İnegöl Tunus’a örnek oluyor

Ülkelerinde kooperatif yasası bulunmadığı için 15 kişili ile ülkemize gelen Tunus Heyeti, kooperatifçilik adına bilgiler toparlamak ve işlevleri hakkında bilgi edinerek, mevcut hükümetlerine bu konuda çıkarılacak yasada yardımcı olmak ve başarılı kooperatiflerin örneklerini kendi ülkelerinde de uygulamak için Kulaca Kooperatifini inceledi.

Yayınlama: 02.04.2015
1.345
A+
A-

Tunus Heyeti 15 kişilik heyet ile Kulaca Kooperatifi’nde incelemelerde bulunurken, Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Danışmanı Hüseyin Polat’da heyete öncülük etti.

 

TÜRKİYE’NİN ÖRNEKLİĞİNİ GÖSTEREBİLİRSEK NE MUTLU BİZE






Kulaca Kooperatif Başkanı Ahmet Uğur, “Bugün Tunus’tan 15 kişilik heyet, ülkemizdeki hem tarımda hem de diğer sanayi dallarındaki gelişmeleri inceleyip örnek almak için ülkemize ziyarete gelmişler. 29 Mart’ta Bursa’mıza geldiler ve incelemelerde bulundular. Bursa’da da Marmara Birlik gibi birlikler gezildi. Oralarda kendilerine göre notlar aldılar. Kooperatifçilik olarak da bizim Kulaca Kooperatifi’ni öngördüler. Çünkü bunu sayın Hüseyin Polat arkadaşımız, Türkiye Milli Kooperatifler Birliği’nin Danışmanıdır aynı zamanda Dünya birliklerinde de danışmanlık etmektedir, onun yönlendirmesi ile buraya geldiler. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bu bilgileri iyi aktarıp örnek olunursa, Osmanlı’nın bir dönem örnek teşkil ettiği ülkelerde, yine Türkiye’nin örnekliğini gösterebilirsek ne mutlu bize”

 

2014 YILINDA HOLLANDA’YA 407 TON SALÇA İHRAÇ ETTİK

“Burada hem işimizi hem de işleyiş şekillerimizi, Kooperatifçiliğin ne olduğunu, nasıl işlediğini onlara aktarmaya çalışacağız. Türkiye’de kooperatifçilik, birim kooperatiften üst düzey kooperatifçiliğe kadar bir zincirdir. Tabanda birim kooperatifler, birim kooperatiflerinin birleştiği Milli Kooperatifler Birliği en üst kuruluşumuzdur. Bu zincirleme halka birbirleri ile irtibatlıdır ve birbirlerine destek vermektedir. Bu da bir ulusal örgüttür. Bu nedenle örgüt içerisinde tabandan tavana kadar hepimiz varız. Kooperatifimiz 1974 yılında kuruldu. 1976 Yılında işletmeye geçti. Tabi zamanla o günkü 300 ton kapasitesi bugün 1500ton kapasiteye ulaşmıştır. Kulaca markası ülke çapında bir marka olmuştur. Hatta ülke dışına da açılarak, 2014 yılında Hollanda’ya 407 ton salça ihraç ettik. Şu anda Kooperatifimizin 230 ortağı var. Sadece ortakların ürettikleri ürün yetmiyor, biz ortak dışı da serbest piyasa koşullarına uyarak, çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” dedi.

 

TUNUS’DA KOOPERATİF YASASI MEVCUT DEĞİL

Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Danışmanı Hüseyin Polat , “Tunus heyetinin misyonu, Tunus’da biliyorsunuz kooperatif yasası mevcut değil. Sosyal ekonomik işletmeler var ama kooperatifler yok. Birleşmiş Milletlerin yardımı ile bu heyet Türkiye’deki başarılı kooperatifleri gördükten sonra, ülkelerine döndükten sonra hükümete yeni bir kooperatif yasası hazırlanması konusunda yardımcı olacaklar. Sanıyorum bu bir başlangıç. Daha sonra Türkiye’deki başarılı kooperatiflerin deneyimlerinden de yararlanacaklar. Belki bir ulusal konferans düzenlemeyi planlıyorlar. Oradaki konferansı belki kooperatiflerimizin temsilcilerinden de istenilmesi söz konusu. O nedenle Türkiye’deki başarılı kooperatiflerinden biri olan Kulaca Kooperatifini özellikle listeye dahil etmemizin nedeni; yıllardır kendi çabaları ile ayakta kalmayı başaran kooperatiflerimizinden birisi. Bu örneğinden bilinmesi amacıyla. Bursa başarılı kooperatiflerin güzel bir vitrini… O nedenle Bursa seçildi ve arkadaşlarımızın buradan çok iyi duygularla ayrılacaklarını ve bilgiler edineceklerini umuyoruz. Tunus’da kooperatifçiliğin geliştirileceğine de katkıda bulunacaklarını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

 

TUNUS’DA İŞSİZLİĞİN GİDERİLMESİ İÇİN KOOPERATİFLER KURULACAK

Uluslar Arası Çalışma Örgütü Kaire Bölge Bürosu Temsilcisi Bayan Cloud ise, “Bu Türkiye’ye ilk gelişimiz değil. Bundan 2 yıl önce bir gurup ile İzmir’deki kooperatifleri ziyaret etmiştik. Türkiye’de kooperatiflerin gerek tarihsel gelişimi gerekse bugünkü ekonomide etkinlikleri nedeni ile Türkiye Birleşmiş Milletler tarafından örnek model olarak seçilmektedir. Ve buraya gelmemizdeki en büyük neden kooperatiflerin başarılı ve kültürel bakımdan da bize yakın olmalarıdır. Tunus’un en önemli sorunlarından birisi bildiğiniz gibi bir transformasyon geçirmekte. Yani yeni bir sistem oluşturmakta. En büyük sorunu ise işsizlik. Bu işsizlik gençler arasında çok yüksek.  %30’u buluyor işsizlik. Araştırmalarımıza göre de kooperatifler istihdam yaratmada öncü kuruluşlar. Dünyanın her yerinde böyle. O nedenle bi kooperatifleri seçerek istihdama ve ekonomik kalkınmaya katkıları nasıldır onları incelemek için buradayız. Ve öğrendiklerimizi de aktaracağız. İşsizliğin giderilmesinde Kooperatifleri önemli bir araç olarak görüyoruz. Geçtiğimiz bu kooperatifleri model almak düşüncesindeyiz. Ve bu düşüncemizde de buraları gördükten sonra haklı olduğumuz anlaşılıyor. Sorun bunları nasıl aktaracağım. Yani bizim sistemimize nasıl uyarlayacağımız konusu. Bunu döndüğümüzde çalışacağız. Ama karşılık dayanışma işbirliğinde bulunmaya devam edeceğiz” dedi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş