KASIM EFENDİ ŞİİRLERİYLE ANILDI

İnegöl Belediyesi Nisan ayı Kültür Sanat etkinlikleri kapsamında, Araştırmacı – Yazar Abdullah Tataroğlu’nun sunumuyla Kasım Efendi’nin hayatı anlatıldı. Gecede ayrıca Kasım Efendi’nin şiirleri bestelenmiş haliyle ilk kez izleyenlerle buluştu.

Yayınlama: 22.04.2016
680
A+
A-

 

İnegöl Belediyesi Kültür Sanat etkinlikleri kapsamında önceki akşam Mobilya Müzesi Salonu’nda ‘Kasım Efendiyi anma programı’ tertip edildi. Araştırmacı Yazar Abdullah Tataroğlu, Kasım Efendi’nin hayatından kesitler sunarken; ayrıca şiirlerini de programa katılanlarla paylaştı. Kasım Efendi’nin 5 şiirini farklı makamlarda besteleyen Erdinç Çelikkol da programa katılırken; Cem Taşkıner yönetimindeki İnegöl Belediyesi Tasavvuf Topluluğu eserleri başarıyla seslendirdi.

 






Koro, tamamı Erdinç Çelikkol bestesi olan ve Kasım Efendi’nin şiirlerini yazdığı eserlerin seslendirmesi ile program son buldu.

 

Programın ardından konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin; “İnegöl Belediyesi olarak her alanda çalışmalarımızı hassasiyetle sürdürürken, kültür-sanat etkinliklerine de ayrı bir özen gösteriyoruz. Belediye olarak her kesimden herkesin seveceği kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenlemekteyiz. Her yaş grubunun zevkle bu tür etkinliklere katılması da en büyük hedefimizdir” dedi.

 

“Nisan ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında, bu akşam Eğitimci – Yazar Abdullah Tataroğlu’nun Kasım Efendi’nin hayatı, kişiliği ve ilim yolunda kat ettiği merhaleleri konu alacağı sunumuyla, Bestekâr Erdinç Çelikkol hocamızın bestelediği Kasım Efendi’nin şiirlerinin İnegöl Belediyesi Tasavvuf Erkekler Topluluğu tarafından seslendirildiği tasavvuf gecesi ile sizlerle birlikteyiz” diyen Şahin; “İnegöl’ü var eden, bizler için önem arz eden Baba Sultan (Geyikli Baba), Turgut Alp, Bay Koca ( Bay Hoca), İshak Paşa ve Kasım Efendi’yi ‘İnegöl’ün Manevi Mimarları’ olarak saymak mümkündür” şeklinde konuştu.

 

Konuşmasının devamında Kasım Efendi hakkında bilgiler de veren Şahin; “Bu manevi mimarlardan biri olan İnegöl’de de adını bir camiye veren Kasım Efendi hakkında Bursalı Mehmet Tahir beyin eserinden edinilen kaynak bilgilere göre, Antakyalı İdris’in oğlu Şeyh İlyas’ın oğlu Kasım, fazilet sahibi büyük pir Abdülkadir Geylani’nin torunlarındandır. Bursa vilayeti dâhilindeki İnegöl’de ikamet etmeyi tercih etmiş ve 941’de (M.1535) vefat etmiştir. En önemli eseri tasavvuf ve ahlaka dair otuz iki bölümden oluşan Miladi:1497 tarihinde telif ettiği “Cevahür’ül Ahbar “ ismindeki manzumesidir. Bu kıymetli eser, sizlerin de yakından tanıdığı ve bu gecenin de düzenlenmesine önemli katkısı olan Eğitimci –yazar Abdullah Tataroğlu hocamız tarafından tercüme edilerek ilim hayatına sunulmuştur. Bu kıymetli eser şu an İnegöl Belediyesi Kent Müzesi’nde sergilenmektedir. Programda Eğitimci – yazar Abdullah Tataroğlu, Kasım Efendi’nin kültürler ötesi değerlerini kuşaktan kuşağa aktaran, farklı ekolleri tesis eden, biyografilerini, öğretilerini, ekollerini, aynı zamanda hayatını, eserlerini, yetiştirdiği talebelerini ve bu yolda yapmış olduğu çetin mücadeleyi eşsiz bir sunum eşliğinde bizlere aktardı. Kendisine teşekkür ediyorum” dedi.

 

Şahin son olarak; “Ayrıca Bestekâr Erdinç Çelikkol hocamız tarafından bestelenen Kasım Efendi’ye ait şiirlerin İnegöl Belediyesi Tasavvuf Erkekler Topluluğu tarafından dinleyenlere sunuldu. Böyle güzel bir programın gerçekleştirilmesinde katkısı olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

Programın sonunda Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin, bestekâr Erdinç Çelikkol’a, Belediye Başkan Yardımcısı Adil Kansu da araştırmacı yazar Abdullah Tataroğlu’na hediye takdim etti.

 

HABER: Uğur KESEN



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş