Mobilya’nın tarihi Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi’nde

İnegöl’de 2014 yılında açılışı gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk ve tek Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi, 6 yıl içerisinde 500 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Müze, Osmanlı Donanması için üretilen Kadırga Küreği’nden Frigler’e kadar uzanan birçok tarihi bilgiyi de ziyaretçileri ile paylaşıyor.

Yayınlama: 28.01.2021
673
A+
A-

2 Bin 650 m2’lik alana kurulan İnegöl Belediyesi Kent Müzesi ve Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi, 2 ayrı müze olarak 2014 yılında ziyaretçilerine kapılarını açmıştı.

 

Türkiye’nin ilk ve tek Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi, 6 yıl içerisinde yaklaşık 500 bin ziyaretçiyi ağırladı.






 

İçerisinde bal mumundan yapılan heykeller ve mobilyanın tarihi ile ağaç sanayi tarihini anlatan görsellerin kullanıldığı müze, Osmanlı Donanması için üretilen Kadırga Küreği’nden Frigler’e kadar uzanan birçok tarihi bilgiyi de ziyaretçileri ile paylaşıyor.

 

İnegöl Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Önder Kılıç, Türkiye’nin ilk mobilya ağaç sanayi müzesinin 14 Aralık 2014 yılında dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından açıldığını ifade etti.

 

Osmanlı’dan Friglere kadar uzanan birçok tarihi bilgiyi de ziyaretçiler ile paylaştıklarını belirten Kılıç, şu ifadeleri kullandı:

 

“Mobilya diyoruz ama ağaç sanayisini de ekliyoruz özellikle. Çünkü burada 1500’lü yıllardan başlayarak, Osmanlı Donanması için üretilen Kadırga Küreği’nden, ormandan başlayan bir serüven var. Aslında daha da eskiye gidersek Frigler’den başlayan bir serüven var. Biz ağaç sanayisinin her alanını, özellikle müzenin zemin katında ve mobilyacılık ile alakalı tarih süreci de 1. Katta izlenime sunduk, gelen misafirlerimize tanıtmaya çalıştık. Mobilyanın, ağaç işçiliğinin bütün hikayesini burada bulabilirsiniz. Unutulmaya yüz tutmuş meslek grupları var, devam eden meslek grupları var. Bunların hepsini bölüm bölüm, oda oda tanıtmaya gayret gösterdik”

 

‘6 Yıllık süreçte 500 bin ziyaretçi ağırladı’

Müzenin 6 yıl içerisinde toplam 500 bin kişi tarafından ziyaret edildiğini belirten Kılıç, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

 

“Burası kent müzesi ile bağlantılı bir müze. 2 bin 650 m2’lik alan kent müzesi ile birlikte. Bu 6 yıllık süreçte 500 bin ziyaretçi ağırladı Mobilya Ağaç Sanayi müzemiz. İnegöl mobilyanın başkenti. Her şehrin bir hikayesi var. Doğal olarak böyle bir şehrin ağaç işçiliği ve mobilya sanatının bir tarihi serüveni var. Dünya genelinde sanayi müzeleri örnekleri var. İnegöl’de böyle bir kazanım elde etmek zorundaydı. İnegöl’de mobilyacılığın tarihi rastlantı değildi, geçmişi olan, temelleri olan bir sektördü. Biz bunu müzede anlatma gereği hissettik ve böyle bir kurulum gerçekleşti”

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş