Destekleme ve ÇKS çağrısı

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru ve İnegöl Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Girgin ortak bir basın açıklaması gerçekleştirerek çiftçilere desteklemeler ve Çiftçi Kayıt Sistemi çağrısında bulundular.

Yayınlama: 15.10.2015
488
A+
A-

Dün Ziraat Odası’nda bir araya gelen İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ve Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Girgin, çiftçilere yönelik önemli duyurularda bulundular.

 

ÇKS’YE GİRMEYEN DESTEKLERDEN YARARLANAMIYOR






Toplantı esnasında ilk olarak konuşan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “İnegöl’ün dinamikleri ile zaman zaman toplantılar yapıyoruz. Her sene bu dönemde ÇKS kayıtları başlıyor. 1 Ekim’de başlayan başvurular 31 Haziran 2016 tarihine kadar sürüyor. Bu süre içerisinde tüm çiftçilerimizin ÇKS kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor. Çünkü sonradan sıkıntı yaşadıklarını bizzat görüyoruz. Çiftçi Kayıt Sistemine girmeyen çiftçilerimiz tarım desteklerinden yararlanamıyor. Biz de bu hatırlatmaları yapıyoruz. Çiftçilerimizin ÇKS’lerini unutmamalarını önemle duyuruyoruz” dedi.

 

1250 TON AYÇEKİRDEĞİ ALINDI

Bu yıl 15 Mayıs ile 15 Temmuz tarihleri arasında ortaklardan rekolte beyannamesi aldıklarını hatırlatan Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Girgin, “Bu rekolte beyannamesi doğrultusunda bin 700 ton civarındaydı. Alımımız bitmek üzere. Bu güne kadar bin 250 ton civarında ay çekirdek aldık. Bakanlar Kurulu kararı ile devlet desteğine ilave olarak tarımsal üretim sözleşmesi desteği verilecektir. Kooperatifimize rekolte beyannamesi verip rekoltenin yüzde 50’sini dolduran ortaklarımız bu devlet desteğinden yararlanacaktır. Dönümüne 15 TL destek verilecektir. Kooperatif olarak ortaklarımızı hiçbir zaman mağdur etmedik. Kooperatifimize güvenip ayçekirdeği döken ortaklarımız yine destekten yararlanacaktır” şeklinde konuştu.

 

“ÇİFTÇİNİN OLMAZSA OLMAZI”

Son olarak konuşan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru ise, “2016 yılı için ÇKS başvuruları başladı. ÇKS, çiftçinin olmazsa olmazı. Bir esnaf kendini belgelemek için Esnaf Odalarından belge alması gerekiyor. Çiftçilerimiz de bu iş için belgesi alması gerekiyor. Bizler de ÇKS belgesi alan üreticilerimizin, yıl boyunca alacakları tarımsal ve hayvancılık noktasındaki her türlü desteklemelerin çalışmalarını yapacağız” diye konuştu.

 

“TARIM ARTIK SEKTÖR OLDU”

İnegöl’de tarımın kendini aştığının belirten Doğru, “Tarım artık sektör oldu. Destekleme olarak yılda 11 milyon lira civarında destekleme ödemesinde bulunuyoruz. Çiftçilere, kooperatiflere, birliklere yapılan destekler var. Bu anlamda Ziraat Odamız, kooperatiflerimiz ve birliklerimizle iyi bir koordinasyon içerisindeyiz. Buradaki amacımız çiftçimizin desteklemelerden faydalanmasıdır. Desteklemelerden bir tanesi de sertifikalı fidan ve topum desteği. Bunun başvuruları da başladı. Yılsonunda başvurular sona erecek. Dekar başına 100-150 TL civarında destekleme ödemesi vardır. İnegöl aynı zamanda meyve üretiminin yoğun yapıldığı bir yer. Yıllık 2 milyon fidan üretimimiz var. Türkiye’de fidancılıkta adımızı duyurduk. İnegöl’ün meyvecilikle özdeşleşmesi gerekiyor. Eskiden 50 bin dekar alanda meyvecilik yapılırken şu anda 95 bin dekar alana çıktı. Bu anlamda üreticilerimiz bu desteklemelerden faydalansınlar” açıklamalarında bulundu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş