“Amaç kadın girişimci sayısını arttırmak”

İTSO Kadın Girişimciler Kurulu ile Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Fakültesi işbirliğinde düzenlenen Girişimcilik Konferansında Türkiye’de kadın girişimci sayısının azlığına dikkat çekilerek, bu sayının arttırılması yönünde çalışmalar yapılması yönünde görüş birliğine varıldı.

Yayınlama: 07.05.2014
1.085
A+
A-

İTSO Kadın Girişimciler Kurulu ile Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Fakültesi işbirliğinde dün saat Uludağ Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde ‘Girişimcilik Konferansı’ düzenlendi.

 

KURULUN AMACI GİRİŞİMCİLİK KÜLTÜRÜNÜ YAYGINLAŞTIRMAK






Programın açılış konuşmasını Kadın Girişimciler Kurulu ve Genç Girimciler Kurulu Başkanı Müfide Karaduman yaptı. Karaduman konuşmasında şunları söyledi: 2008 yılında TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu önderliğinde Ticaret ve Sanayi Odaları bünyesinde kurulan kurullardır. Kurul üyelerimiz Odamıza kayıtlı girişimci işkadınlarımızdan ve akademisyen üyelerden oluşmaktadır. İnegöl’de 34 üyemiz mevcuttur. BTSO merkez koordinatör odamızdır. Bursa İl İcra Kurulu, merkezde seçilmiş yönetim ve ilçe başkanlarından oluşmaktadır. Ben de İcra Kurulu’nda İnegöl’ü temsilen bulunmaktayım. Kurulun amacı girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak, özellikle kadın girişimci sayısının arttırılması ve yönetimde daha fazla kadının bulunması için çalışmalar yapmak ve konunun önemine dikkat çekmektir.

 

KADIN GİRİŞİMCİ SAYISI YETERSİZ

OBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Emine Örnek ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Yaşamak demek faaliyet demektir. Bundan dolayı bir sosyal toplumun bir organı faaliyette bulunurken, diğer bir organı işlemezse o sosyal toplum felçlidir. Gelişmiş dünya ekonomilerinde kadın istihdam oranları yüzde 60-70’lerde. Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 31 ile dünya ortalamasının yarısı civarında. Bu konuda 183 ülke içinde maalesef sondan 15’inci. Kadın istihdam rakamları gösteriyor ki kadının iş dünyasında hele hele karar verici makamlarda adı hiç yok. Kadın girişimci sayısı yetersiz… Türkiye’de 1 milyon 200 bin erkek girişimciye karşılık sadece 80 bin kadın girişimci bulunuyor. Toplumu kalkındırmak istiyorsak, öncelikli hedefimiz kadınları eğitmek olmalıdır. Sosyalleşme ve eğitim önce ailede başlar. İyi eğitilmiş kadınlarımız hem çocuklarımızı iyi yetiştirecekler hem de iş yaşamındaki başarı ve katkılarıyla ülkemize büyük değerler kazandıracaklardır.

 

GENÇ VE KADIN GİRİŞİMCİLERİMİZİN SAYISININ ARTMASI GEREKİYOR

Konferansta konuşan İTSO Başkanı Metin Anıl ise şunları kaydetti: Bu sürede birçok siyasi ve ekonomik krizler yaşandı. Bunlardan dersler aldık. Biz ticarete başladığımızda dünyaya gözleri kapalı tarım ülkesi bir Türkiye vardı. Türkiye ihracatının yüzde 95’i tarım ürünleriydi. Yerli malı haftaları düzenlerdik. Kendi yağımızla kavrulalım diye düşünürdük. TV yoktu, iletişim yoktu. Telefonla dahi görüşmek sıralıydı. 80’den sonra Özal ile yeni bir dönem başladı. Rekabete dayalı serbest piyasa ekonomisine geçildi. Bu ekonomi politikalarıyla yurtdışına çıkılmaya başlandı. Başarılı ülkelere ziyaretler yapılarak; başarı hikâyeleri dinlendi, gözlemlendi. Özel girişimci ruhun önünü açtı. 2 milyar dolar ihracattan 150 milyar dolar ihracatlara geldik. Avrupa’nın 6. büyük ülkesi konumundayız. Girişimci ruhun ayağındaki prangalar çözülünce bu noktalara gelebildik. Bundan sonra katma değeri yüksek ürünler üreterek yüksek teknolojiye önem vermemiz gerekiyor. Teknoloji üreten ülkeler seviyesine gelmeliyiz. Eksiklikler var ama umudumuz çok. Hedefimiz dünyanın gelişmiş 10. ülkesi olmak. Bunun için Cumhuriyetin kazanımlarından vazgeçmeden, özgürlük ve demokrasi standardını daha da yükseltmeliyiz. Bu yolda genç ve kadın girişimcilerimizin sayısının da artması gerekiyor.

 

HIZLA BÜYÜMEYE DEVAM EDİYORUZ

Teori ve uygulama konuları ile ilgili konuşan İnegöl İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim S. Canbolat yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Teori ve uygulamanın hangisi hangisine öncülük eder konusu bilimde tartışılır. Teori saf bilgi demektir. Saf bilgi iyinin aranılışıdır. Çok iyi şeyler düşünür. Fakat hayatın gerçekleri öyle değil. Uygulamada biz bunların ne gibi sonuçlar vereceğini görürüz. Dolayısıyla girişimcilik bir anlamda risk almak demektir. Girişimciliği önemsemek durumundayız. İnşallah kadın girişimcilerimiz iş hayatında arzu ettikleri seviyeye en kısa sürede gelirler. Konu, girişimcilik olunca aklıma üniversite hayatındaki iktisat dersleri geldi. Girişimciliği üniversite hayatında öğrendik. Rahmetli iktisat hocam; sınırsız insan ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan kıt kaynakların idaresidir. İnsan ihtiyacının sınırsız olduğunu öğrendik. Bunların idaresinin iktisat olduğunu öğrendik. Ne kadar üretirseniz o kadar güçlüsünüz. Gelişmiş ülkelere bakın, bu ülkeler aynı zamanda dünyanın en fazla üreten ülkeleri. 1923 yılında Kurtuluş Savaşı’ndan çıkan Anadolu insanı, girişimcilik nedir bilmezken küllerinden yeniden doğarak bugün 850 milyar dolarlık bir gayrisafi milli hasılaya ulaşmışız. Hızla büyümeye devam ediyoruz. En önemli etken, girişimci arkadaşlarımız sayesinde olmuştur.

 

GİRİŞİMCİLER UYANIK OLMALIDIR

Programda son olarak konuşan ve Türkiye’nin 2023 hedeflerinden bahseden İnegöl Kaymakamı Ali Akça ise şunları söyledi: Ülkemizin 2023 hedefleri ardından ise 2071 hedefleri var. Bu hedeflere ulaşmak gerçekten kolay değil. En büyük yük girişimcilerin sırtındadır. Girişimciler sıradan insanlar olamaz, olmamalıdırlar. Çünkü hedeflere ulaşmak sıradan insanların işi değildir. Girişimciler önceliklere yeniliklere açık olup, dünyayı yakından takip etmelidirler. Risk almalıdırlar. Ama bu risk gözünü budaktan sakınmamak değil. Akıllıca risk almayı bilmek gerekiyor. Girişimciler uyanık olmalıdır. Fırsatları değerlendirmeliler. Ama uyanıklık ve fırsatları değerlendirmek, kurnazlık anlamına gelmemelidir. Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşımla telefonla konuşurken bana ‘Kurnazlar, medeniyet kuramazlar’ dedi. Kurnaz olmak, girişimci için olmazsa olmaz bir özellik olan güvenilirliği ve kişilik sağlamlığını yok eden bir özelliktir. İnegöl, Türkiye’nin en önemli ilçelerinden biri… Nüfus büyüklüğü, ekonomisi, doğal zenginlikleri var. İnegöl’ün önemi üretim gücünden kaynaklanmaktadır. İnegöl bu gün 1,2 milyar dolar dış ticaret hacmine ulaşmıştır. Bu rakamı yakalamadaki en büyük etken girişimci kardeşlerimizdir. İşçi kardeşlerimizdir. Kutluyorum. Bugün dış ticaret açığı veren bir ülkeyiz. Ama İnegöl’ün dış ticaret rakamında ithalatımız 261 milyon dolar, ihracatımız 916 milyon dolarlar seviyesinde. 656 milyon dolar dış ticaret fazlası veren bir ilçe. Walt Disney diye bir sinema yapımcısı diyor ki; hayal edin, hayal etmekten korkmayın. Benim için her şey bir fareyle başladı diyor.

 

Konferansa, Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin, Uludağ Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı İbrahim Canbolat, İTSO Başkanı Metin Anıl, TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Emine Örnek, İTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Müfide Karaduman ve çok sayıda davetli katıldı. 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş