Hayvan Pazarı 5 Temmuz’da açılabilir

İnegöl İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) müracaatlarında son günün 29 Haziran olduğunu ifade etti. Hayvan Pazarı’nın bir süredir hastalıktan dolayı kapalı tutulduğunu belirten Ekren, bir aksilik çıkmazsa 5 Temmuz tarihinde Hayvan Pazarı’nın açılacağını ifade etti.

Yayınlama: 26.06.2018
558
A+
A-

İnegöl İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, gündemdeki konular ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

SONRA TARİH 29 HAZİRAN






ÇKS müracaatlarında son tarihin 29 Haziran olduğunu ifade eden Ekren, “2018 Yılı ÇKS müracaatları bu hafta cuma günü yani 29 Haziran’da sona erecektir. ÇKS müracaatı yapmayan çiftçilerimiz en geç Cuma günü 5’e kadar bizlere müracaat etmeleri gerekmektedir. ÇKS’ye müracaatında bulunmayan çiftçilerimiz, bizim bütün desteklemelerimizden yararlanamıyorlar. Çiftçilerimiz zaten bunun farkında. Bizim 40’a yakın destekleme kalemimiz mevcut. Mazot gübre desteğidir, yem bitkileri desteğidir, sertifikalı tohum destekleridir, bu gibi desteklerden yararlanmaları için öncelikli olarak ÇKS kaydı olması gerekiyor. Kaydını yaptırmayan çiftçilerimiz, zamanı kaçırmadan müracaatlarını bize yapsınlar” dedi.

 

BORŞ ERTELEMESİ İÇİN ÖNEMLİ

Borç ertelemesinden çiftçilerin yararlanması için ÇKS kaydının önemine değinen Ekren, “Ayrıca borç ertelemesi ile ilgili kararlar çıkıyor. Muhtemelen bu yıl da çıkacaktır. Borç ertelemesinden yararlanacak çiftçilerimiz olursa, onlar içinde ÇKS önem arz etmekte. Kaydın olması gerekiyor” dedi.

 

HAYVAN PAZARI 5 TEMMUZ’DA AÇILABİLİR

İskaniye Mahallesi’nde ortaya çıkan hayvan hastalığı nedeni ile kapanan Hayvan Pazarı’nın 5 Temmuz itibari ile açılabileceğini ifade eden Ekren, “İskaniye köyünde bir hastalık çıkışı mevcuttu. Hayvan Pazarımız 3 hafta süre ile kapalıydı. Normal süreçte geçen hafta Perşembe günü açılması gerekiyordu ama civar köylerde hala hastalık belirtilerinin olması, hastalığın tamamen sönmemesinden dolayı bu süreyi 2 hafta ek süre ile uzattık. Muhtemelen bir aksilik olmazsa, bir hafta sonra perşembe günü açmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

 

AŞIRI YAĞIŞLAR OLUMSUZ ETKİLİYOR

Son olarak açırı yağışlar ile ilgili konuşan Ekren, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Aşırı bir yağış var. Bunlarla ilgili yer yer dolu yağışları veya aşırı yağışlar nedeni ile zararlar mevcut. Biz bunları Bakanlığa afet bildirim formlarını düzenleyip çekiyoruz. Yağışlarla beraber sürekli havanın kapalı olması, güneş olmaması, bitkilerde özellikle meyvelerin, sebzelerin, tarla ürünlerinin hasada yakın dönemlerinde sorunlar teşkil ediyor. Sonuçta güneş fotosentez için önemli bir unsur. Yeterli düzeyde güneşi alamayan bitkiler, fotosentizin tam olarak gerçekleştirmiyor. Bu da verimi etkiliyor. Bunun haricinde yağışlardan dolayı da, bazı mantar hastalıkları oluyor. Bununla ilgili sıkıntılar ortaya çıkabiliyor. Malumunuz kiraz sezonu tam olarak döneminde. Ama işte aşırı yağışlardan çatlamalar veya çürümeler gibi etkenler ortada. Bazı tarla ürünlerinde yine aşırı yağışlardan dolayı, kök çürüklükleri veya bakteriyel hastalıklar ortaya çıkmakta. Buda tabi çiftçilerimizin maliyetini arttırıyor. İlaçlama ihtiyacı ortaya çıkıyor çünkü”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş