİK BERABERLİĞİN SAĞLANMASINI AMAÇLIYORUZ






Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açış konuşmasını yapan Salih İbrahim Kırcalı Sağlık Meslek Lisesi Müdürü Abdurrahim Mercan, “1996 yılında öğretim, 2000 yılında da çalışma hayatına başlayan Acil Tıp Teknisyenliği geçen kısa sürede 50 bin mezunu 17 bin öğrencisiyle acil sağlık sisteminde büyük bir meslek topluluğu haline gelmiştir. Acil sağlık sisteminde yetişmiş ve nitelikli personel gücü bakımından ilk sırada yer alan Acil Tıp Teknisyenleri arasında birlik, beraberlik ve mesleki dayanışma ortamının sağlanması amacıyla 22 Mart tarihi Acil Tıp Teknisyenleri Derneği’nin öncülüğünde Acil Tıp Teknisyenleri Günü, 22-28 Mart tarihi ise Acil Tıp Teknisyenleri Haftası olarak kutlanmaktadır. Yaklaşık olarak 77 milyon insanımıza ülkemizin dört bir yanında 7/24 her türlü sıkıntıya, strese, coğrafi engellere rağmen fedakârca görev yapan, zaman zaman darp edilen zamanla yarışıp hayat kurtarmaya giderken kendi hayatından olan acil tıp teknisyenlerinin de sorunlarımızın tartışıldığı, meslek ortak paydasında buluşup birlik beraberlik ve dayanışma ortamının sağlanmasını amaçlamaktayız. Bu amaçla İnegöl ilçemizde öğrenci, mezun ve çalışan ATT’lerimizi bir araya getirecek, öğrenci kardeşlerimiz de mesleki bilinç oluşturacak, halkımızda mesleğimize karşı bir saygınlığın oluşumunu sağlayacak, kurumsal ya da yerel idarecilere ve yöneticilere mesleğimizi anlatacak aktiviteler ile kendimizi anlatmaya çalışacağız” dedi.

 

“ACİL SAĞLIK”IN TARİHÇESİ

Acil sağlık hizmetlerinin tarihsel gelişiminden bahseden Mercan, “Ülkemizde ilk kez Sağlık Bakanlığı tarafından 1985 yılında bazı ana arterler ve turistik bölgelerde bir merkeze bağlı olmadan araç telefonu ile ulaşılabilen gezici ambulans ekipleri bir süre denenmiş ve bu organizasyon daha çok trafik kazaları için kullanılmıştır. 1986 yılında da 077 Hızır Acil Servis olarak Ankara, İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyelerinin ambulans, teknik alt yapı, şoför ve maddi destek vermesi, Sağlık Bakanlığı’nın hekim ve tıbbi malzeme desteği ile daha çok doktorlu hasta taşımacılığına benzer bir sistem ülkemizde kullanılmış ve şimdiki acil sağlık hizmetlerinin temelleri atılmıştır. Bu dönemden sonraki kronolojik tarihçeyi kısaca özetleyecek olursak; 1993, İlk ve acil yardım (acil tıp) yeni bir uzmanlık dalı oldu. Dokuz Eylül ve Fırat Üniversitesi’nde ilk ve acil yardım anabilim dalları açıldı ve uzmanlık eğitimi başladı. 1993, Acil tıp teknikeri eğitim programı başladı. 1994, hastane öncesi hizmetlerde 077 Hızır Acilden, 112 Acil Yardım ve Kurtarmaya geçildi. 1994-1995, İstanbul, Ankara ve İzmir’de 112 ekipleri kuruldu. Ambulans ekiplerinde sağlık memurları, ebeler ve hemşireler, az bir kısmında ise doktorlar görev yapmaktaydı. 1996, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık meslek liselerinde ilk yardım ve acil bakım teknisyenliği bölümü açıldı. 2000, acil sağlık hizmetlerinin bütün yurtta eşit, ulaşılabilir, kaliteli, süratli ve verimli olarak yürütülmesini sağlamak amacıyla acil sağlık hizmetlerinin sevk ve idaresine dair usul ve esasları belirleyen Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği çıkarıldı. 2004, ilk defa Sağlık Bakanlığı’nın 112 acil yardım ve kurtarma istasyonlarına ve hastane acil servislerine ambulans ve acil bakım teknikleri ve acil tıp teknisyenlerinin atamaları yapıldı. 2007, 2000 yılında çıkarılan Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği’nde değişiklik yapılarak 28. maddesine ambulans paramedik acil bakım teknikleri (AABT) ve acil tıp teknisyenlerinin (ATT) görev, yetki ve sorumlulukları eklendi” şeklinde konuştu. Mercan, İnegöl Meslek Yüksekokulu’nda İlk ve Acil Yardım bölümünün açılmasında kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.

 

HASTANIN YA DA KAZAZEDENİN HAYATI SİZE BAĞLI

Son olarak söz alan Kaymakam Ali Akça, “Devletin temel yönetim şeklinin, devletin ana kurumlarının yer aldığı, vatandaşın devlete devletin de vatandaşa yükümlülüklerinin içinde yazıldığı kurallar bütününün ismine anayasa derler. Bizim Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın da 5. maddesinde devletin temel amaç ve görevleri sayılmıştır. 5. maddede milletin bağımsızlığının ve bütünlüğünün korunmasından, insan haklarının korunmasından bahsedilmiş, toplumun refahının, huzurunun ve mutluluğunun artırılması devlete bir görev olarak verilmiş ve bu 5. maddede yine vatandaşların maddi ve manevi gelişimini sağlayacak şartları hazırlamak devlete görev olarak vaaz edilmiştir. Devletin yapmak zorunda olduğu bu görevler 4 ana başlıkta toplanıyor. Birincisi adalet. Adalet hizmetini devlet mahkemeler eliyle verir. Devletin vatandaşa götürmek zorunda olduğu bir diğer hizmet güvenlik hizmetidir. Güvenlik olmazsa anarşi çıkar ve sağlıklı bir toplumdan bahsedemeyiz. Devletin vatandaşlara götürmek zorunda olduğu bir ana hizmet de eğitimdir. Bunu okullarımız aracılığıyla insanlarımıza iletiriz ve son olarak ana hizmet birimi olarak devlet vatandaşlarına sağlık hizmetleri götürmek mecburiyetindedir. Devlet bu hizmetlerini yine vatandaşları eliyle yapar. Sizler Acil Tıp Teknisyenleri olarak devletin sağlık ordusuna katılacaksınız. Öğrenciler olarak mezun olacaksınız ve ondan sonra devletin sağlık ordusuna katılacaksınız. Sizler elbette doktorlarımız gibi, hemşirelerimiz gibi, diğer sağlık çalışanlarımız gibi önemli işler yapacaksınız. Sizleri bunlardan ayıran bir farklılık var. Sizler kaza anındaki biz kazazede veya bir hastaya asıl ana tedavi uygulanana kadar ilk muhatap olansınız. Sizlerin profesyonelliği, donanımlı olmanız bir kazazedenin ya da bir hastanın canının kurtulmasına ya da rahmetli olmasına neden olur. Sizler melekler olarak o kazazedenin, hastanın canının kurtulmasını hedefleyecek bir eğitim ve düşünce içerisindesiniz. Bu duygu ve düşüncelerle gününüzü kutluyorum” ifadelerini kullandı.

 

Salih İbrahim Kırcalı Sağlık Meslek Lisesi Acil Tıp Teknisyenliği öğrencileri Mihrican Uğun ve Vahit Başkankol’un sözlü ve şiirsel anlatımıyla ATT mesleğinin tanıtılmasının ardından günün anlam ve önemini anlatan video gösterimi yapıldı.

 

ATT günü nedeniyle Salih İbrahim Kırcalı Sağlık Meslek Lisesinde düzenlenen resim yarışmasında birinci olan Anestezi Bölümü 10. Sınıf öğrencisi Aziz Çınar’a, ikinci olan Hemşirelik Bölümü 11. Sınıf öğrencisi Tuğçe Zabun’a, üçüncü olan ATT Bölüm 10. Sınıf öğrencisi İrem Ekici’ye ve mansiyon ödülü almaya hak kazanan öğrencilere ödülleri verildi. Program Salih İbrahim Kırcalı Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinin oynadığı tiyatro ile son buldu



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş