Patates çiftçiyi üzdü

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, geçtiğimiz yıla göre patates ekimlerinin 10 bin dönüm civarında azaldığını ve ekilen 7 bin dönümlük patates hasadının yaşanan kötü hava koşullarından dolayı yarı yarıya düştüğünü ifade etti.

Yayınlama: 22.07.2015
980
A+
A-

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, dün Şipali Mahallesi tarafında gerçekleştirilen patates hasadını inceleyerek bilgilendirmelerde bulundu. Çelik, patates ekiminin büyük oranda azaldığı İnegöl’de kötü hava şartlarının mahsulleri yarı yarıya etkilediğini ifade etti.

 

ÜRETİM 10 BİN DÖNÜM GERİLEDİ






Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Patates hasat mevsimindeyiz. Bu sene aşırı yağmurlardan patates de etkilendi. O sebepten dolayı patateste verim ve tonaj düştü. Normalde patates fiyatları bugün çiftçiyi mutlu ediyor ancak yağışlardan dolayı yaşanan verim düşüklüğünden sıkıntı oldu. Zaten patates üretimi İnegöl’de 16-17 bin dönümlerden 7 bin dönüme kadar düştü. İnşallah seneye hem üretim hem de rekolte bakımından eski günlerimize döneriz. Buradan çiftçilerimize bol ve bereketli kazançlar diliyorum. Normalde 3,5 ton civarında rekolte olması gerekirken 2-2,5 ton civarında rekolte oldu” dedi.

 

SİRKÜLASYON SAĞLANMAZ

Tarlalarda Güneydoğu’dan gelen vatandaşların çalıştıklarının belirtilmesi üzerine konuşan Çelik, “İnegöl işçisi de var. İnegöl işçisi Yenişehir’e gidiyor. Oradan gelenler olmasa zaten tarımdaki sirkülasyonu sağlayamazsınız. Suriyeliler var, doğulu arkadaşlar var” şeklinde konuştu.

 

ÇİFTÇİNİN DURUMU İYİ DEĞİL

Bu yıl patates üretiminin sıkıntılı geçtiğini belirten üreticilerden Zakir Özonan ise, “60 gün yağmur yağdı. 60 gün yağmur altında kalan bir ürün sıkıntı yaşayacaktır ki yaşadık. 60 gün boyunca hava kapalı gitti, ürün güneşi görmeyince kendini geliştiremedi. Bu sıkıntı yalnızca İnegöl’de değil Türkiye’nin her yerinde yaşandı. Bu sıkıntı 1-2 ay daha gidecektir. Ödemiş’in 2. ekiminden sonra bu sıkıntı düzelecektir. Öyle tahmin ediyoruz. Ödemiş’te 2. ekim çok kuvvetli bir ekim olacak. Öyle duyum alıyoruz. Hava şartları düzgün gitmedikçe sıkıntı devam edecektir. Biz hava şartlarına bağlıyız. Pancar ekimi de bu sene azaldı. Geçen sene 9 kuruş fiyat verildi pancara. Pancar ekimi bitti. Buğdayda sıkıntı var. Buğdayda yağmur sıkıntısı oldu. Saman bu sene biraz kıt. Samanlarda çürüme oldu. Velhasıl her yerde bir sıkıntı var. Yağışlardan dolayı sıkıntıdayız. Fiyatlar güzel ama tonaj 1-3 ton arasında değişiyor. Çiftçinin işi iyi değil. Bulunduğumuz tarlada aslında verim 4 tonun üzerinde fakat sıkıntılı havadan dolayı meme yaptı, yarısı tarlada kalıyor. Fiyatlar 90 kuruş, 1 TL civarında. İyi patates 1 TL. 60-70 kuruşlara kadar da düşenler var. İyi patatesin çuvallı tarladaki fiyatı 1 TL. Afyon ve Sandıklı’da da sıkıntı çok. Her yerde sıkıntı var. Bu sıkıntı Eylül ve Ekim’e kadar devam eder. 2. Mahsul sökülmeye başladığında anca o zaman rahatlar. Bu sıkıntı devam edecektir. Yalnız patateste değil tüm ürünlerde sıkıntı var. Çilek de bu sene soğuklardan gitti. Kiraz yağışlardan çatladı. Çiftçinin durumu pek iyi değil. Bu sene sıkıntılı bir yıl oldu” ifadelerini kullandı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş