İstiklâl Marşı ve Mehmet Akif’i anıldı

İstiklâl Marşı’nın kabulünün 93. yılı nedeniyle İshakpaşa İlk ve Ortaokulu, Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı gerçekleştirdi.

Yayınlama: 14.03.2014
1.743
A+
A-

Önceki akşam Belediye Kültür Sarayı’nda düzenlenen programa İlçe protokolü ve çok sayıda vatandaşın katılım gösterdi.

 

MEHMET AKİF ERSOY’U BİR KEZ DAHA RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUM






Düzenlenen programda ilk olarak konuşan İshakpaşa İlk ve Ortaokulu Müdürü Serhat Özdemir, şu ifadeleri kullandı: Yaklaşık yarım asırdır İstiklal Marşımızı gururla ve heyecanla okuyorum. O kadar yıl geçmesine rağmen her okuduğumda aynı heyecanı yaşıyorum. Bu heyecanımın artarak devam etmesini sağlayan; güzel ve bir o kadar da anlamlı marşı kaleme alan Mehmet Akif Ersoy’u bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum.

 

BAYRAĞIMIZI ASILDIĞI YERLERDEN İNDİRMEYE ÇALIŞANLAR OLABİLİR

Özdemir, konuşmasına şu ifadelerle devam etti: İstiklâl Marşımızın eşliğinde şanlı bayrağımızı göndere çekiyoruz. Her zaman ve her ortamda bayrağımıza ve İstiklâl Marşımıza gereken saygı ve hürmeti gösteriyoruz. Şair dizelerinde şanlı bayrağımızın her yere dikilmeye laik olduğunu anlatan şu dörtlüğünde; ‘Tarihim, şerefim, şiirim, her şeyim. Yeryüzünde yer beğen. Nereye dikilmek istiyorsan, söyle seni oraya dikeyim’ diyor. Evet, bu güzel bayrak milli marşımız eşliğinde evimize, işyerimize, sokağımıza velhasıl her yere dikilmeyi hak ediyor. En önemlisi de gönüllere, kalplere dikilmeyi hak ediyor. İşte bizim amacımız bayrağımızı İstiklâl Marşımız eşliğinde gönüllere, kalplere dikmek olmalıdır. Allah hiçbir zaman bu fırsatı o tür insanlara nasip etmesin ama bayrağımızı asıldığı yerlerden indirmeye çalışanlar olabilir. Ama şurası bir gerçek ki, gönüllerin en müstesna yerlerine dikilen bayrağımızı ve kalplerin derinliklerine yazılan İstiklâl Marşımızı hiçbir güç asla yerlerinden söküp alamayacaktır. Yeter ki; bu değerlerimizi geleceğimiz olan gençlerimize en iyi şekilde anlatalım ve her ortamda sahip çıkmaları için gerekenleri yapalım. 1. Dünya Savaşı sonunda Osmanlı Devleti’nin yenik düşmesi ve Mondros mütarekesinin imzalanmasından sonra vatan toprağı 1918’den itibaren işgale uğramıştır. Bunun üzerine uzun ve parlak bir geçmişe sahip milletimiz Milli Mücadele ruhuyla bir bağımsızlık hareketine başlamış ve bunda da başarılı olmuştur. Büyük bir kahramanlık destanı yazılmıştır. İşte bu yüce kahramanlık destanı en güzel şekilde ifade eden İstiklâl Marşı, milletimizin gönlünde müstesna bir yere sahiptir. İstiklâl Marşları milletlerin tarihi ve kültürel birikimlerini, Milli karakterlerini ve Milli kurtuluş mücadelelerini özetleyen, milletin bütün kutsal değerlerini anlatan vazgeçilmez birer metinlerdir. Büyük Türk milleti, koskoca bir devletten sonra yurdunu işgal eden düşman elinde kalan son kara parçasını da büyük ve kanlı bir mücadeleden sonra kurtarmayı başarmıştır.

 

TOPRAK, UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR

Şehitlerimizin vatan ve bayrak için canlarını verdiklerini ifade eden Özdemir, “Aziz Türk Milleti var olduğundan bu güne kadar bağımsızlık aşkıyla yanıp tutuşmuş ve tarih boyunca bağımsız kalmayı başarmış ve bundan sonra da dünya durdukça Allah’ın izniyle bağımsız yaşayacaktır. Üzerinde yaşadığımız ve dünyanın en güzel coğrafyasına sahip Türk vatanı, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu coğrafya için gözünü kırpmadan canını feda eden büyük Türk Milletinin sayısız şehit ve gazilerine ne kadar şükretsek azdır. Şairin dediği gibi, ‘Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak; uğrunda ölen varsa vatandır’. İşte aziz milletimiz bu güzel coğrafya için, bayrak için canlarını feda ettiler ve bu coğrafyayı bizlere vatan olarak emanet ettiler. Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulduğu günden bu güne kadar her kademe ve görevde şehit olanları saygı ile anıyoruz. Ruhları şad, mekânları cennet olsun. İstiklâl Marşımızın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anmak için düzenlediğimiz bu programda, büyük insan ve eşsiz bir mili mücadele kahramanı olan Mehmet Akif Ersoy’u da rahmet ve millet ile anıyoruz. Ruhu şad, mekânı cennet olsun” şeklinde konuştu.

 

O ŞİİR ARTIK BENİM DEĞİLDİR, O MİLLETİN MALIDIR

Mehmet Akif Ersoy ile bir gazeteci arasında geçenleri anlatan Özdemir, “Mehmet Akif Ersoy’a hasta yatağında yatarken bir gazeteci; ‘Sayın Akif, ileride İstiklâl Marşı tekrar yazılırsa bu konuda neler düşünürsünüz?’ diye bir soru soruyor. Bu soru üzerine Mehmet Akif Ersoy şu anlamlı ve bir o kadar da önemli olan meşhur cevabını veriyor; ‘O şiir bir daha yazılamaz, onu kimse yazamaz, onu ben de yazamam, onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir, o milletin malıdır. Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın’ diyor. İnşallah, hepimizin temennisinin de bu olduğuna inanıyorum. Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın” diyerek sözlerini tamamladı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş